COMEMORARE Pentru prima datã în Bârlad este organizatã o manifestare comemorativã si o dezbatere privind Holocaustul în România. Actiunea are loc mâine, 9 octombrie, la Teatrul “V.I.Popa” din Bârlad, în foaier, la orele 17.00. Invitat de onoare este deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România.
La Bârlad va avea loc o manifestare istoricã, în foaierul Teatrului “V.I.Popa”. Pentru prima datã bârlãdenii, în frunte cu istorici renumiti în orasul rulmentilor, va fi comemorat Holocaustul. Actiunea are loc mâine, 9 octombrie, la orele 17.00, fiind organizatã de Primãria Bârlad în colaborare cu Societatea de Istorie din România-Filiala Bârlad. Vor sustine alocuitiuni prof. Oltea Rãscanu – Gramaticu, prof.dr. Laurentiu Chiriac, prof. Gruia Novac, prof. Andrei Huiban, Sorinel Rãducanu-reprezentantul comunitãtii rromilor din Bârlad si invitatul de onoare, deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România. Dupã ce va fi prezentat un fragment din piesa de teatru “Tache, Ianke si Cadâr” scrisã de V.I.Popa, jucatã de actorii teatrului bârlãdean, va avea loc un concert de muzicã Klesmer, sustinut de formatia clujeanã “Mazel Tov”, care de curând a împlinit zece ani de activitate.
Holocaustul în România a avut loc în perioada 1940 -1944. Începând cu toamna anului 1940, sute de evrei, o parte din ei refugiati din alte tãri, pleacã în fiecare lunã spre Palestina, în mod ilegal, prin asociatia Aliyah condusã de Eugen Maisner si Samuel Leibovici, cu asentimentul guvernului Antonescu pentru care expulzarea este, în acel moment, “solutia corectã pentru rezolvarea problemei evreiesti”. Desigur, respectivii trebuie sã-si abandoneze toate bunurile si economiile Statului român. Circa 80.000 de evrei pãrãsesc timp de un an România (nu toti ajung sau rãmân în Palestina; unii emigreazã în final spre S.U.A., stat atunci neutru). “Solutia corectã” devine inaplicabilã dupã luna decembrie1941, când Aliatii îi declarã rãzboi României si încep sã considere evreii români ca fiind “cetãteni sau resortisanti ai unui stat inamic”. Din acel moment, nici tãrile neutre precum Turcia nu mai acceptã sã-i primeascã, astfel cã guvernul Antonescu începe deportarea evreilor spre Transnistria, inaugurând perioada cea mai cruntã din istoria evreilor în România.