spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

“Zilele teatrului tânãr la Vaslui” si-a atins tinta

- Advertisement -

FINAL… “Zilele teatrului tânãr la Vaslui” s-au încheiat asearã, cu încã o reprezentatie a piesei “Dupã 18 ani la Vaslui”, redenumitã, între timp, “Medicinã-Drept-IT” (n.r. facultãtile spre care cei mai multi pãrinti îsi îndrumã copiii, inclusiv cei din spectacol). Au fost patru zile de teatru, de bunã dispozitie si de creativitate. “A fost o mare ocazie sã pãstrãm actorii, sã nu-i pierdem. Simt cã am reusit sã creãm o legãturã între public si artisti, o atentie foarte bunã pentru spectacol. Hrãneste actorii. Spectacolele au fost foarte bune datoritã publicului. Îi felicit pentru felul în care au stiut sã priveascã”, a spus Sorin Poamã, unul dintre initiatorii proiectului “Scrie despre tine”. Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservare si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui, se aratã, de asemenea, multumit de prestatia tinerilor actori si a anuntat cã intentioneazã sã organizeze, la Vaslui, un concurs national de actorie.

Stagiunea de teatru a tinerilor actori vasluieni s-a încheiat asearã, cu o altã reprezentatie a piesei “Dupã 18 ani la Vaslui”. Spectacolul s-a repetat întrucât sâmbãtã nu mai erau locuri disponibile. Duminicã, trupa de teatru din Baia Mare si-a arãtat talentul în cadrul piesei “Dupã 18 ani în Baia Mare”. La toate spectacolele, publicul a râs, a aplaudat si unii spectatori chiar s-au regãsit în povestile personajelor de pe scenã. “Nu mã asteptam sã aibã un asa impact asupra mea aceste spectacole. Nu doar cã am râs foarte mult la unele replici, dar au reusit sã mã punã si pe gânduri. Ce fac dupã 18 ani? Bunã întrebare…”, ne-a spus o tânãrã din public, la iesirea de la spectacolul “Dupã 18 ani la Vaslui”.

Vasluianul Sorin Poamã, încântat de atitudinea publicului

Sorin Poamã, împreunã cu regizoarea Vera Ion, au initiat, în anul 2009, un nou concept de teatru. Este vorba despre proiectul “Scrie despre tine”, unde tinerii sunt încurajati sã-si exprime sentimentele, trãirile, sã scrie si sã-si joace pe scenã povestile de viatã. În cadrul acestui proiect, au participat si câtiva tineri din Vaslui, care au tinut deja câteva spectacole de teatru. “<<Zilele teatrului tânãr la Vaslui>> a fost o mare ocazie sã pãstrãm actorii, sã nu-i pierdem. Simt cã am reusit sã creãm o legãturã între public si artisti, o atentie foarte bunã pentru spectacol. Hrãneste actorii. Spectacolele au fost foarte bune datoritã publicului. Îi felicit pentru felul în care au stiut sã priveascã. Am avut reactii foarte bune dupã spectacolul <<Medicinã-Drept-IT>>, mi-am dat seama cã ne-am atins tinta: ne-am pus probleme, am atacat subiecte tabu si am fãcut ca oamenii sã ia în calcul si alte perspective. Asta e misiunea noastrã, a artistilor. Asta facem noi”, a spus vasluianul Sorin Poamã. Lucian Onciu, directorul CJCPCT, se aratã, de asemenea, multumit de prestatia tinerilor actori si a anuntat cã intentioneazã sã organizeze, la Vaslui, un concurs national de actorie. “În anii în care nu are loc Festivalul <<Constantin Tãnase>> (n.r. are loc o datã la doi ani), se vor desfãsura <<Zilele Teatrului Tânãr>>, astfel încât, teatrul sã fie cât mai prezent în Vaslui. Îmi doresc sã organizez si un concurs national de teatru aici, la Vaslui. Vrea ca acesti tineri sã aibã în vedere si <<teatrul mut>>, pantomima, teatrul de piciorange, teatrul de pãpusi. Trebuie sã promovãm si zonele acestea ale teatrului”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

Demonstratie de teatru sport la Vaslui

Luni seara, în sala Studio a Casei de Culturã “Constantin Tãnase”, cele douã trupe de teatru au oferit publicului un spectacol inedit de teatru. Cum creezi ceva din nimic? Aceasta a fost provocarea la care tinerii actori au trebuit sã rãspundã. Metoda aleasã: teatrul sport, o nouã formulã de teatru de improvizatie, care se desfãsoarã sub forma unor întreceri între douã echipe ce joacã si coordoneazã câteva mici spectacole de teatru. Asa se face cã, “Vasluiul mare” si “No, hai si tu”, s-au duelat în improvizatii. Din fiecare echipã, un povestitor alegea un titlu de poveste, douã personaje si un conflict. La voia întâmplãrii, Dumnezeu a vrut sã-i aducã în aceleasi povesti pe Iohannis cu Xena, printesa rãzboinicã, pe Mickey Mouse cu Hitler, pe pãrintele Arsenie Boca cu Dracula sau pe Suleyman cu Jack Spintecãtorul. De la centru, povestitorul coordona povestea, dându-le indicatii actorilor. Echipele s-au descurcat de minune, cãci publicul a râs si a aplaudat minute în sir.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.