Explicatie socantã pentru contrabanda de la granita UE
SUSPICIUNI…Descoperirea unui aparat de zbor improvizat, despre care se crede cã ar valora în jur de 10.000 de euro, într-o lizierã din marginea comunei Costesti, deltaplan dotat cu echipamente rusesti, redeschide un subiect delicat. De mult timp, se spune cã sute si mii de colete cu tigãri sunt parasutate, pur si simplu, pe timpul noptii, în anumite locatii din Vaslui, venind din Republica Moldova, pe calea aerului. Sunt cazuri descoperite de Politia de frontierã, cetãteni care au fost prinsi în timp ce ridicau coletele cu tigãri de contrabandã, aduse cu deltaplane dotate cu GPS. Surse judiciare sustin cã sunt suspectate a fi implicate în aceste activitãti si unele cluburi de off-road din judetul Vaslui, care detin masini adaptate pentru orice fel de teren, cu sisteme de iluminat puternice, despre care se spune cã actioneazã în puterea noptii si adunã pachetele lansate de aparatele de zbor. Asa s-ar explica, spun sursele noastre, de ce au apãrut peste noapte atât de multe cluburi off-road în toate cele trei municipii, precum si calitatea masinilor folosite în competitii si, probabil, în tot felul de alte activitãti ilegale.
Retelele de trafic de tigãri, dar si de alte substante ilegale, functioneazã dupã reguli bine stabilite. Mai nou, vãzând cã în vãmi sunt controale stricte, iar tot mai multe persoane ajung în instante, cu acuzatii de trafic de tigãri, retelele s-au reorganizat si folosesc alte metode de a introduce mii de colete cu tigãri de contrabandã în tarã. Contrabandistii stiu cã Vasluiul este judet de granitã al Uniunii Europene, iar singura problemã este ca aceste colete cu tigãri sau tot felul de substante ilegale sã ajungã pe teritoriul judetului nostru, dupã care sunt trimise în UE, unde sunt vândute la preturi foarte bune. Pentru asta, se folosesc tot felul de aparate de zbor usoare, deltaplane cu echipament destul de scump, sau aparate de zbor controlate din telecomandã, cu care sunt parasutate coletele pe teritoriul judetului Vaslui. Cum sunt ridicate coletele, odatã ajunse în spatiul UE? Sunt mai multe variante, unele descoperite de politistii de frontierã, altele aflate în vizorul organelor de anchetã.
Cetãtenii moldoveni par sã se fi “înfrãtit” cu soferii din Vaslui…
În octombrie 2014, politistii specializati în combaterea criminalitãtii organizate si procurorii DIICOT din Vaslui, sprijiniti de politistii de frontierã, destructurau o grupare infractionalã ai cãrei membri erau bãnuiti cã, folosind aparate de zbor usoare, tip deltaplan, transportau din Republica Moldova colete cu tigãri de contrabandã, dotate cu dispozitive de localizare prin sistemul GPS, pe care le parasutau pe teritoriul României. Astfel, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2014, teritoriul României a fost survolat ilegal, în douã rânduri, de un deltaplan din care au fost parasutate, în zona comunei Viisoara, patru colete în care se aflau 7.969 pachete cu tigãri cu timbru fiscal de Republica Moldova. Procurorii DIICOT Vaslui au constatat cã pe teritoriul României actioneazã un grup infractional organizat, format din cetãteni moldoveni, specializati în sãvârsirea infractiunilor de contrabandã cu tigãri. Cantitãtile mari de tigãri provenind din Republica Moldova erau introduse ilegal în România prin intermediul aparatelor de zbor usoare, tip deltaplan, din care erau parasutate colete dotate cu dispozitive de localizare prin sistemul GPS. Activitatea grupãrii specializatã în contrabandã cu tigãri era planificatã si bine organizatã în cele mai mici detalii, în sensul cã persoanele ce desfãsurau activitãtile infractionale pe teritoriul României veneau anterior introducerii ilegale în tarã a bunurilor ce constituie obiectul infractiunii de contrabandã, în vederea recunoasterii locului unde urma ca alti cetãteni moldoveni sã parasuteze coletele. Totodatã, membrii grupãrii erau atenti în ceea ce priveste stabilirea unor eventuale legãturi între ei, si anume intrau în România prin PTF Albita separat, cu alte autovehicule, foloseau aparate telefonice special achizitionate pentru ziua în care urmau sã desfãsoare activitãtile de contrabandã si foloseau în transport mai multe autovehicule, în care erau amenajate locasuri speciale pentru ascunderea tigãrilor de contrabandã. Odatã cu descoperirea modului în care functiona reteaua de basarabeni, contrabandistii par sã fi schimbat metodele. Conform unor surse judiciare, unii proprietari de masini de teren din judet, masini înscrise în cluburi de off-road, ar fi în atentia Politiei de frontierã si a DIICOT, fiind suspectati cã ar actiona noaptea pentru a strânge coletele aruncate din deltaplanele care vin din Republica Moldova.
