Prof. Dragoş Pieptu nu-i vine să creadă că se poate lua şpagă pentru aranjarea admiterii pentru 90 de studenţi.
Surse oficiale şi neoficiale din interiorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au analizat pentru „Ziarul de Iaşi“ o serie de ipoteze care ar putea contura acţiunile realizate de diferite grupări pentru fraudarea admiterii studenţilor străini, cât şi interesele care s-ar afla în jurul acestora.
Din informaţiile adunate, interesul poate varia de la o şpagă primită de o grupare care avea putere de influenţă asupra aparatului administrativ al universităţii, care gestiona direct dosarele, cât şi de la intenţia de a introduce în spaţiul european a unui grup de indivizi, sub pretextul înmatriculării acestora ca studenţi la UMF Iaşi.
Concluziile tuturor sunt însă aceleaşi – chiar dacă ministerul şi persoane din conducerea universităţii au identificat-o pe secretara-şefă, Gabriela Cuciureanu, ca fiind, cel mai probabil, persoana care a operat schimbările la nivelul punctajelor studenţilor, aceasta nu ar fi acţionat de una singură.
Cetăţeni ai UE „prin înmatriculare“
Una dintre cele mai îngrijorătoare ipoteze este specificată chiar de către fostul rector al UMF Iaşi, prof.dr. Dragoş Pieptu, care a precizat că în momentul în care a sesizat că s-ar putea întrezări această posibilitate a decis să nu ia mai multe decizii pe moment până la contactarea ministerului.
„Când vezi că sunt dosare cu o serie de probleme, te gândeşti la mai multe variante posibile. Poate un om a vrut să îşi ajute nişte prieteni. Câţi? Doi, trei? Poate un om a primit nişte avantaje materiale de la nişte candidaţi? Câţi? Cinci, zece? Dar dacă sunt 94 de dosare, circa 40 dintr-o ţară şi 30 dintr-o alta, ambele din afara Uniunii Europene, începi să priveşti lucrurile puţin altfel, începi să îţi pui probleme mult mai complexe”, a declarat prof.dr. Dragoş Pieptu. Cele mai multe dosare ale căror punctaje au fost viciate dintre cele 94 vin din Maroc şi din Israel. Întrebat care sunt supoziţiile pe care le-ar fi făcut în acest caz, rectorul a precizat că ele sunt „dintre cele mai grave” şi că le-a prezentat în detaliu Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS). „Pe 14 octombrie când am discutat cu ministrul, i-am făcut o prezentare de ansamblu şi i-am spus care sunt problemele din dosare. I-am prezentat acestuia numele, punctajele, ţările, şi i-am cerut ajutorul fiindcă ştiam că va veni etapa în care anumite ambasade vor începe să pună presiuni atunci când voi scoate de pe liste în mod oficial pe cei ale căror dosare fuseseră supraevaluate”, a adăugat fostul rector.