EDUCATIE LA SUPERLATIV Numãrul dascãlilor vasluieni care fac parte din Corpul National de Experti în Management Educational (C.N.E.M.E.) a crescut cu încã nouã, dupã cea de-a doua serie din acest an a concursului organizat de Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice în acest sens. Primul admis este Alexandru – George Ticãu, profesor pentru învãtãmântul primar la Liceul Tehnologic “Petru Rares“ din municipiul Bârlad, care a obtinut 95 de puncte, urmat la numai un punct distantã de profesor Mirela Mustiuc, de la scoala Gimnazialã “Constantin Motas“ din municipiul Vaslui.
La concursul de selectie pentru dobândirea calitãtii de membru al Corpului National de Experti în Managementul Educational a putut participa orice cadru didactic care îndeplinea cumulativ mai multe conditii. Initial, dupã etapa de selectie online a concursului de selectie a cadrelor didactice în vederea constituirii Corpului National de Experti în Management Educational (CNEME), au fost admisi 34 de dascãli din judetul Vaslui. Acestia au avut termen pânã la data de 5 octombrie sã-si depunã portofoliile la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, portofolii ce au fost evaluate în perioada 9 – 15 octombrie de cãtre comisia de evaluare constituitã la nivelul inspectoratului. Rezultatele acestei evaluãri au fost afisate pe 16 octombrie la nivelul judetului nostru, doar 9 din cei 26 de candidati rãmasi dupã verificarea conformitãtii declaratiilor din formularul de înscriere obtinând punctajul necesar pentru a deveni experti în educatie. Pe primul loc în judetul Vaslui este Alexandru – George Ticãu, profesor pentru învãtãmântul primar la Liceul Tehnologic “Petru Rares“ din Municipiul Bârlad, care a primit 95 de puncte din 100 posibile, urmat îndeaprope de Mirela Mustiuc, profesor la scoala Gimnazialã “Constantin Motas“ din Municipiul Vaslui, cu un punctaj de 94 de puncte, respectiv profesor Sergiu – Nicolae Romascu, director adjunct la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Municipiul Vaslui, cu un punctaj de 93 de puncte.
Dascãlul potrivit, la locul potrivit
Învãtãtorul Alexandru – George Ticãu este nãscut în Bârlad si a absolvit Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” din localitate, urmând Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Specializarea “Pedagogia Învãtãmântului Primar si Prescolar”, cât si Masterul “Didactici Aplicate pentru Învãtãmântul Primar” din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Învãtãtorul recunoaste cã meseria de învãtãtor nu a fost o întâmplare, mai ales cã si pãrintii lui sunt învãtãtori la Scoala de Arte “N. N. Tonitza” din Bârlad. A intrat în învãtãmânt încã de la o vârstã fragedã, si anume la 20 de ani. S-au creat niste legãturi foarte aparte între el si elevi, deoarece i-au fost si copii si frati, având în vedere cã între ei era o diferentã micã de vârstã. Odatã cu trecerea anilor, învãtãtorul George Ticãu încearcã sã tinã pasul si cu metodele de predare modernã, astfel încât în fiecare an urmeazã cursuri de perfectionare, pentru a gãsi modalitatea cea mai eficace de a-i face pe elevii sãi sã înteleagã ceea ce li se predã în clasã, astfel încât a obtinut si gradul didactic II, sesiunea 2015, cu o medie foarte bunã. Si cum copiilor le place sã râdã cu un domn învãtãtor tânãr si ingenios, acesta le-a venit în ajutor, aducându-le în dar elevilor douã cãrticele scrise de el, una cu umor si cealaltã cu “Jocul buclucas al cuvintelor”. La redactarea celor douã cãrti au contribuit foarte mult si pãrintii învãtãtorului. A publicat zeci de articole de specialitate în cadrul unor simpozioane judetene, nationale, cât si internationale si participã cu mult interes si la proiecte, unde este si organizator. Fiind un cadru didactic tânãr si cu ambitie, pentru activitatea scolarã si extrascolarã depusã de la debutul în carierã si pânã în prezent, a fost remunerat cu gradatie de merit pe o perioadã de cinci ani, începând cu 1 Septembrie anul trecut, fiind primul dintre învãtãtori pe judet.