spot_img
22.4 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Salariate obligate sã nu rãmânã gravide!

- Advertisement -

Conditii aberante!

SOCANT… Câteva femei din Bârlad au rãmas socate când li s-a impus, la angajarea într-un supermarket din oras, sã semneze un angajament potrivit cãruia nu vor îndrãzni sã rãmânã gravide în urmãtorii doi ani, cãci altfel riscã sã îsi piardã locul de muncã. Unele dintre ele au fost nevoite sã semneze, pentru a scãpa de somaj, iar altele, uluite de conditia impusã de patroana supermarketului, au ajuns la psiholog. “Este complet în afara legii, fiind încãlcat dreptul la viata privatã”, a spus o avocatã din Bârlad. Psihologul care lucreazã cu grupul de femei aflate în aceastã situatie, ne-a precizat cã ceea ce li se impune acestor femei la angajare le poate marca psihic si influenta negativ viata de familie. Patronul supermarketului, Florin Pricop, ne-a precizat cã el habar nu are de felul cum se face angajarea la firma sa, deoarece de acest lucru se ocupã sotia sa si o angajatã de la Resurse Umane, care stabileste conditiile de angajare. Inspectoratul Teritorial de Muncã a anuntat ca va face controale la firma care impune conditii aberante, la angajare.

Pentru un loc de muncã, unele bârlãdence sunt nevoite sã-si sacrifice viata intimã. Femeile care vor un loc de muncã în comert de exemplu, în special cele care au pregãtire medie, se lovesc de conditii de angajare absurde, care le marcheazã psihic. Una dintre aceste conditii, pusã de patroana unui supermarket din localitate si anume “Berlin”, este aceea cã angajatele nu trebuie sã rãmânã însãrcinate timp de doi ani de zile de la angajare, altfel îsi pierd locul de muncã. Cine doreste sã fie angajatã la SC Berlin SRL, trebuie sã semneze un angajament în acest sens! Mai multe angajate ale acestui suprmarket ne-au declarat, sub protectia anonimatului evident, cã au rãmas perplexe când au auzit de o asemenea conditie la angajare. “Am semnat, ce era sã fac? Greu gãsesti un loc de muncã astãzi. Sunt tânãrã, abia m-am cãsãtorit si deja am probleme cu sotul, pentru cã el vrea copii, dar eu îmi pierd locul de muncã dacã fac asta. Nici nu stiti ce trebuie sã îndur acasã”, ne-a mãrturisit una dintre angajatele supermarketului cu pricina. “Da, ne-a pus sã semnãm un angajament cã nu vom rãmâne însãrcinate. Acum eu sunt tânãrã, nu mã gândesc la copii, dar colegele mele … sunt cam supãrate pe aceastã conditie”, a mai spus o altã vânzãtoare. Cert este cã reporterii nostri au vorbit cu mai multe angajate, iar acestea, sub protectia anonimatului, au confirmat semnarea acelui angajament stupid, care le transformã pe femei din angajate cu drepturi, în sclavele patroanei supermarketului Berlin!

Femeile ajung la psiholog!

Unele dintre femei, angajatele acestui supermarket, au ajuns sã îsi piardã încrederea în ele si în viata de familie, ajungând la consiliere la psiholog. Pentru cã nu putem preciza câte femei si cine sunt ele, având în vedere confidentialitatea psiholog-pacient, am încercat sã luãm un punct de vedere celui care le consiliazã pe victimele patronatului, cãci asa le putem numi. “De cele mai multe ori femeile au gradul cel mai mare de risc, vulnerabilitate atât în familie, cât si la locul de muncã. De cele mai multe ori, în situatii de crizã, femeile resimt puternic frica, spaima si neputinta de a actiona în situatii în care îti este interzis sã fii împlinitã ca MAMÃ. Atunci când esti supusã presiunilor, tensiunilor la locul de muncã pentru a nu te împlini ca mamã, se poate ajunge la destrãmarea familiei, separãri, divorturi, agresiune fizicã si psihicã, înstrãinarea fatã de sot”, ne-a precizat psihologul Ionel Brãtianu.

“Este caz penal”

O avocatã din Baroul Vaslui, pe care am consultat-o pentru a vedea dacã se poate impune asemenea conditie la angajare, ne-a precizat, uluitã, cã nici vorbã de asa ceva! “Nu, categoric nu! Este încãlcarea dreptului la viata privatã, sub nicio formã nu este legalã o asemenea conditie. Mã mir cã n-a venit nimeni sã reclame cã a fost nevoitã sã semneze aberatia asta de angajament sau vreo angajatã care a fost datã afarã cã a << încãlcat>> angajamentul. Dacã sunt cazuri, trebuie fãcute reclamatii la organele de urmãrire penalã, pentru cã este caz penal”, a precizat avocatul Oana Iovu.

“Eu nu stiu cum se fac angajãrile la firmã”

Am contactat telefonic si pe administratorul firmei SC Berlin SRL, Florin Pricop, pentru a ne lãmuri dacã ceea ce spun angajatele lui este real si legal. “Nu sunt în oras, sunt plecat la pescuit. Dar referitor la angajãri, eu habar nu am de asa ceva, nu mã ocup de magazine, de ele se ocupã sotia mea. Iar pentru angajãri avem o doamnã care are ca sarcinã de serviciu acest lucru. Noi îi spunem sã vadã CV-ul celei care vrea sã se angajeze, sã vadã cine este si dacã profilul corespunde postului, în rest, habar nu am de asa ceva, ce-mi spuneti mie? Cea care face angajãri stie”, a spus Florin Pricop.

ITM Vaslui a dispus un control fulger la angajator!

Angajatele acestui supermarket sunt fricoase si speriate, pentru a nu-si pierde locul de muncã. De aceea n-au îndrãznit niciuna sã sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui, pentru a aduce la cunostinta organelor abilitate ce trebuie ele sã semneze la angajare. Am fãcut-o noi, pentru cã nedreptatea si ilegalitatea trebuiesc sanctionate prompt, mai ales când este vorba de femei. “Este categoric interzis acest lucru, nimeni nu are voie sã îngrãdeascã dreptul femeilor de a fi mame, mai ales sã punã asemenea conditii la angajare! Vom face chiar de mâine (astãzi – n.r.) un control la acest supermarket, pentru a vedea dacã cele sesizate se confirmã”, a spus Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui. Concluzia noastrã este una clarã: dacã femeile de la “Berlin” nu au voie sã devinã mame timp de doi ani de la angajare, în schimb mama prostilor este mereu gravidã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.