AGRICULTORUL…Bãlteni nu este o asezare mare. Doar 1.500 de locuitori sunt înregistrati oficial în aceastã localitate. Aici, investitiile principale sunt în agriculturã, în lucrul pãmântului. Inginerul Iulian Pricob a înfiintat, în 2014, o întreprindere individualã, în comuna Bãlteni, iar obiectul de activitate al întreprinderii individuale este legat de productia vegetalã. Pentru cã în Bãlteni nu sunt combine, Pricob s-a gândit cã ar dori sã achizitioneze o combinã performantã, cu care sã recolteze sutele de hectare de culturi din comunã. A auzit de proiectele cu finantare europeanã care se pot accesa prin GAL, asa cã a mers la sediul grupului de actiune localã “Movila lui Burcel”, spunând cã ar dori sã acceseze un astfel de proiect. Pentru cã proiectul sãu a fost fezabil, specialistul a primit o finantare nerambursabilã de 67.634 euro, valoarea totalã a proiectului cu finantare europeanã fiind de 96.620 de euro.
Iulian Pricob este inginer agronom si profeseazã de 11 ani aceastã meserie. A vãzut cã în Bãlteni nu sunt combine bune, fiabile, performante, mai ales cã oamenii de aici se ocupã doar cu munca pãmântului, asa cã i-a încoltit ideea cã ar putea accesa un proiect cu finantare europeanã, pentru achizitia unei combine. A mers la GAL “Movila lui Burcel”, a discutat despre ideea sa, i s-a spus cã este nevoie de o întreprindere individualã si, astfel, a pornit la drum în propria afacere. A accesat un proiect total de 96.620 de euro, din care valoarea nerambursabilã, banii cu care a contribuit UE, s-a ridicat la 67.734 euro. La 35 de ani, Iulian Pricob si-a luat destinul în propriile mâini, desi nu îi este usor. “Oamenii din Bãlteni nu aveau combine performante, cu care sã recolteze culturile înfiintate. Am venit cu ideea si am primit finantarea, desi nu a fost usor. Pe lângã suma initialã, am cerut o suplimentare a sumelor cu care sã contribui eu, pentru cã nu gãseam o combinã care sã fie pentru ceea ce gândisem eu, asa cã partea mea a crescut la aproape 40.000 de euro”, a spus Pricob.
De anul trecut, combina a recoltat peste 450 de hectare de culturi agricole
O combinã, spune specialistul din Bãlteni, nu este o investitie simplã, care sã-ti aducã bani în tot cursul anului. Cu combina se poate lucra douã sau trei luni pe an, dupã care utilajul intrã în conservare. Anul trecut, în iulie, când a primit utilajul, Pricob a recoltat de pe 200 de hectare de teren, anul acesta în jur de 250 de hectare. “Este greu, e mare nevoie de bani, trebuie sã achit utilajul în totalitate pânã în decembrie”, explicã inginerul. Pe lângã sumele care trebuie achitate la bãnci, pe baza acestui proiect s-au creat si trei noi locuri de muncã în comunã. Oamenii respectivi, spune Pricob, ar putea lucra pe tractoare, astfel cã în viitorul apropiat se gândeste sã achizitioneze si un tractor performant, care sã aducã bani si sã rezolve nevoile agricultorilor din Bãlteni. “Cred cã sunt un om curajos, am riscat mult, puteam sã acopãr alte nevoi personale, însã am ales acest proiect, care m-a ajutat atât pe mine, cât si comunitatea. Este un risc, sã investesti în acest domeniu, am vãzut multi fermieri care au falimentat, însã cred cã în câtiva ani voi reusi sã-mi amortizez investitia”, mai spune Iulian Pricob.