Informatii noi în cazul perchezitiei de la CJ Vaslui
DECLARATII… Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, este chemat în aceastã dimineatã la DNA Iasi, pentru o serie de clarificãri în urma perchezitiilor de la începutul lunii septembrie. Atunci, procurori si ofiteri anticoruptie au descins la Vaslui, unde au ridicat mai multi saci de documente, echipamente electronice, calculatoare si telefoane mobile, în cadrul unei mega-anchete legate de proiecte europene de 160 de milioane de euro, pentru modernizarea retelelor de apã-canal din judet si managementul deseurilor. Conform unor surse judiciare, Buzatu ar putea primi astãzi atât telefonul mobil, cât si laptopul ridicat de procurorii DNA pe 8 septembrie, dar este posibil sã dea si unele declaratii în afacerile cu fonduri europene, anchetate de procurorii anticoruptie. Aceleasi surse sustin cã oamenii legii au probe solide în acest caz, având în vedere cã, pentru a prinde toate itele afacerii, în acest caz ar fi actionat si persoane sub acoperire, care au furnizat informatii utile pentru anchetã.
Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, este asteptat, în aceastã dimineatã, la sediul DNA Iasi. Este prima întâlnire a sefului CJ Vaslui cu procurorii anticoruptie ieseni, dupã descinderile rãsunãtoare de la începutul lunii septembrie. Conform unor surse judiciare, Buzatu a fost chemat pentru a i se înmâna telefonul mobil si laptopul personal, ridicate în urma perchezitiilor. Este posibil ca, prin prezenta acestuia la DNA, sã i se cearã si detalii cu privire la unele elemente ale anchetei, rãmase neclarificate. Sursele noastre spun cã ancheta Directiei Nationale Anticoruptie a fost pregãtitã cu minutiozitate, iar anchetatorii au avut oameni sub acoperire în afacerile de la Aquavas. Nu stim dacã este vorba de ofiteri sub acoperire sau oameni de afaceri implicati în licitatii, cert este cã sediul Aquavas Vaslui a fost supravegheat, timp de câteva luni, de cãtre ofiteri sub acoperire. Reamintim cã, pe 8 septembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, însotiti de mascati, au descins în mai multe birouri ale Consiliului Judetean, printre care si în cel al presedintelui institutiei, Dumitru Buzatu, dar si acasã la acesta. Locuinta sa nu a fost perchezitionatã, pe motiv cã ar fi avut nevoie de încuviintarea Parlamentului, sotia sa fiind senator, însã cei de la DNA, dis-de dimineatã, au fost vãzuti sãrind gardul de la vilã. Buzatu a spus atunci cã, probabil, oamenii legii l-au vizitat pe vecinul lor, Ciprian Safir, unul din constructorii care au avut sediile de firmã perchezitionate.
Firma de casã a PSD, Consbit, este în centrul unei anchete cu fonduri europene
Totusi, sediul firmei familiei presedintelui CJ, din comuna Stefan cel Mare, Consbit, a fost cotrobãit de anchetatori. Au spart usa, fiindcã îngrijitorul nu avea cheile. De la CJ Vaslui procurorii au ridicat cantitãti impresionante de documente care vizeazã, în principal, implementarea a douã proiecte mari ale judetului: apã si canal si cel de gestionare a deseurilor. Împreunã, acestea însumeazã peste 160 de milioane de euro. Cu procurorii DNA pe cap s-au trezit si cei care conduc societatea Transmir SA, dar si firmele Conbetas si Star Construct. La ultimele douã firme li s-au cerut toate contractele încheiate cu firma Transmir. Oamenii legii au fãcut perchezitii si la Centrul de Afaceri Vaslui, unitate condusã acum de cãtre fiul presedintelui CJ, Tudorel Buzatu. Acolo, procurorii au perchezitionat sediul filialelor societãtilor Iasicon Iasi si Emit Group (companie italianã), cele care au câstigat licitatia pentru constructia statiilor de epurare din judetul Vaslui. De controalele procurorilor DNA nu a scãpat nici biroul directorului adjunct al Centrului de Afaceri, Tudorel Buzatu. Perchezitiile s-au extins si la Bârlad, la SC Urbanproiect SA Bârlad, firmã ce apartine lui Viorel Dumitrasc, cunoscutul constructor bârlãdean, care a lucrat la multe proiecte europene, în parteneriat cu firma Transmir Murgeni. Procurorii DNA au avut în vizor si SC Constructii Consult SRL Bârlad, controlatã ani buni de fostul primar, Titi Constantinescu, care, pânã în 2009, a fost si actionar majoritar al acesteia. Începutã fulminant, cu perchezitii în tot judetul, ziua perchezitiilor s-a încheiat linistit, fãrã nicio arestare, dar cu asigurãri din partea procurorilor cã vor mai reveni.