Primul succes al societãtii civile vasluiene !
PROTESTE…Societatea civilã a început sã conteze si la Vaslui. Protestele tinerilor vasluieni, care miercuri au mãrsãluit prin tot orasul, strigându-si solidaritatea fatã de victimele de la Colectiv, dar si sprijinul fatã de celãlalte orase iesite în stradã, s-au auzit si în birourile autoritãtilor locale. Deocamdatã, la Vaslui nu a cãzut vreun cap de primar sau de presedinte de Consiliu Judetean, ci un eveniment anuntat cu multe surle si trâmbite. Festivalul Viei si Vinului, programat pentru weekend în Piata Civicã, a fost anulat la ordinele edilului Vasile Pavãl. Desi este plecat la Bruxelles, la o prezentare de proiecte europene, primarul a ordonat suspendarea festivalului, declarând cã “deocamdatã nu e momentul pentru astfel de evenimente”. Cei mai supãrati au fost muncitorii de la Goscom, care nãuciti de ordinul venit de sus, în jurul orei 13:00, au început sã strice tot decorul la care au lucrat cu multã sârguintã în ultimele douã zile. Vestea nu a cãzut bine nici firmelor de vinuri din Moldova invitate la festival, care au fost nevoite sã facã cale întoarsã la Albita. Mãrul de Aur, care avea în plan amenajarea unei mustãrii într-una dintre cãbãnute, s-a adaptat situatie si si-a mutat standul în Piata Traian. Încurajati de acest mic succes, tinerii din judetul Vaslui s-au strâns din nou asearã pentru a-si arãta solidaritatea fatã de victimele din clubul Colectiv, pentru a striga împotriva actualei clase politice, dar si pentru a-si arãta sprijinul celorlalti protestatari din tarã. “Nu tot voi, vrem oameni noi”, “Tara noastrã nu e jucãria voastrã” si “Toate partidele, aceeasi mizerie” au fost câteva dintre scandãrile tinerilor vasluieni.
Ziua de ieri a fost una penibilã pentru autoritãtile locale din Vaslui. Din ordinul lor, în Piata Civicã se lucra la foc continuu. Se aducea stuf, se descãrcau butoaie si se montau tevi pentru canalizare. Vasluiul se pregãtea astfel pentru gãzduirea Festivalului Viei si Vinului.
În puternic contrast cu mai marii orasului, care cu mâinile în buzunar, dãdeau ordine unde sã fie asezat decorul, vasluienii de rând se strecurau printre muncitorii pentru a aprinde, asa cum au fãcut-o toatã sãptãmâna, o lumânare pentru victimele de la Colectiv. A fost nevoie de interventia primarului Vasile Pavãl, aflat la Bruxelles, ca paranghelia sã fie opritã. În exclusivitate pentru ziarul Vremea Nouã, acesta a declarat: “Familiile îndoliate trebuie sã-si plângã mortii. Noi vom pãstra momente de reculegere în aceste zile. Asadar, festivalul nu se cãdea sã se desfãsoare în aceste momente dificile pentru tarã, dar si pentru comunitatea localã. Vom avea timp suficient în viitor sã organizãm astfel de evenimente. Astãzi suntem solidari cu tara îndoliatã”, a declarat primarul Vasile Pavãl. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, initiatorul acestui proiect a confirmat suspendarea festivalului. Acesta a spus cã decizia apartine autoritãtilor locale, care sunt parteneri ai actiunii, si prin urmare se conformeazã. “ Autoritãtile locale au decis amânarea la o datã ulterioarã a acestui eveniment. Eu mã supun deciziei lor”, a declarat Ionel Constantin. Surse spun cã primarul Vasluiului i-ar fi reprosat viceprimarului Neacsu, dar si celorlalti sefi de servicii implicati, cã nu au informat si nu au constientizat cã festivalul îi deranjeazã pe vasluieni, care încã sunt afectati de cele întâmplate în clubul Colectiv.
