TRAFIC…Contrabandistii de tigãri s-au rãzgândit: nu mai trec Prutul cu TIR-urile burdusite cu marfã ilicitã, ci, plãtind câte 100 – 200 de lei, acestia preferã sã foloseascã localnici nevoiasi din satele adiacente, care, cât de des pot, sã le introducã în România colete cu mai putine tigãri! Constatarea apartine politistilor de frontierã, care au scos în evidentã faptul cã, în ultima perioadã, contrabadistii au devenit foarte violenti si nu prea se mai tem nici atunci când se trage focul de avertisment. Justitia, în schimb, a devenit mai agresivã cu contrabandistii, sustin reprezentatii Politiei de Frontierã.
Seful Serviciului Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei din cadrul ITPF Iasi, Gheorghe Pandelea, a scos în evidentã, la recenta întrunire din Vama Albita, în care s-a dezbãtut într-un cadru amplu problema traficului cu tigãri, ajuns la un procent istoric în regiunea Moldovei, de peste 31%, faptul cã metodele de lucru ale traficantilor s-au schimbat. Nu mai preferã TIR-urile, ci masinile mici, modificate în mod special pentru a dosi pachetele cu tutun, dar a crescut foarte mult si numãrul cazurilor în care sunt folositi sãteni din zonã, pentru a face “cãrãusie” pentru contrabandisti. Si dacã acestia câstigã sume fabuloase pentru toate aceste transporturi, sãtenii primesc, spun politistii, câte 100 – 200 de lei. “Vreau sã fac câteva precizãri cu privire la modul de actiune al persoanelor care trec fraudulos frontiera de stat, în special persoanele implicate în traficul cu tigãri. Acestea s-au specializat în decursul timpului si au devenit foarte violente. Nu se supun la somatiile politistilor de frontierã, nici chiar la focul de avertisment. Se cunosc însã rezultatele mãsurilor care s-au luat la nivel national de cãtre toate organele statului, în sensul cã persoanele implicate la traficul cu tigãri au renuntat la a mai trece cantitãti mari peste frontierã, dar a crescut cu peste 33% numãrul cazurilor cu cantitãti mai mici. Asta se explicã astfel: în cazul în care persoanele respective sunt prinse, paguba pentru contrabandisti sã fie mai micã. Dacã era o cantitate mai mare, normal cã paguba pentru ei era mai mare. De asemenea, au început retelele organizate sã se reorienteze cãtre locuitorii satelor adiacente, angrenându-i în aceastã activitate frauduloasã, pe sume foarte mici. Adicã omului simplu i se spune: te duci în locul cutare, colectezi unul, douã colete cu 1500 – 2000 de pachete, iar tu primesti 100 – 200 lei. Si atunci munca politistilor devine mult mai grea, în sensul de a prelua aceste infractiuni cãtre teritoriul national si a documenta întreaga retea infractionalã”, a spus Seful Serviciului Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei din cadrul ITPF Iasi, Gheorghe Pandelea.
“Acum evaziunea este vãzutã ca un atac la siguranta nationalã”!
“Îmbucurãtor este faptul cã si Justitia a început sã fie mult mai agresivã împotriva persoanelor care se ocupã cu traficul de tigãri, în sensul cã se dau mai usor mandatele de retinere si arestare preventivã a acestor persoane, iar, pe anumite perioade de timp, retelele sunt destructurate. Înainte mergeai la procuror, procurorul la judecãtor, iar întrebarea era: câte pachete sunt? 1000 de pachete. Da, nu reprezintã pericol social. Ei, acum evaziunea este vãzutã ca un atac la siguranta nationalã si mai usor se fac arestãri”, a spus Gheorghe Pandelea.