Anul scolar 2015-2016 a debutat cu o gamã largã de concursuri special organizate pentru elevi si prescolari, dar si simpozioane dedicate cadrelor didactice. Concursurile judetene, nationale sau chiar internationale vizeazã diverse discipline, astfel încât toti elevii, în functie de aptitudinele lor, sã poatã lua parte la cel putin o competitie. Indiferent dacã sunt talentati la desen, sunt pasionati de istorie, de literaturã, de matematicã sau de discipline tehnice, cei mai priceputi scolari îsi vor putea mãsura cunostintele si mãiestria în cadrul numeroaselor concursuri. “Portofoliul naturii în imagini”, “Literatura memorialisticã: emotie si document” si Simpozionul international “Portrete de dascãli” sunt doar trei dintre provocãri.
Un concurs dedicat elevilor si prescolarilor este organizat de Grãdinita cu program prelungit nr. 11 – structurã grãdinitã cu program normal nr.12 Bârlad. “Portofoliul naturii în imagini” face parte din Proiectul educational „Natura – Culoarul verde al vietii” care se desfãsoarã în perioada noiembrie 2014 – decembrie 2015, iar grupul tintã este constituit, bineînteles, din elevi si prescolari. Pe 5 noiembrie va avea loc faza judeteanã. Scopul concursului este modelarea personalitãtii copiilor prin valorificarea aptitudinilor plastice si a potentialului creator al prescolarilor / scolarilor si cultivarea respectului fatã de naturã si ocrotirea mediului înconjurãtor. Printre obiective se numãrã si educarea atitudinii pozitive fatã de mediul înconjurãtor; participarea direct a prescolarilor/scolarilor la activitãtile si concursurile organizate pe aceastã temã; stimularea posibilitãtilor prescolarilor/scolarilor de exprimare plasticã, liberã, spontanã a impresiilor, a emotiilor si sentimentelor trãite în diferite experiente de ocrotire a mediului înconjurãtor; dezvoltarea schimbului de experientã între grãdinite si între grãdinite si scoli. Elevii si prescolarii sunt invitati sã deseneze, respectând tema „Natura toamna în imagini”. Prima fazã a concursului, cea localã, s-a defãsurat în luna martie. A doua fazã, judeteanã, se va desfãsura pe 5 noiembrie 2015.
“Literaturã memorialisticã: emotie si document”, la LMK
Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” organizeazã a IV-a editie a concursului “Literatura memorialisticã: emotie si document”, anul acesta tema fiind “Devenirea intelectualã”. Concursul se adreseazã elevilor din clasele IX – XII care dau dovadã de aptitudini în hermeneutica textului literar, dar care au si o aplecare spre domeniul istoriei, spre a putea dezvolta o privire sinteticã asupra epocii de la care se revendicã si pe care o descriu textele mentionate în bibliografia de concurs: clasele IX-X – Marin Preda, “Viata ca o prad”; Eugen Simion, “Fictiunea jurnalului intim”; “Genurile biograficului”; clasele XI-XII – Gabriel Liiceanu, “Jurnalul de la Pãltinis“; Eugen Simion, “Fictiunea jurnalului intim”; “Genurile biograficului”. Obiectivele concursului sunt promovarea ideilor de competitivitate si de performantã; afirmarea propriei identitãti prin cunoasterea mostenirii culturale; formarea unui spirit critic si autocritic cu privire la realitãtile reflectate în textul memorialistic; atragerea elevilor spre lecturã; utilizarea surselor de informare; dezvoltarea unei atitudini pozitive fatã de sine si fatã de ceilalti; disponibilitate pentru educatie permanentã. Concursul constã în realizarea unui eseu pornind de la fragmente din textele mentionate în bibliografie, cu accent pe chestiuni care sã urmãreascã elementele de literaritate, dar si dimensiunea de document istoric a operelor, precum: portrete, spatii descrise (de exemplu spatiul carceral), experiente ale maturizãrii, situatii problemã ale existentei etc. Se vor urmãri în evaluare originalitatea mesajului, acuratetea stilului si claritatea limbajului. Proba de concurs va tine cont de separarea pe cele douã niveluri: clasele IX-X, respectiv clasele XI-XII. La nivelul XI-XII va fi formulat un subiect de istorie distinct, care sã valorifice epoca drept fundal al vietii culturale. Concursul se va desfãsura pe douã sectiuni: cu participare directã la proba de concurs, respectiv cu trimitere în format electronic a lucrãrilor. Înscrierile se vor face pânã la data de 1 noiembrie 2015, iar proba scrisã va avea loc pe data de 5 noiembrie. Scoala organizatoare va acorda diplome de participare si premii la fiecare sectiune pentru lucrãrile care se disting semnificativ pe tema concursului.
Simpozionul international “Portrete de dascãli”
Dascãlii vasluieni sunt invitati sã participe la un simpozion International în Serbia, „Portrete de dascãli”, aflat la editia a VII-a. Se vor prezenta exemple de bunã practicã din scoli si modele de slujitori ai scolii. Astfel, fiecare cadru didactic care îsi aminteste cu drag de un educator, învãtãtor sau profesor poate scrie câteva cuvinte si prezenta modelul sãu în cadrul simpozionului. Simpozionul International „Portrete de dascãli”, editia a VII-a, va avea loc la Veliko Gradiste, în Serbia, pe 31 octombrie, de la ora 12 (ora României) în sala Liceului din Veliko Gradiste de pe strada Piata (trg) Žitni nr.4. La simpozion se poate participa direct (cu sau fãrã lucrare de prezentat) sau indirect (doar trimitînd prin e-mail lucrarea). Lucrarea trebuie sã fie scrisã în limba românã sau sârbã si sã aibã un rezumat de cel mult 1.000 de caractere. De traducerea din românã în sârbã si din sârbã în românã a rezumatului se vor ocupa organizatorii. Se pot insera si una sau douã fotografii, iar lucrarea nu trebuie sã fie mai mare de patru pagini. Pe lângã articolele despre fosti dascãli se pot trimite si articole care sã prezinte scoala, proiecte ale scolii, exemple de bunã practicã, articole pe teme de pedagogie sau didacticã. Înscrierea la simpozion se face trimitând pânã în 19 octombrie un e-mail la portretededascali@gmail.com, în care trebuie scrise numele, scoala, localitatea, telefonul, e-mailul, titlul articolului, participare directã sau indirectã, prezentare sau doar publicare. Se poate participa si fãrã articol. Trimiterea lucrãrii prin e-mail la portretededascali@gmail.com se face pânã la 28 octombrie. Cartea se va tipãri în luna noiembrie si fiecare cadru o va primi la scoalã.