FELICITÃRI! …Vasluienii au avut parte, în acest week-end, de douã spectacole de teatru exceptionale. Cu ocazia “Zilelor teatrului tânãr de la Vaslui”, douã trupe tinere de teatru, una din Vaslui si cealaltã din Baia Mare, si-au pus în scenã propriile povesti de viatã. Sâmbãtã, la sala Studio a Casei de Culturã “Constantin Tãnase” s-a jucat piesa “Dupã 18 ani în Vaslui”, iar duminicã, în aceeasi salã, s-a jucat “Dupã 18 ani în Baia Mare”. Ce faci dupã ce împlinesti 18 ani? Cum îi convingi pe pãrinti sã-ti sprijine visul? Cum te descurci, dacã pãrintii nu sunt de acord cu alegerea fãcutã? Sunt întrebãrile care îi macinã pe adolescentii de azi si, totodatã, întrebãrile în jurul cãrora s-au construit cele douã piese de teatru. Sâmbãtã, la piesa de teatru jucatã de vasluieni, salã s-a dovedit a fi neîncãpãtoare, multi vasluieni fiind nevoiti sã astepte ziua de marti, atunci când se va mai juca încã o datã “Dupã 18 ani în Vaslui”. Astãzi, de la ora 19:00, la Sala Studio “Valentin Silvestru” a Casei de Culturã, va avea loc un “Atelier de improvizatie pe povesti reale din Baia Mare – Vaslui”.
Sâmbãtã, timp de o orã si jumãtate, a avut loc un spectacol în care elevii vasluieni au abordat scenarii legate de prieteni, de familie, scoalã, acolo unde conflictul dintre generatii este foarte vizibil. De-a lungul spectacolului, intitulat “ Medicinã, Drept, IT”, publicul a râs, a aplaudat si, nu de putine ori, s-a regãsit în povestea personajelor de pe scenã. Tinerii actori vasluieni au scris si au intrepretat roluri despre adolescenti care, fie de frica pãrintilor, fie la sfatul profesorilor sau de rusine fatã de prieteni, aleg sã facã ce e “necesar” în viatã si nu ceea ce le place. Interpretarea acestora a fost foarte apreciatã de publicul spectator, asta si pentru cã pe scenã nu a avut loc nici o metamorfozã, scenariul fiind unul cât se poate de real. “M-am simtit prezentã pe scenã pentru cã problemele si conflictele abordate în piesã sunt prezente zi de zi în viata oricãrui adolescent. Foarte bunã atât ideea piesei, cât si interpretarea actorilor. Sperãm sã ne bucurãm cât mai des la Vaslui de astfel de spectacole”, ne-a declarat Ioana, o tânãrã adolescentã din public.
“Dupã 18 ani în Baia Mare”
Duminicã, a venit rândul bãimãrenilor sã-si demonstreze talentul. Cinci adolescenti, cinci povesti de viatã. Iulia s-a angajat ca ospãtãritã ca sã-si strângã bani si sã-si continue studiile în Anglia. Dar se trezeste cã patronul barului nu-i dã salariul câteva luni bune, iar iubitul ei, Alex, gelos, nu o sustine sã-si urmeze visul. Prietena ei, Daria, e singura care o încurajeazã, asta pentru cã îsi doreste ca Iulia sã-i urmeze visul pe care nici ea nu l-a putut urma. La local, îsi face aparitia si Bianca, o altã tânãrã cu poveste asemãnãtoare: pãrintii nu erau de acord ca ea sã urmeze Facultatea de Medicinã. Fiica patronului, si ea apãsatã de neîntelegerile cu tatãl care i-a lãsat afacerea pe cap, îi uneste pe cei patru si, pentru era ziua Biancãi, îi oferã un tort. Publicul a apreciat spectacolul, a aplaudat si i-a felicitat pe tinerii actori.
Sala Studio, neîncãpãtoare pentru piesa “Dupã 18 ani în Vaslui”
Sâmbãtã, multi vasluieni si-au arãtat dorinta de a lua parte la spectacolul de teatru “Dupã 18 ani în Vaslui”. Pentru cã nu mai aveau loc în salã, organizatorii au hotãrât ca, marti, de la ora 19:00, în aceasi salã, sã mai aibã loc o reprezentatie a piesei. Initiativa acestui eveniment a venit din partea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, care îsi doreste sã continue proiectul demarat anul trecut, cu ocazia Festivalului de Umor “Constantin Tãnase”. Astfel, dupã ce în iunie, anul acesta, actorul Sorin Poamã si regizoarea Vera Ion, initiatorii proiectului “Scrie despre tine”, alãturi de o trupã de 18 adolescenti, au oferit publicului vasluian un spectacol cu povesti si scene desprinse din realitatea orasului, iatã cã acum au revenit pentru a ne oferi o nouã experientã culturalã. “Reactile au fost îmbucurãtoare. Sâmbãtã au fost foarte multi, nu ne asteptam. Nu am avut locuri în salã pentru toti, tocmai de aceea am decis ca, marti, de la ora 19:00, sã mai aibã loc o reprezentatie a piesei de teatru “Dupã 18 ani în Vaslui”. Prin Centrul Judetean pentru Conservare si Promovarea Culturii Traditionale, îmi doresc sã promovez fiecare categorie de oameni. Evenimentul acesta îsi propune sã-i ajute pe tineri sã-si lucreze talentul, iar vasluienilor sã li se creeze o culturã a teatrului. În anii în care nu are loc Festivalul “Constantin Tãnase” (n.r. are loc o datã la doi ani), se vor desfãsura “Zilele Teatrului Tânãr”, astfel încât, teatrul sã fie cât mai prezent în Vaslui”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservare si Promovarea Culturii Traditionale.