Vineri s-a deschis în Piaţa Centrală din Galaţi ediţia a XIV-a a Târgului de Toamnă, care îşi va aştepta clienţii până duminică, 4 octombrie. Potrivit directorului SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia, la târg participă peste 250 de producători agricoli care au adus la vânzare legume, fructe, produse din carne, peşte şi lactate. Tot la târg se vând şi struguri, vin, must, dar şi flori, obiecte de artizanat şi păsări. Preţurile variază între 1,5-3 lei la legume (porumb – 1,5 lei, murături – 1,8 lei, vinete, castraveţi – 2 lei, roşii – 2,5 lei, kapia, gogoşari – 3 lei), 4-6 lei la struguri, 12-49 de lei la peşte proaspăt (crap de Dunăre 12,5 lei, somn – 15 lei, ştiucă – 16 ei, nisetru – 49 de lei) şi 17-60 de lei, produsele din carne (cârnăciori ciobăneşti picanţi 17,5 lei, pastramă de berbecuţ de la 45 la 60 de lei). Deşi producătorii susţin că au preţurile mai mici decât anul trecut, gălăţenii nu se prea înghesuie să îşi facă provizii pentru iarnă.
„Este adevărat că a fost secetă, dar nu avem ce face. Decât să ţinem marfa cu preţ mare, mai bine o dăm cu preţ mic, nu vrem să se strice la noi. Avem marfă bună şi mai şi negociem. Noi avem o ofertă promoţională pentru gălăţeni, vinem murături cu 1,8 şi dacă se cumpără cantităţi mari, dăm cu 1,5 lei, aşa cum tocmai am dat unui domn care a cumpărat pentru restaurant”, a spus Adriana Moruşcă, producător agricol din Şendreni.
„Sunt dezamăgită, nu prea se cumpără, iar noi ne chinuim, le cultivăm, investim bani şi vindem cu preţuri mai mici decât anul trecut, dar… nu are lumea bani, de aia nu se cumpără!”, a spus Elena, o altă vânzătoare.
„Preţurile sunt mari! Sunt mai mari decât au fost în timpul săptămânii. Se ştie, venim după Ziua Recoltei şi cumpărăm atunci, că e mai ieftin”, a spus Dumitru Ilie, pensionar.
Au fost însă şi gălăţeni care au stat la coadă, dar nu la legume, ci la carne şi la peştele proaspăt adus la târg de producătorii care atarg clientela şi prin somni de 60 de kg expuşi la vânzare. “Avem de toate, şi ochi de om, doamnă, numai bani să fie… avem nişte cârnăciori picanţi bestiali şi cânăciori afumaţi de care mânca numa’ Nea Nicu’… mai avem şi pastramă de berbecuţ, din pulpă, din muşchiuleţ… ce se vrea. Marfa este proaspătă, avem fermă la Folteşti”, îşi făcea reclamă şi Daniel Andronache.
- Advertisement -
- Advertisement -