MISTER O huseancã în vârstã de 55 de ani a fost ucisã în biroul sãu dintr-o institutie publicã situatã chiar în centrul orasului! Peste tot, prin încãperea micã, s-au gãsit pete de sânge, iar urmele arãtau cã femeia a fost straungulatã cu firul de la telefonul fix. De atunci au trecut nu mai putin de 15 ani si nimeni nu l-a gãsit pe ucigas. Violeta Veturia (Teodoru) Bazarciuc , directoarea Muzeului Municipal Husi, a fost victima acelei crime, petrecute în octombrie 2000. Despre acest caz si azi anchetatorii spun cã desi “nu sunt noutãti în dosar, omorul nu se prescrie si, cu sigurantã, într-o zi, autorul va fi prins”. Dar au trecut, totusi, 15 ani!
Ieri s-au împlinit 15 ani de când directoarea Muzeului din Husi a fost ucisã. Era o zi fatidicã, de vineri, 13! Husenii nu au cum sã uite acest moment, cu atât mai mult cu cât Violeta Veturia Bazarciuc era unul din oamenii de culturã activi ai zonei, fiind un muzegraf cu realizãri profesionale, cãreia i se atribuie inclusiv descoperirea arheologicã celebrã din situl de la Bunesti-Averesti, cu acea diademã princiarã din aur masiv, uluitoare ca frumusete, dar si ca valoare arheologicã. Desi au fost voci care au spus cã tcomai aceasta ar fi fost si cauza nenororicii care avea sã i se întâmple câtiva ani mai târziu, niciun indiciu ulterior, dincolo de bãnuielile oamenilor, nu au confirmat ipoteza. Din înfiorãtoarea întâmplare, apropiatii muzeografei stiu si azi amãnuntele care i-au marcat: era o zi de vineri, 13 octombrie; era cald si frumos afarã, iar un coleg din Muzeu, Paul Salomeea, a descoperit cã trupul directoarei era în biroul sãu, întins pe jos, pe podea, cu pete multe de sânge în jur si cu urme evidente de strangulare. Politistii au venit la fata locului, concluzionând cã Violeta Bazarciuc murise în jurul orei 7,00. Abia peste douã luni, anchetatorii s-au pronuntat rãspicat cã, da, era vorba despre o crimã!
Procurorul de caz: “Infractiunea de omor nu se prescrie, autorul va fi aflat”!
“S-au luat multe probe de la fata locului, s-au audiat câteva zeci de persoane, între care si sotul meu, care o vãzuse pe stradã, cu o zi înainte si vorbise cu ea. A declarat cã era într-o stare bunã, nu pãrea supãratã, le-a spus cum era îmbrãcatã. Era atunci comandant al Politiei pe tot Vasluiul un domn pe nume Iosif Szulczer. Pe la sfârsitul anului (decembrie, 2000, n.r.) a iesit dumnealui si a spus cã, da, acolo, la Muzeu a fost o crimã si se face anchetã pentru depistarea criminalului. S-a fãcut si portret robot, dar fãrã niciun rezultat. Zvonuri au fost multe, dar fãrã rost. Se spunea cã existã totusi niste suspecti, dar au trecut 15 ani si degeaba. Noi tot asteptãm un rezultat. Cum sã fie liber un criminal, care a ucis o directoare de Muzeu, ziua, în centrul orasului? Se descoperã criminal, care omoarã si în cele mai îndepãrtate cãtune, aici oare de ce nu s-a putut? Violeta era o femeie demnã, desteaptã, impunãtoare. Era fermã, hotãrâtã si dreaptã, de aceea nu avea foarte multi prieteni. Dar oamenii destepti o respectau, vãzând-o muncitoare si corectã. Eu cred cã avem datoria fatã de memoria ei, sã aflãm mãcar cine a ucis-o. Asa cred eu”, a spus ing. Mariana Stan, una dintre persoanele apropiate Violetei Bazarciuc. Interesant este cã, în aceste zile, procurorul a sustinut cã “autorul crimei va fi aflat”. “Nu avem noutãti în acest caz, dar tot ce pot sã vã spun este cã, tinând cont de faptul cã infractiunea de omor nu se prescrie, cu sigurantã, într-o zi, autorul acestei crime va fi aflat, cu sigurantã”, a transmis procurorul de caz, care are pe masã complicatul dosar al uciderii directoarei de la Muzeul din Husi.