ACT NORMATIV…Ieri, Guvernul României a aprobat prevederi stricte privind respectarea normelor securitãtii la incendiu. Astfel, dupã ce a fost pus la dispozitia inspectorilor ISU un cadru legislativ mult mai riguros si restrictiv, urmeazã o perioadã de controale. În acelasi timp, conducãtorii statului au recomandat ca verificãrile sã fie fãcute cu calm si nu în fortã, dar sã se tinã cont de noile modificãri aduse legii privind securitatea la incendii. Rãmâne de vãzut, la nivelul judetului Vaslui, care vor fi rezultatele controalelor celor de la ISU si câte cluburi respectã normele în vigoare. O noutate este si faptul cã Ordonanta de Urgentã prevede controale severe si, dacã un club, bar sau discotecã este descoperit cu un numãr mai mare de clienti cu 10% fatã de capacitatea declaratã în acte, acel spatiu va fi închis si patronul amendat. De asemenea, în timpul controalelor, inspectorii ISU vor beneficia de sprijinul polititilor sau a jandarmilor.
A fost nevoie de o tragedie de proportii pentru ca lucrurile sã se schimbe si legislatia privitoare la respectarea normelor securitãtii la incendiu. Astfel, ieri, Guvernul României a aprobat o ordonantã de urgentã care modificã aceastã lege. “Am avut o discutie pe aceastã temã cu colonelul Neculai Olaru, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) Vaslui. Am discutat despre ultimile controale efectuate de cãtre ISU si ne pregãtim pentru noi controale. Recomandarea fãcutã de Guvern a fost ca aceste verificãri sã fie fãcute cu calm, nu în fortã, dar sã se aibã în vedere dacã sunt sau nu sunt respectate prevederile legale în ceea ce priveste securitatea la incendii. Dacã, pânã acum, inspectorii pentru situatii de urgentã nu puteau decât sã constate si sã amendeze, noul act normativ permite acestora sã punã lacãt pe acele spatii de alimentatie publicã care nu respectã legea”, a spus prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã. Mai mult, conform Ordonantei de Urgentã, inspectorii ISU pot cere sprijin politiei sau jandarmeriei atunci când merg în control. De asemenea, noul act normativ aduce modificãri clare în ceea ce priveste numãrul de persoane care pot intra în interiorul unui spatiu de genul club, discotecã, bar etc. Mai precis, dacã unii patroni cred cã pot scãpa de rigorile legii declarând cã spatiul pe care îl au este destinat doar unui numãr limitat de persoane care nu fac obiectul acestei Ordonante, se însealã. Vor exista controale si, dacã numãrul persoanelor gãsite în interior depãseste cu 10% ceea ce a fost declarat în acte, localul respectiv poate fi amendat si riscã sã fie închis.
Iatã modificãrile aduse Legii 307/2006 si Legii 170/2015 privind apãrarea împotriva incendiilor, conform actului normativ adoptat ieri.
Atributiile Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã au fost extinse în sensul cã inspectorii ISU pot sigila constructiile si amenajãrile operatorului economic în punctul de lucru în care constatã încãlcarea reglementãrilor privind siguranta la incendiu. Potrivit legislatiei în vigoare, pânã la data prezentei reglementãri, ISU putea dispune doar oprirea functionãrii ori utilizãrii constructiilor sau amenajãrilor, ceea ce nu era de naturã sã garanteze încetarea de fapt a functionãrii. Ordonanta de Urgentã adoptatã de Guvern completeazã Legea 307/2006 si Legea 170/2015 privind apãrarea împotriva incendiilor, care prevãd si alte sanctiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu. De asemenea, în scopul cresterii nivelului de securitate la incendiu, Guvernul a stabilit o serie de criterii cumulative pe baza cãrora se poate dispune oprirea functionãrii ori utilizãrii clãdirilor si spatiilor amenajate în clãdiri, cu aria de desfãsurare mai mare de 200 mp, având destinatia de comert, culturã si turism. Reglementãrile sunt incluse într-o Hotãrâre adoptatã astãzi de Guvern. Actul normativ vizeazã atât clãdirile si spatiile autorizate din punct de vedere al securitãtii la incendiu, cât si pe cele care nu sunt autorizate. În cazul constructiilor sau amenajãrilor cu suprafatã mai mare de 200 mp, având destinatia de comert, culturã si turism, autorizate din punct de vedere al securitãtii la incendiu, dispunerea mãsurii complementare de oprire a functionãrii se face în oricare din urmãtoarele situatii:
Depãsirea cu mai mult de 10% a numãrului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia de securitate la incendiu. Depãsirea numãrului de niveluri supraterane fatã de valoarea de referintã admisã pentru clãdirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistentã la foc. Desfiintarea unei cãi de evacuare atunci când potrivit reglementãrilor tehnice specifice se impun douã sau mai multe cãi de evacuare, în concordantã cu valoarea de referintã. Reducerea prin elemente de constructie, cu mai mult de 25% din valoarea de referintã a înãltimii/lãtimii cãilor de evacuare, în conditiile în care deficienta nu poate fi înlãturatã pe timpul controlului. Desfiintarea instalatiilor /sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare si avertizare incendiu, precum si a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.
