În cel mai deplin secret, pe vremea în care era încã mare si tare în primãrie, prin decembrie 2002, Victor Cristea a tras sfori si s-a fãcut cetãtean de onoare al municipiului Vaslui. Cum? A cerut unui grup de consilieri locali sã initieze un proiect de hotãrâre, dupã care proiectul a trecut prin Consiliul Local, fãrã ca presa sau alte oficialitãti sã afle prea multe si, brusc, Cristea a ajuns cetãtean de onoare al orasului. O miscare incredibilã, prin care Cristea si-a creat, de unul singur, facilitãti la plata impozitelor si taxelor locale. De 13 ani, fostul primar-scãunel nu poate fi obligat sã mai plãteascã vreun leu la bugetul local pentru cã, deh!, este cetãtean de onoare si aceste personalitãti nu plãtesc taxe. Alãturi de Cristea am regãsit în lista consilierilor locali medici controversati, dar si persoane care au fost condamnate pentru evaziune fiscalã.
Victor Cristea, pentru cei care nu stiu, este cetãtean de onoare al municipiului Vaslui. Omul care a tinut în adormire acest oras, timp de 16 ani, s-a fãcut cu de la sine putere cetãtean de onoare, având în spate si hotãrârea 124, din 18 decembrie 2002. Miscarea i-a adus beneficii frumoase primarului Cristea, cel care a înrobit orasul din 1992 si pânã în 2008. Controversatul ex-primar, ajuns acum deputat, nu mai trebuie sã plãteascã taxe si impozite locale pentru terenul de sub vila sa de pe strada Andrei Muresan sau pentru celelalte terenuri pe care le are în Vaslui, pentru vila de câteva sute de metri pãtrati. În plus, are si alte drepturi: dreptul de a lua cuvântul la sedintele Consiliului Local, la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate, dreptul de a participa la toate manifestãrile desfãsurate sub patronajul Consiliului Local, dreptul de a participa gratuit la toate manifestãrile cultural-sportive organizate de institutiile aflate în subordinea Consiliului Local, documente pentru transportul gratuit pe toate mijloacele de transport în comun din Vaslui. Cel care, dupã ce a plecat în Parlament, s-a dovedit a fi vinovat pentru încãpãtânarea cu care a refuzat sã cedeze o clãdire fostilor proprietari, astfel cã bugetul local a plãtit 10 miliarde lei vechi celor în drept, are tupeul sã se cocoteze în lista consilierilor de onoare ai municipiului Vaslui. Atunci când un cetãtean de onoare produce prejudicii de imagine sau de altã naturã orasului, i se poate retrage titlul de cetãtean de onoare. Însã, pânã acum nu a avut nimeni curajul sã spunã adevãrul despre nenorocirile lãsate în urmã de Cristea, cât timp a condus primãria.
Silviu Boghiu, fostul director de la Electrica, este si el cetãtean de onoare!
Lucian Silviu Boghiu, fost director al Electrica, a fost ani de zile în atentia magistratilor, având pe rol tot felul de procese de coruptie. În 2013, Boghiu a fost achitat de acuzele pe care procurorii le-au fãcut la adresa sa, fiind acuzat de fapte de coruptie (instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formã calificatã, luare de mitã, asociere în vederea sãvârsirii de infractiuni, spãlare de bani, delapidare si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã). Procurorii DNA au sustinut cã Boghiu i-a determinat pe angajatii din subordinea sa, directori la Electrica Banat, sã cumpere produse electronice contrafãcute la preturi supraevaluate. Aceste produse au fost cumpãrate de la oameni de afaceri din Bucuresti, Cluj si Arges. Anchetatorii au mai sustinut cã Boghiu a primit drept mitã un autoturism Audi în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi. Pânã la urmã, nu se stie cum, Boghiu a scãpat basma curatã. Cu mult înainte de sentinta Curtii Supreme, în 2003, când se fãceau cetãteni de onoare pe bandã rulantã, Boghiu a primit si el aceastã distinctie, care ar fi trebuit retrasã, date fiind acuzele care i s-au adus. Si un medic celebru din Vaslui, care s-a sinucis în acest an, Augustin Ilies, este pe lista cetãtenilor de onoare ai orasului, alãturi de medici sau profesori cunoscuti din Vaslui.