spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Contrabanda cu tigãri de-a lungul Prutului, la cote alarmante!

- Advertisement -

DEMERSURI Contrabanda cu tigãri, ajunsã la un nivel de-a dreptul scandalos în regiunea de nord-est a României, de peste douã ori mai mare decât în restul tãrii, au determinat autoritãtile cu atributii în acest sens sã reia Campania “Aparentele însalã”. Ieri, în vama Albita, reprezentati ai ANAF, ai Directiei Vãmilor, ai Politiei de Frontierã, Prefecturii Vaslui, dar si omologi din Republica Moldova au relansat campania de constientizare a efectelor grave provocate de contrabanda cu tigãri.

“Nivelul actual al contrabandei cu tigarete din nord-est este de 31,4% si se apropie de recordul istoric din 2010. Peste 60% din tigaretele traficate ilegal în aceastã regiune sunt “cheap whites”, mãrci no-name, intrate pe piatã prin Ungaria, Moldova, Ucraina si care se aflã în crestere alarmantã”, a declarat Marian Marcu, directorul general al companiei de cercetare Novel Research. Liliana Ion, reprezentanta Regionalei Vamale Iasi a scos în evidentã ingeniozitatea contrabandistilor, în ceea ce priveste metodele de introducere frauduloasã în România a mãrfii de contrabandã (de ex: improvizatiile fãcute vehiculelor, pentru a putea ascunde tigãrile), dar si faptul cã, împreunã cu câinii specializeti si ajutati de tehnica din dotare, lucrãtorii vamali si politistii de frontierã reusesc de cele mai multe ori sã depisteze tutunul de contrabandã. De altfel, fatã de anul precedent, acum au fost confiscate 236 de vehicule implicate în contrabandã. “La un container cu tigãri de contrabandã acestia câstigã în jur de 1,5 milioane de euro. Evaziunea fiscalã este un atac la siguranta nationalã”, au tinut sã precizeze specialistii. De asemenea, Richard Paris, reprezentantul Ambasadei Marii Britanii, a tinut sã sublinieze gravitatea fenomenului de contrabandã si sumele uriase care întretin infractionalitate în privinta traficului cu tigãri. Comisarul-sef Gabriel Pandelea, reprezentatul ITPF Iasi, a scos în evidentã efortul pe care îl fac oamenii de la frontierã, pentru capturarea mãrfii de contrabandã, contrabandistii devenind, în ultima vreme, tot mai agresivi atunci când sunt prinsi de oamenii legii.

“Aparentele însalã”!

“Jurnalistii sunt factorii civilizatori ai unei natii”, a tinut sã sublinieze Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor, cea care a moderat evenimentul si care a solicitat sprijinul cât mai intens al presei, pentru ca mesajul aceste campanii, “Aparentele însalã”, sã ajungã la cât mai multi oameni, dar mai ales la toti cei care sunt folositi în retelele de contrabandã. Andrei Puicã, prefectul judetului, prezent la lansarea campaniei alãturi de Mircea Gologan, subprefect de Vaslui, a tinut ca, în finalul discutiilor, sã fie pãstrat un moment de reculegere pentru memoria mortilor de la “Colectiv”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.