spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Expozitia de artã popularã a bârlãdeanului care, la 18 ani, tese la rãzboi (foto)

- Advertisement -

INEDIT… Ii, prosoape si covoare tesute traditional. Sunt operele de artã popularã ale liceanului bârlãdean Andrei Vladimir, expuse ieri la Casa Corpului Didactic Vaslui (C. C. D.). Alãturi de el, a fost prezent si tânãrul care l-a ajutat sã-si punã în practicã priceperea. E vorba de Cosmin Rotaru, si el licean, care i-a construit din lemn rãzboiul de tesut. Mesajul evenimentului a stat sub semnul promovãrii tinerilor, dar mai ales sub cel al pãstrãrii artei populare românesti. Au luat cuvântul, pe rând, profesorul etnograf Dan Ravaru, directorul C. C. D., Cristinel Popa si profesoara Daniela Adam. La sfârsit, grupul vocal-folcloric “Floarea Dorului”, coordonat de profesorul Adrian Cãlin, a oferit un mic recital.

“Arta trebuie sã apropie, iar nu sã depãrteze; sã umple, iar nu sã sape prãpãstii în bietele noastre spirite, si asa destul de rãscolite de întrebãri”, Constantin Brâncusi. Sub acest motto s-a desfãsurat, ieri, la Casa Corpului Didactic expozitia de artã popularã “Un tânãr în slujba traditiei”. În prim-plan a fost tânãrul Andrei Vladimir, elevul care a reusit sã facã din tesutul la rãzboi o micã afacere. Au fost expuse ii, prosoape si mai multe covoare traditionale. Alãturi de acestea, a fost prezentatã si masina de lucru utilizatã la fabricare tesãturilor din fibre textile, dar si o furcã de tors cânepa. Andrei Vladimir a fãcut o scurtã demonstratie, arãtând invitatilor cum se folosesc acestea. De asemenea, a adus cu el si un prosop cu o valoare simbolicã importantã: fãcut în Basarbia, el fusese dat la schimb contra unei bucãti de mãmãligã.

Tese si toarce lâna de la 6 ani

În loc sã piardã vremea pe internet sau prin mall, Andrei Vladimir, elev al Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad, tese si toarce lâna, cânepa si inul. A mostenit pasiunea pentru mestesug din copilãrie, de la bunica sa. La sase ani a învãtat sã toarcã câlti din cânepã, apoi din lânã, iar, în cele din urmã, a învãtat sã lucreze la rãzboiul de tesut. “Mã ocup cu tesut ii, prosoape, covoare, cam tot ce se fãcea înainte si acum nu se mai face. Am început sã colaborez cu doamnele din Vãleni, care mai pãstreazã acest mestesug. De acolo, îmi achizitionez si lâna, unde merg, tund oile, iar apoi prelucrez lâna. Într-adevãr, acest mestesug începe sã fie pe cale de disparitie, dar nu trebuie sã asistãm la moartea lui”. Din aceastã pasiune, Andrei Vladimir câstigã câteva mii de lei pe lunã. Pânã acum, produsele lui au fost expuse la Festivalul verii Bârlad (2013, 2014), Festivalul toamnei si Târgul de mesteri populari Bârlad (2012, 2013, 2014), Târgul de mesteri populari Husi (2014), Târgul de mesteri populari – editia a XII-a Vaslui (2015). Alãturi de el, a fost prezent si Cosmin Rotaru, prietenul lui si cel care i-a fãcut din lemn un rãzboi de tesut. “Bunicul meu mi-a transmis si mie pasiunea pentru fabricarea lemnului. El fãcea butoaie. Andrei avea un rãzboi de tesut vechi, mergea greu, am zis sã îi fac eu unul nou, iar astfel sã îsi poatã duce pasiunea mai departe”, a spus Cosmin Rotaru.

Profesorul Dan Ravaru laudã mãiestria tinerilor

APRECIERI…Prezent la eveniment, profesorul etnograf Dan Ravaru a vorbit despre arta popularã, lãudând priceperea si iscusinta celor doi tineri. “Este un eveniment deosebit, o premierã pentru acest judet. De obicei, la expozitii de artã popularã participã bãtrâni din sate sau oameni între douã vârste. De data aceasta, suntem martorii unei expozitii a doi tineri, care reprezintã un model pentru adolescentii de azi. Este un lucru lãudabil, care redã speranta în transmiterea mai departe a traditiei. Masinile au apãrut în secolulul al XVIII-lea, din dorinta de a usura munca omului, dar au ajuns sã înstrãineze omul de natura sa. Atunci când lucrezi la un rãzboi cu mâinile tale, cu mintea ta, cu imaginatia ta, transmiti ceva din tine. Nu e ceva mecanizat, ca în cazul lucrurilor fãcute în fabricã, unde dispare nota personalã. În zona noastrã existã valori, iar acesti doi tineri sunt un exemplu”, a spus profesorul Dan Ravaru în cadrul evenimentului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.