NOUTÃTI…Bucãtarii de la Vecchia Roma s-au tinut de cuvânt. Dupã ce au lansat cea mai variatã gamã de paste din Vaslui, astãzi este singurul restaurant care are în meniu preparate din fructe de mare. Mihaela, bucãtarul “vinovat” de revolutia din bucãtaria restaurantului, propune vasluienilor amatori de mâncãruri mediteraneene câteva provocãri: baby caracatitã cu nãut, sote din midii sau rizzotto cu creveti si sparanghel. “Am început de ceva vreme sã introducem în meniu fructe de mare, însã eram scepticã la început. Stiam cã vasluienii sunt un pic conservatori. Însã surpriza a fost mare. Cel putin sote-ul de midii este foarte apreciat, iar lumea ia si la pachet acasã. De asemenea, si baby caracatitã cu nãut este la mare cãutare”, a spus bucãtarul adus special pentru a gãti mâncãruri mediteraneene la Vecchia Roma.
Vecchia Roma a devenit un restaurant în toatã regula. Dacã initial a plecat ca si pizzerie, astãzi, cu ajutorul a doi bucãtari cu experientã, a ajuns un restaurant de cinci stele. Dacã venirea lui Cãtãlin Manea ca chef bucãtar a adus prima revolutie în bucãtãria de la Vecchia Roma, Mihaela a adus aerul mediteranean.
Peste spadã – vedeta din meniu
Pe lângã fructele de mare, bucãtarii de la Vecchia Roma au pregãtit si mâncãruri mai sofisticate. Cum ar fi pestele spadã alla sicilioana sau dorada la cuptor în crustã de cartofi. “Ne aprovizionãm cu fructe de mare de la Iasi si vãzând cã au peste spadã am zis sã încerc o retetã pe care am învãtat-o în Italia. La o primã analizã, mi-am spus în sine cã o sã fie scump pentru restaurantul nostru un astfel de meniu. Kilogramul de peste spadã este peste 70 de lei. Am fãcut calcule, peste calcule si am reusit ca portia de peste spãdã, gãtit dupã o retetã sicilianã, asezat pe pat de sparanghel, sã o scoatem la 65 de lei. Sã nu credeti cã nu avem comenzi !? Mã bucur cã vasluienii au gusturi rafinate si nu se dau înlãturi atunci când le propunem mânãruri noi. Încurajatã de apetitul celor care ne trec pragul, am încercat o retetã foarte sofisticatã. În Italia era consideratã o fitã: dorada la cuptor în crustã de cartofi. Si de data aceasta acest produs este apreciat, chiar dacã pretul este unul mare, circa 60 de lei”, a mai spus bucãtarul revolutionar de la Vecchia Roma.
Din patron, bucãtar
DORINTÃ…O altã performantã pe care Mihaela a reusit-o la Vecchia Roma a fost aceea de a-l transforma de patron în bucãtar. Florin Ciucã, în ultima vreme, îsi pune sortul de bucãtar si munceste cot la cot cu angajatii sãi. Mihaela, profesoara sa, este multumitã: “Mã tot bãtea la cap sã-l învãt sã facã paste. E înnebunit si-si dorea sã stie cum sã le gãteascã. L-am întrebat dacã pizza stie sã facã si mi-a spus cã nu. Atunci l-am întrebat de ce vrea sã învete sã gãteascã paste sau fructe de mare. “Fiindcã îmi plac” a fost rãspunsul sãu. I-am pus sortul în gât si i-am spus cã dacã vrea sã învete sã lase aerele de patron. Dar n-a fost nevoie. În bucãtãrie s-a comportat ca un elev silitor si ascultãtor. L-am lãsat singur sâmbãtã si s-a descurcat. Acum pot sta linistitã. Are cine sã-mi tinã locul cât sunt plecatã în Italia”, a spus Mihaela, omul care a adus aerul mediteranean în pizzeria lui Ciucã.
PESTE SPADA ALLA SICILIANA
DORADA LA CUPTOR, IN CRUSTA DE CARTOFI
BABY CARACATITA
RIZZOTTO CU CREVETI SI SPARANGHEL