INVESTITII…Clãdirea Judecãtoriei Vaslui se va moderniza, anul viitor, cu fonduri guvernamentale. Pentru a demara procedurile de licitatie, legate de consolidarea si reabilitarea sediului Judecãtoriei, Tribunalul judetean a cerut ca terenul de sub clãdire, în suprafatã de 1.682 mp, situat în str. ing. Badea Romeo, nr.13, sã fie transmis cãtre Ministerul Justitiei. La ultima vizitã în judet, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, spunea cã sumele necesare pentru modernizarea sediului vor veni din bugetul ministerului. “Am introdus sediul Judecãtoriei Vaslui în Programul National de Reabilitare a instantelor judecãtoresti din capitalele de judet. Tribunalul Vaslui se prezintã în conditii mai mult decât decente, cu un volum de muncã normal, o instantã care functioneaza asa cum trebuie sã functioneze toate instantele din România. Merg sã vãd si judecãtoria unde vom demara, anul acesta, investitia. Mai sunt de fãcut în judet si alte investitii, fie pe bugetul ministerului, fie pe bani europeni, acolo unde avem monumente istorice. Judecãtoria Vaslui este un monument istoric si dacã nu va primi finantare europeanã va intra pe bugetul de lucrãri demarate deja de la Ministerul Dezvoltãrii”, a spus ministrul Robert Cazanciuc. Acesta a amintit si de sediul Judecãtoriei Husi, aflat într-un stadiu de degradare mult mai mare comparativ cu clãdirea Judecãtoriei Vaslui, dar care este în aceeasi situatie. Adicã, si acea clãdire este clãdire de patrimoniu si necesitã aprobãri si lucrãri speciale. “Solicitarea Tribunalului Vaslui, pentru Judecãtoria Vaslui are temei legal, conform Constitutiei, Codului Civil, Legii 215/2001 a administratiei publice locale, Legii 213/1998 privind bunurile proprietate publicã, privind darea în administrare a terenului este legal si necesar acest lucru, întrucât sunt alocate fonduri în acest sens”, sustine secretarul CL Vaslui, Eduard Lãcãtusu.
Pentru a moderniza clãdirea, este nevoie de intabularea terenurilor
În Vaslui, doar douã institutii, Tribunalul Vaslui si Administratia Judeteanã a Finantelor Publice, plãtesc concesiune la primãrie pentru terenurile pe care le detin, la cererea lor. Asta, în conditiile în care legea spune cã institutiile publice nu plãtesc niciun leu pentru spatiile si terenurile pe care functioneazã. “Cele douã institutii sunt douã exceptii, care au fost concesionate la cererea lor, într-adevãr. Începând cu acest an fiecare institutie trebuie sã îsi intabuleze la cartea funciarã, terenul si clãdirea, pentru a putea face modernizãri. Ca urmare netransmiterea în administrare si oferirea unei alte solutii de concesionare sau vânzare, înseamnã pierderea finantãrii la Judecãtorie”, a spus primarul Vasile Pavãl.
Povestea zbuciumatã a unei clãdiri cu o istorie de 124 de ani
Fostul Palat al Justitiei, astãzi Judecãtoria Vaslui, a fost construit la sfârsitul secolului al XIX-lea. Din documentele aflate în Arhivele Statului rezultã cã în anul 1891 Consiliul Judetean Vaslui cumpãra un teren în centrul orasului pentru viitoarea clãdire a Palatului Administrativ si de Justitie. Nu se gãsesc documente care sã ateste cine a proiectat clãdirea si nici cine a construit-o. Din punct de vedere arhitectural clãdirea apartine stilului eclectic, clãdirea având elemente stilistice predominante apartinând stilului neoclasic. Monumentul este construit din zidãrie de cãrãmidã pe fundatii de piatrã. Initial planseele erau din lemn, dar, dupã cutremurul din 1940, o parte dintre acestea au fost înlocuite cu unele din beton armat. Solutia aleasã nu a fost una fericitã, deoarece din punct de vedere structural constructia nu a fost conceputã pentru astfel de interventii. Din acest motiv, cutremurele din 1977 si 1986 au dus la degradãri majore.