AUTUMNAL…Chiar dacã ploaia mocãneascã nu s-a potolit aproape toatã ziua, cernindu-se peste Husi pânã seara târziu, duminica în care urbea a fost sãrbãtoritã a fost animatã de oamenii. Înarmati cu umbrele, nu au ratat surprizele pregãtite de organzatori (Primãria Husi, Consiliul Local si Casa de Culturã “Alexandru Giugaru”). Sãrmãlutele în foi de varzã au fost la mare cãutare!
Ploaia rece si frigul tãios au pus la grea încercare husenii care îsi plãnuiserã sã vinã la Sãrbãtoarea Husului! Fãcându-si curaj, unii s-au îmbrãcat gros si, cu umbrelele la ei, au pornit sã viziteze târgul mesterilor populari. Ar fi fost si pãcat sã nu vadã creatiile frumoase ale celor care încã mai cred în valorile traditionale. Înfrigurati, artistii populari au lãsat pe mesele întinse obiectele din lemn, lucrãrile plastice, ceramica sau pãpusile confectionate manual, ca sã fie admirate, dar si cumpãrate de pasionati. Mireasma de cozonac secuiesc si standul de bunãtãti cu delicioasa halvitã sau ciocolatã de casã ori turta dulce, glazuratã în culorile curcubeului – toate au fãcut ca, pe aleea din preajma parcului “Rodina”, ploaia mocãneascã sã nu mai parã atât de… supãrãtoare si rece.
Sarmalele, mai tari decât ploaia!
La orele amiezii, dupã traditie, a venit momentul sãrmãlutelor aburinde! Multi au crezut cã cele peste 20.000 de sarmale în foi de varzã nu prea vor avea cui sã fie împãrtite, dacã ploaia îi va tine acasã pe huseni. Dar nici vorbã! S-a fãcut coadã la standul special amenajat, iar mirosul plãcut a fãcut ca niciun pofticios sã nu abandoneze “competitia” cu ploaia cea rece, pânã sã ajungã sã primeascã o portie de sãrmãlute calde. Primarul Ioan Ciupilan le-a urat oamenilor “poftã bunã”. Trebuie spus cã acest obicei bun, al sãrmãlutelor servite de Zilele Husilor, reprezintã o initiativã care îi apartine, ea fiind mentinutã în ultimii opt ani, chiar dacã gurile rele s-au silit sã critice adesea gestul. “Asa e frumos la zi de sãrbãtoare, asa se petrece la Husi, cu mâncare bunã, cu muzicã frumoasã si un vin de Husi”, a spus primarul Ciupilan. “Eu am fost bucãtãreasã de meserie si am muncit 23 de ani la restaurant, dar sã stiti de la mine cã nicicând nu iese mâncarea mai bunã decât atunci când se face multã si la cazan. În fiecare an, când aud cã se dau sarmale de ziua Husului, vin si stau la rând, ca sã prind o portie. Îmi place! Fac si eu acasã sarmale, dar acestea parcã sunt mult mai bune”, a spus huseanca Margareta Pricop, 64 de ani.