OMAGIU… Un adevãrat spectacol în memoria marelui poet Adrian Pãunescu a avut loc, ieri, în sala mare a Hotelului Racova. Andrei Pãunescu, Ion Chiriac si Grupul Vocal “Prietenii Veronicãi” l-au readus la viatã pe poet prin interpretarea versurilor si cântecelor lãsate mostenire.
“Adrian Pãunescu n-a murit. El trãieste prin poeziile si cântecele pe care ni le-a lãsat ca mostenire. Trebuie sã-i evocãm opera, personalitatea, viata. Este tribunul de care societatea noastrã ar avea mare nevoie astãzi, un patriot mereu la rãscruci de vremuri si de drumuri, în fiecare zi pe care a trãit-o. Ce s-a întâmplat acum la Bucuresti, s-a întâmplat cu ani în urmã, când conducerea tãrii de atunci l-a scos de pe scena politicã (n.r. în 1985, Cenaclul Facãra a fost interzis dupã ce, în timpul unui spectacol de pe stadionul Petrolul din Ploiesti, a avut loc o busculadã, care s-a soldat cu cinci morti si câteva zeci de rãniti). Nu a mai putut merge în mijlocul tinerilor, nici mãcar pe stadioane. Pe vremea aceea eram si eu o adolescentã. Acum sunt un produs al lui Adrian Pãunescu, care m-a educat si m-a învãtat sã fiu un om patriot”, a spus Mihaela Manu, directoarea Fundatiei “Acoperãmântul Maicii Domnului”.
“Nu este greu sã-l asimilezi pe Adrian Pãunescu”
Andrei Pãunescu, fiul marelui poet, e încântat de receptivitatea pe care o gãseste la Vaslui. “Vin aici în fiecare an, pentru cã sunt bine primit, iar oamenii chiar sunt receptivi. Chiar dacã tinerii de astãzi doar au auzit de Adrian Pãunescu si nu stiu prea multe despre el, nu este greu sã-l asimilezi, pentru cã el a scris poezie si a scris cântece împreunã cu membrii Cenaclului Flacãra. Sunt câteva teme mari despre care a scris si pe care le regãsim în viata noastrã de zi cu zi, fie cã avem 12 ani, fie cã avem 82 ani, fie cã suntem din Vaslui, fie cã din New York sau Paris. Oriunde existã suflet omenesc sau românesc, se poate asculta un cântec de dragoste, o poezie pentru pãrinti, o poezie de dreptate socialã si, din pãcate, nedreptatea, problemele sunt peste tot în tarã, dar mai ales aici, la Vaslui. Asa încât, cine nu-l cunoaste pe Adrian Pãunescu, dupã o întâlnire cu noi, un spectacol de douã-trei ore, poate sã spunã cã a luat contact cu opera lui. Eu, tot ce fac, am învãtat de la el: mesaj public, profesoral, poezie, jurnalism. De-a lungul timpului, am observat cã, dacã problemele sociale sunt mai mari, si setea de culturã e mai mare. Iar în perioada aceasta, România chiar trece printr-o perioadã grea. Semnalul unei schimbãri a fost deja dat, însã lumea trebuie sã vegheze, sã nu adoarmã din nou, pentru cã existã un risc foarte mare ca, dupã ce se linistesc apele, totul sã revinã la ceea ce a fost pânã acum”, a spus Andrei Pãunescu, fiul marelui poet.
Câteva repere biografice: Adrian Pãunescu
Adrian Pãunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeti români, însumând de-a lungul timpului peste 300.000 versuri. Dar Adrian Pãunescu a fost si critic literar, eseist, publicist, textier, scriitor si om politic. În 1973 a înfiintat Cenaclul Flacãra, ce se desfãsura sub forma unor întruniri muzical-culturale. Îndrãgit de publicul tânãr, pentru care inventase si sintagmele “generatia în blugi” si “muzica tânãrã”, Cenaclul a primit numeroase sanctionãri din partea Partidului Comunist. Printre grupurile vocale care s-au lansat în cadrul Cenaclului se numãrã Doina si Ion Aldea Teodorovici, Alfa si Beta (duet Mãdãlina Manole si Stefania Ghitã), Formatia Pheonix, Fratii Chiriac, Vacanta Muzicalã. În 1985, Cenaclul Facãra a fost interzis dupã ce, în timpul unui spectacol de pe stadionul Petrolul din Ploiesti, a avut loc o busculadã, care s-a soldat cu cinci morti si câteva zeci de rãniti. Câtiva ani mai târziu, în 1990, a înfiintat Cenaclul “Totusi Iubirea”. Dintre cãrtile publicate de-a lungul anilor, amintim “Ultrasentimente (poezii), “Istoria unei secunde” (poezii), “Lumea ca altã lume” (publicisticã), “De la Bâca la Viena si înapoi” (reportaj, jurnal), “Viata mea e un roman” (poezii), “Doamne, ocroteste-i pe români” (antologie de poezii), “Vinovat de iubire” (roman).