VENITURI MARI, INVESTITII MICI Piata centralã din Bârlad are venituri de aproape 300.000 de lei, numai în primele nouã luni ale anului, bani din care se plãteste împrumutul la CEC Bank, pentru cele douã investitii mari – Cinematograful si Centrul SPA, salariile si investitiile preconizate pentru acest an. Acoperisul prin care plouã pe comercianti si marfã este preconizat a fi înlocuit în totalitate anul viitor. Prima investitie majorã va fi gata în cel mult sase luni de zile, iar chioscurile de tablã care urâtesc fata pietei bârlãdene au început deja sã disparã. DAPPC Bârlad plãteste 65.000 de lei lunar la bancã, timp de 25 de ani, pentru împrumutul fãcut. Anul acesta a fost fãcutã doar o singurã investittie majorã: instalatia de aer conditionat din Hala de Carne si Lactate.
Directia Administrãrii Pietelor, Parcãrilor si Cimitirelor din Bârlad (DAPPC), care apartine de CLM Bârlad, este una dintre cele mai profitabile directii ale Primãriei Bârlad. Functioneazã pe autofinantare, banii provenind din taxele percepute la piata, cimitirele si parcãrile din Bârlad. Conform cifrelor oficiale, numai în primele nouã luni ale acestui an, în conturile DAPPC Bârlad, au intrat aproape 3 000.000 de lei (30 de miliarde de lei vechi). Tocmai din acest motiv, am întrebat conducerea DAPPC cum se face cã prin acoperisul vechi pe peste zece ani, atunci când plouã, apa se adunã si curge în cantitãti mari peste comercianti, marfa de pe tarabe si cumpãrãtori. “Da, a fost un incident neplãcut la ultima ploaie, din cauzã cã acoperisul este vechi. Am fãcut toate demersurile pentru ca anul viitor sã schimbãm acoperisul în totalitate”, a precizat Vasile Ciochinã, directorul DAPPC Bârlad.
Pe ce se cheltuie zecile de miliarde de lei încasate la DAPPC
Bârlãdenii trebuie sã stie exact pe ce se cheltuie banii lor, încasati la piete, parcãri si cimitire. Conform datelor oferite de Vasile Ciochinã, banii se împart pentru plata salariilor celor aproape 70 de salariati ai directiei, plata împrumutului la CEC Bank, pentru cele douã investitii mari ale orasului, Cinematograful Victoria si Centrul SPA, precum si pe investitiile necesare pietei centrale, parcãrilor si la cimitire. Pânã în prezent s-au încasat, în primele nouã luni, circa 3 000 000 de lei, media lunarã de încasãri a DAPPC fiind 33 333 lei. Din acesti bani, 65 000 de lei au fost plãtiti la CEC Bank, pentru plata împrumtului fãcut, pe 25 de ani. Pânã acum, din 4 septembrie, de când s-a deschis Cinematograful “Victoria”, acesta a avut încasãri de 110 000 lei, iar în 11 zile de când s-a deschis oficial Centrul SPA, acesta a a încasat 8 300 de lei. “Sunt multumit de aceste încasãri, cele douã investitii functionând de foarte putin timp. Sper cã de anul viitor, când vom putea încheia contract cu CJAS Vaslui, pentru serviciile medicale oferite la Centrul SPA , sã putem sã avem si mai multe încasãri. De la CJAS ar trebui sã avem 25 000 de lei lunar, ceea ce ar însemna mult pentru noi, pentru cã venitul lunar ar fi undeva la 50 000 de lei, cu tot ce mai încasãm si noi din chirii. Amortizarea celor douã investitii este oricum prevãzutã pentru 25 de ani”, a spus Vasile Ciochinã.
Investitii putine, dar necesare ca aerul!
Având în vedere cã peste 75 % din încasãri se duc pe plata salarilor si a împrumutului fãcut la CEC, DAPPC mai are putini bani la dispozitie si pentru investitii. Fãrã proiecte europene accesate, piata bârlãdeanã îsi finanteazã singurã investitiile. Astfel, în acest an s-a montat o instalatie de aer conditionat la Hala de carne si lactate, investitie care a cuprins patru perdele de aer, patru unitãti de aer conditionat si patru tunele. Executia a apartinut SC Confrig SRL Bârlad si a costat 166 435 lei. Pentru urmãtoarele sase luni, DAPPC Bârlad are un proiect privind executia a 18 chioscuri moderne, cu utilitãti, apã, baie, luminã, cãldurã. Chioscurile vor fi amplasate în locurile chioscurilor de tablã urâte, de la Gogoserie pânã la scãrile Centrului Comercial (foto). Valoarea lor este de aproape 700 000 de lei, lucrarea fiind executatã de SC Energoconstruct SRL Bârlad. Termenul de executie este de sase luni, lucrarea fiind deja începutã, urâteniile de chioscuri fiind în curs de demolare.
Piata Bârlad va rãmâne … deschisã
Am încercat sã aflãm dacã la Bârlad se va construi vreodatã o piatã închisã, cu toate utilitãtile, asa cum este la Vaslui. Vasile Ciochinã, directorul DAPPC Bârlad, ne-a spus sincer cã, dacã ar fi dupã el, nu ar închide niciodatã piata, deoarece legumele si fructele nu pot sta în spatii închise gen supermarketuri. “Dacã vrem sã avem piatã de legume si fructe, nu trebuie sã o facem închisã. Structurile închise la legume si fructe sunt foarte costisitoare. Dovadã sunt chiriile practicate în piata închisã de la Vaslui. Pãrerea mea este cã trebuie pãstratã piata liberã, pentru cã taxele sunt mult mai mici si preturile sunt si ele mici. Dacã avem chirii de 2000 de lei, pretul legumelor si fructelor vor sãri în aer. Legumele dacã le bagi în spatiu închis, ai terminat cu ele. Vedeti cã si UE, dacã finanteazã piete, parterul, unde se vând legume si fructe, este deschis”, a spus în încheiere Vasile Ciochinã.