Firmele au fost întoarse din drum
Invitate la Festivalul Viei si Vinului, mai multe firme de profil din Republica Moldova au aflat pe drum cã evenimentul nu va mai avea loc. Pentru cã nu mai aveau motive sã vinã, reprezentantii acestora au fãcut cale întoarsã la punctul vamal Albita. Firmele din Vaslui s-au adaptat si ele situatiei. Mãrul de Aur, care avea în plan amenajarea unei mustãrii într-una dintre cãbãnute, a anuntat cã-si va muta standul în Piata Traian, unde-i asteaptã pe vasluieni cu sãrmãlute calde si must.
Tinerii din judetul Vaslui au iesit si asearã la proteste
Seria de proteste declansate de tragedia de la clubul Colectiv a continuat si asearã. Hotãrâti sã dãrâme sistemul ce a permis coruptiei sã infesteze tara, românii au iesit din nou pe strãzi. Vasluienii nu au fãcut rabat de la regulã, astfel cã asearã, începând cu ora 19:00, Piata Civicã a fost din nou animatã de aproximativ 200 de tineri. “Nu tot voi, vrem oameni noi”, “Tara noastrã nu e jucãria voastrã” si “Toate partidele, aceeasi mizerie” au fost câteva dintre scandãrile celor prezenti în Centru. Si la Bârlad s-a iesit în numãr mare pe strãzi, peste 300 de tineri ocupând la ora 19:00 platoul din fata Primãriei. Traseul protestatarilor de asearã a fost Primãrie-Confectii- Grãdina Publicã si înapoi la Primãrie. Pe drum, tinerii au strigat “Nu mai vrem coruptie”, “România e a mea, nu mai poti fura din ea”.
“Hienele” politice si-au fãcut aparitia la protest
Printre cei care au tinut sã manifeste asearã, în centrul Bârladului a fost si Tiberiu Nechita, fost memebru PP-DD, fost partener politic al lui Adrian Solomon ( deputatul i-a oferit acestuia un loc cald în AGA Companiei de Utilitãti Publice) si actual candidat al PRU la Primãria Bârlad. Nechita a încercat sã preia controlul protestului, însã tinerii nu s-au lãsat pãcãliti si l-au îndepãrtat imediat din mijlocul lor. “Du-te si vezi-ti de partidele tale. Aici e o miscare apoliticã !”, l-au sfãtuit tinerii.
Miscarea de Rezistentã, prezentã la protestul din Bârlad
Printre protestatarii de ieri de la Bârlad s-a aflat si Ticu Pâslaru, unul dintre stâlpii Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti. Acesta a rãmas impresionat de tinerii bârlãdeni si de doleantele acestora. “M-am alãturat acestor copii frumosi care au înteles cã este timpul nu sã reformãm clasa politicã, ci sã reconstruim România din temelii. Îmi pare rãu si sunt trist cã n-am vãzut pe pãrintii acestor tineri prezenti la protest. Pãrintii trebuie sã-si cearã iertare copiilor cã în ultimii 25 de ani au crescut într-o tarã condusã de oameni corupti pe care ei i-au votat”, a afirmat Ticu Pâslaru.
Si husenii au protestat!
Câteva zeci de tineri s-au adunat, asearã, si în Piata Tricolorului din Husi, scandând zgomotos, pentru schimbarea sistemului. “Vrem schimbare” si “Hotii, hotii”, a scandat grupul de protestatari, fluturând un steag tricolor. Echipaje ale Politiei Locale si ale Jandarmeriei au fost prezente la fata locului, pentru a asigura linistea si ordinea publicã. Actiunea, au spus protestatarii, este forma de solidaritate a husenilor cu ceea ce s-a petrecut la Clubul “Colectiv” din Bucuresti, dar si cu miscarea ulterioarã a protestatarilor din Piata Universitãtii, care cer acum schimbarea sistemului si scãparea tãrii de coruptie. “E foarte bine ca si Husul, chiar dacã e un oras mic, sã arate cã este solidar cu toatã tara. Ne-am fi dorit sã fim mai multi. Vrem o Românie civilizatã, care sã ofere sanse tinerilor si fãrã coruptie”, au spus participantii la protest.