spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Elevii din douã sate ale comunei Puiesti merg pe jos, mai multi kilometri, ca sã învete! (VIDEO)

- Advertisement -

INCREDIBIL… În plin secol XXI, douã din cele 13 sate ale comunei Puiesti nu au un drum pe care sã circule masinile Serviciului de Ambulantã, ale scolii sau ale pompierilor. Satele Bãrtãlus-Mocani si Bãrtãlus-Rãzesi, unde locuiesc circa 350 de suflete, sunt complet izolate de restul lumii, localnicii circulând spre civilizatie cu cãruta, iar 27 de elevi … pe jos, pânã la scoalã. 20 de copii, din clasele V-VIII, merg patru kilometri dus si patru întors, în fiecare zi, pânã în satul Sendresti, judetul Bacãu, iar zece elevi de liceu merg câte sapte kilometri, pânã la Puiesti, pe jos. Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, aflat la cel de-al doilea mandat si care se pregãteste sã candideze pentru al treilea, nu are nicio solutie pentru acesti oameni pe care îi pãstoreste si care de opt ani îl tot voteazã. “Parcã suntem blestemati, dar cred cã blestemul nu vine de la Dumnezeu, ci de la cei care se tot perindã prin fruntea Primãriei Puiesti si care nu fac nimic, punând în pericol copiii care merg pe jos ca sã învete, iar bãtrânii mor cu zile, cã n-au cu ce ajunge la un spital”, ne-a spus Viorel Bãlan, unul dintre localnicii din satul Bãrtãlus-Mocani.

Douã din satele care compun comuna Puiesti sunt uitate de toti cei care conduc atât comuna, cât si judetul. Bãrtãlus Mocani, cu 250 de locuitori, si Bãrtãlus Rãzesi, cu 100 de locuitori, sunt situate la marginea comunei Puiesti si a judetului Vaslui, iar drumul pânã în aceste sate este unul de pãmânt, pe un deal mare, fiind în cele mai multe zile din an (primãvara, toamna, iarna) impracticabil pentru masini. Sãtui de atâtea promisiuni, de 25 de ani, venite din partea politicienilor – mai ales a candidatilor la functia de primar, cãci politicienii de soi ai judetului nu ajung niciodatã pânã în acest fund de lume, oamenii s-au sãturat si au venit la redactie sã-si prezinte off-ul. Viorel Bãlan a venit, ieri, împreunã cu sotia sa, pentru a ne relata ce viatã blestematã au. “În primul rând nu sunt microbuze scolare la noi în satele astea. 27 de elevi, dintre care 20 sunt în clasele V-VIII, merg pe jos câte patru kilometri dus si patru întors, la Scoala din Sendresti, judetul Bacãu, pentru cã de la Primãria Puiesti nu se asigurã microbuz scolar, ca sã meargã în comuna lor la scoalã. Zece elevi de liceu merg la Puiesti câte sapte kilometri dus si sapte întors, prin pãdure, din aceeasi cauzã. Fata mea, de 16 ani, a fost bãtutã acum câteva zile, de trei bãieti, prin pãdure, nefiind în sigurantã. Dacã plouã, copiii nici nu pot merge la scoalã. Când a început anul acesta scoala, am fost la primar si la directorul scolii din Puiesti si ni s-a promis cã pun microbuz scolar. Va scoate postul de sofer pentru microbuzul nou care a venit la scoalã la concurs, dar încã nu s-a rezolvat. Copiii plâng si ne tot întreabã de ce ei sunt discriminati si nu merg si ei ca alti copii la scoalã cu microbuzul. Fac sãracii atâta drum în fiecare zi, ca sã învete. Primarul nostru dã din umeri, nu mai stiu ce sã-i mai zic, cã mi-e si rusine sã mã mai duc la Primãrie. Ne-a fãcut un pic de drum cu piatrã, dar ne-a spus cã dacã plouã microbuzul tot nu vine, cã nu poate urca dealul. Când este vreme rea, copilul îmi stã acasã, iar primarul zice cã asta e situatia, nu are ce face. Oare suntem blestemati? Dar de ce vin si ne promit din patru în patru ani cã fac tot ce vrem, numai ca sã-i votãm?”, a spus Viorel Bãlan.

Moartea are zonã în exclusivitate la Bãrtãlus-Mocani si Rãzesi!

În cele douã sate sunt circa 350 de persoane, dintre care doar vreo 40 de familii sunt tinere, restul sunt bãtrâni, cu pensii de CAP si … fãrã drum pentru ca Ambulata sau Pompierii sã poatã sã ajungã pânã la ei, când le este rãu. “La noi în sate, moartea zburdã ca la ea acasã. Mor bãtrânii cu zile. Dacã trebuie dus cineva la spital, îl ducem cu cãruta pânã la drumul judetean. Pentru cã majoritatea zilelor drumul este impracticabil. Noi aprovizionarea o facem tot cu cãruta. Pe la noi nu vin masini de transport, cã nu este drum. Este un dezastru, numai nenorociri. Punem hluji de porumb peste gropi, ca sã poatã trece copii pe la scoli, magazine, vai de capul nostru. Avem oameni care nu se pot deplasa, au pensiile mici, nu pot plãti o cãrutã sã-i ducã la doctor si mor cu zile. De ani de zile asa ne chinuim, parcã suntem blestemati”, a mai precizat Viorel Bãlan.

Primarul Costel Moraru cere solutii de la presã!

Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, dã din umeri si spune cã stie situatia acestor sãteni, dar nu are cum sã le rezolve problemele, pentru cã nu poate face drum, fiind … deal! Insistând totusi sã ne explice, cum de nu gãseste solutii pentru a rezolva un drum de sapte kilometri, când sunt acum atâtea fonduri europene de accesat, primarul Moraru ne-a cerut nouã sã-i gãsim o solutie! “Stiu de problema acestor oameni. Copiii de clasele V-VIII trebuie sã vinã la noi la scoalã si nu la Sendresti, în judetul Bacãu, dar nu am gãsit pânã acum sofer pentru microbuz. Am scos postul la concurs din nou, va fi pe 12 noiembrie concursul, dar nu s-a înscris nimeni. Cei de liceu pot sã meargã cu alt mijloc de transport, pentru cã lor li se dau bani de liceu, nu trebuie sã le asigurãm noi microbuz. Dar oricum ar fi, chiar dacã gãsim sofer, microbuzul scolar nu va urca pânã la Bãrtãlus, când plouã sau iarna, pentru cã si dacã este piatrã, nu poate urca. Acolo nu a mers niciodatã transportul intrajudetean, cã nu sunt conditii. Asa sunt satele astea, departe si peste un deal mare. Am un proiect pentru un drum asfaltat, care îl demarãm la anul (când este an electoral – n.r.!!), dar când este iarnã tot nu va putea circula pânã acolo microbuzul. Nu stiu ce sã fac, dati-mi dumneavoastrã, presa, o solutie!”, a spus primarul Costel Moraru. Noi am avea una, dar nu stim dacã îi va plãcea domnului primar: DEMISIA! Si la anul, lãsati locul unui candidat care chiar vrea si poate sã le rezolve problema transportului si a drumurilor si oamenilor blestemati din Bãrtãlus-Mocani si Bãrtãlus-Rãzesi! Nu-i mai mintiti, cã de data aceasta nu mai tine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.