CONSTRUCTIE… Husenii, mai cu seamã tinerii care nu au un acoperis deasupra capului, se uitã lung la blocurile ANL, care se ridicã, etaj cu etaj, pe strada “Sos. Husi – Iasi”, însã putini sperã sã obtinã o locuintã, date fiind criteriile impuse pentru acordare. “Eu fac naveta la tarã si pierd puncte pentru cã nu am serviciu în Husi. Oare e corect?!”, întreabã Larisa Popa, cadru didactic. Oricum, pânã la finele acestui an, ANL-urile începute încã din 2009 trebuie sã fie predate “la cheie”. Însusi Ministrul MDRAP, Liviu Dragnea, i-a dat în scris asigurãri senatorului PNL, Nelu Tãtaru, cel care a fãcut cele mai multe demersuri pentru continuarea finantãrii, cã în 2015 s-au alocat fondurile pentru terminarea lucrãrii.
Peste 7 milioane de lei, inclusiv TVA, s-au alocat de cãtre Ministerul Dezvoltãrii pentru ca proiectul de la Husi al ANL-urilor sã fie finalizat. Lucrãrile sunt în stadiu avansat, iar tinerii care sperã la o locuintã socialã îsi fac planuri. Unii sunt descurajati de criteriile impuse în vederea repartizãrii. “Eu lucrez la tarã, am un loc de muncã stabil, cu carte de muncã. Dar criteriile impuse aratã cã eu pierd puncte, pentru cã nu am serviciul în Husi. Eu cred cã era întelept ca sã se puncteze dacã omul locuieste în Husi, nu dacã munceste în Husi. Stiu cazul unui inginer care lucreazã la Iasi, pentru cã are o functie la o societate acolo. Face naveta. Si el pierde la punctaj, cã nu poate face dovada cã munceste în Husi. Nu e corect. Eu tot mai sper ca aceste criterii sã se schimbe si sã se tinã seama de urgenta si nevoile unui caz social, nu de criterii impuse pe hârtie, fãrã legãturã cu un caz în parte. Am doi copii si îi cresc singurã. Dar, din pãcate, nu am depus cererea pentru locuintã mai devreme, asa cã pierd puncte si la vechimea cererii”, a spus Larisa Popa, 32 de ani. Femeia sustine cã a depus o petitie la Primãrie si sperã sã fie ajutatã.
“Stim cu totii ce problemã imensã este cea a lipsei locuintelor sociale la nivelul orasului”
Între timp, pe Soseaua Husi – Stãnilesti, lucrãrile se desfãsoarã în ritm alert! “Reluarea finantãrii acestor apartamente ANL a fost una dintre primele probleme pe care le-am semnalat la Bucuresti, când am ajuns în Senat. De aceea, faptul cã în 2015, dupã atâtea demersuri, ANL a reusit sã dea banii pentru ca cele 60 de apartamente din Husi sã fie terminate si date în folosintã, e un lucru extraordinar. Stim cu totii ce problemã imensã este cea a lipsei locuintelor sociale la nivelul orasului. Dacã vor fi câteva locuinte date specialistilor de care avem nevoie – medici, profesori, etc, tocmai pentru a face ca acesti oameni competenti sã rãmânã în oras si sã munceascã pentru huseni, atunci ar fi foarte bine. Dar rãmâne în atributiile CL Husi sã stabileascã modul în care vor fi date aceste locuinte, precum si criteriile echitabile dupã care vor fi date”, a spus senatorul de Husi, Nelu Tãtaru. În municipiul Husi mai sunt 94 de locuinte de tip ANL, pe B-dul 1 Mai, dar si alte 132 de locuinte, pe strada Husi – Stãnilesti.