“La Costesti a fost folositã o verigã de transport off-road din România?”, se întreabã anchetatorii
Ultimul caz descoperit de politisti, un deltaplan cãzut pe raza comunei Costesti, a ridicat o serie de întrebãri. Se pare cã acest aparat de zbor, folosit pentru contrabanda cu tigãri, a fost târât într-un desis si acoperit cu crengi, dupã care “aviatorul” a dispãrut. Se vehiculeazã si ipoteza ca deltaplanistul sã fi fost recuperat de o masinã de teren care face parte din retea, o masinã off-road cu numere de Vaslui, la fel de bine cum se poate ca acesta sã fi fost scos din Costesti cu o masinã din R. Moldova (lucru putin probabil, pentru cã ar fi atras atentia locuitorilor, o masinã moldoveneacã hãlãduind pe dealuri, în miezul noptii). Bãnuielile anchetatorilor merg si pe ipoteza unui ajutor oferit de o masinã de teren din judetul Vaslui, pentru salvarea deltaplanistului, dupã ce acesta a fost fortat sã aterizeze la Costesti. Deltaplanele care vin din R. Moldova ar putea sã transporte si droguri, sustin sursele judiciare. Cazul lui Leonard Marcu, cunoscut deltaplanist si amator de motociclete din Vaslui, care a fost arestat sub acuzatia de trafic de droguri, conduce la ideea cã aceste aparate de zbor pot aduce bani frumosi si pentru retelele de trafic de droguri. Marcu a fost sãltat de politistii de la Crimã Organizatã de la domiciliul sãu din cartierul 13 Decembrie, în casã fiind gãsitã o adolescentã de 15 ani, consumatoare de droguri. Potrivit anchetatorilor, Leonard Marcu a cultivat cânepã în grãdina pãrintilor sãi, care locuiesc la o casã în apropierea Spitalului Judetean de Urgentã. În urma perchezitiilor, acasã la pãrintii lui Marcu au fost descoperite mai multe plante de cânepã, una dintre ele cu frunzele culese. La domiciliul deltaplanistului, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitãtii Organizate Vaslui au descoperit mai multe frunze de cânepã, care erau puse la uscat într-o sobã. În fata procurorilor, bãrbatul s-a prevalat de dreptul la tãcere, refuzând sã dea declaratii.
Iatã ce nume trãsnite au posesorii de masini off-road de pe la noi!
Am descoperit pe un site de profil, care prezintã curse de masini off-road, mai multe echipaje din judetul Vaslui, care s-au înscris la linia de start. Iatã ce nume au ales pilotii si copilotii din Vaslui, care s-au înscris în cursã: Iulian (Gãinã) Safir, Ciprian (Pongo) Damian, alãturi de vãrul sãu, Ionut (Gãlãgie) Damian.