Valorile de referintã pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în documentatiile tehnice aferente autorizatiilor de securitate la incendiu, emise de inspectoratele pentru situatii de urgentã, raportate la cerintele reglementãrilor tehnice indicate în documentatia care a stat la baza obtinerii autorizatiei. În cazul constructiilor sau amenajãrilor cu suprafatã mai mare de 200 mp, având destinatia de comert, culturã si turism, care nu au autorizatie de securitate la incendiu, dispunerea mãsurii complementare de oprire a functionãrii se face în oricare din urmãtoarele situatii:
Depãsirea numãrului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci si restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referintã. Depãsirea numãrului de niveluri supraterane fatã de valoarea de referintã admisã pentru clãdirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistentã la foc. Neasigurarea numãrului minim de cãi pentru evacuare fatã de valoarea de referintã. Reducerea prin elemente de constructie, cu mai mult de 25% din valoarea de referintã a înãltimii/ lãtimii cãilor de evacuare, în conditiile în care deficienta nu poate fi înlãturatã pe timpul controlului. Neechiparea cu instalatii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare si avertizare incendiu, în concordantã cu valoarea de referintã;
Neechiparea cu instalatii/sisteme de desfumare ori instalatii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordantã cu valoarea de referintã. Categorii de constructii sau amenajãri la care nu au fost identificate data realizãrii documentatiei tehnice de autorizare a lucrãrilor de constructii sau momentul punerii în functiune. Valorile de referintã pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în reglementãrile tehnice specifice în vigoare la data realizãrii documentatiei tehnice de autorizare a lucrãrilor de constructii sau la momentul punerii în functiune.
Constatarea situatiilor mentionate se va face de cãtre personalul inspectoratelor pentru situatii de urgentã, cu sprijinul, dupã caz, al personalului desemnat din cadrul Politiei Române sau Jandarmeriei Române.
Mãsura de oprire a functionãrii ori utilizãrii clãdirilor ori spatiilor amenajate se realizeazã pânã la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. Pentru situatia depãsirii cu 10% a numãrului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia, mãsura complementarã de oprire a functionãrii ori utilizãrii clãdirilor ori spatiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice începând cu data comunicãrii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor.
Actul normativ instituie obligatia autoritãtilor competente în emiterea autorizatiilor de construire sã punã la dispozitia reprezentantilor inspectoratelor pentru situatii de urgentã documentele care au stat la baza obtinerii acestora, precum si elementele de identificare ale constructiei, data si numãrul autorizatiei, denumirea lucrãrilor executate, precum si data realizãrii documentatiei tehnice de autorizare a constructiilor.
Informatii suplimentare:
Potrivit Hotãrârii Guvernului nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajãri care se supun avizãrii si/sau autorizãrii privind securitatea la incendiu cu modificarile si completãrile ulterioare, suprafata minimã a clãdirilor sau spatiilor amenajate în clãdiri cu destinatia de comert, culturã si turism supuse avizãrii si/sau autorizãrii privind securitatea la incendiu este de 200 mp.