spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Vasluienii vor plãti mai putin cu 15%, la apã, de anul viitor!

- Advertisement -

TARIFE AJUSTATE….Guvernul a aprobat, printr-o ordonantã de urgentã, devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii. Parlamentarii Puterii au anuntat cã vor discuta, luni, despre TVA de 9% pentru apa de la robinet în limita a 5 metri cubi de persoanã. Oficialii Ministerului Finantelor si-au dat seama cã o asemenea diferentiere este imposibil de pus în practicã. Fatã de 3,46 lei, pretul fãrã TVA, cât costã metrul cub la Vaslui în acest moment, aplicând TVA de 20%, ajungem la un pret plãtit la robinetele vasluienilor de 4,29 lei/mc. Calculând un TVA de 9%, de la 1 ianuarie 2016, vasluienii vor plãti în jur de 3,8 lei/mc, cu tot cu TVA, ceea ce va însemna o economie substantialã la bugetele miilor de familii.

Guvernul a aprobat ieri mai multe mãsuri fiscale în scopul stimulãrii investitiilor si creãrii de noi locuri de muncã: devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, reducerea TVA pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii, precum si introducerea unui sistem de impozitare diferentiat pentru microîntreprinderi. Noile mãsuri fiscale au fost aprobate printr-o Ordonantã de Urgentã care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016. Potrivit actului normativ, începând de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% si pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii în agriculturã, mãsurã de care vor beneficia, în judetul Vaslui, în jur de 50.000 de familii, abonate la sisteme centralizate de alimentare cu apã, dar si firmele agricole de pe Valea Prutului, care au sisteme de irigatii. Pentru municipiul Vaslui, de exemplu, fatã de 4,29 lei/mc, cât costã apa potabilã la Aquavas, se va ajunge, de anul viitor, la 3,8 lei/mc, ceea ce va însemna economii substantiale la facturile de apã. Concret, o familie care consumã 20 mc de apã lunar plãteste, acum, în jur de 85 lei. De la 1 ianuarie 2016, însã, aceeasi familie va plãti doar 76 de lei, cu o economie de aproape 10 lei.

Si microîntreprinderile vor beneficia de facilitãti

O altã mãsurã inclusã în Ordonanta de Urgentã se referã la impozitarea microîntreprinderilor si vizeazã douã aspecte. Se majoreazã plafonul de încadrare în categoria “microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifrã de afaceri pe an fiscal. Totodatã, se introduce un sistem de cote de impozitare diferentiate, în functie de numãrul de salariati, între 1% si 3%, dupã cum urmeazã: 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv; 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat; 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariati. Modificarea are rolul sã contribuie la încurajarea creãrii de noi locuri de muncã si la asezarea echitabilã a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu si fãrã salariati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.