HARNICI…Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui a colectat pentru bugetul general consolidat al statului, în primul semestru din acest an, venituri în sumã totalã de 363 milioane lei, în crestere cu 21 milioane lei mai mult fatã de cele colectate în perioada similarã a anului precedent, conform datelor oficiale prezentate de conducerea institutiei la Colegiul Prefectural, ieri dimineatã. Directorul AJFP Vaslui, Nelu Sava, sustine cã s-au înregistrat cresteri de venituri la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de sãnãtate si bugetul asigurãrilor de somaj, în timp ce veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat au înregistrat o scãdere cu 7,7 milioane lei fatã de cele din semestrul I 2014, scãdere influentatã de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiei datorate de angajator si de cresterea vãrsãmintelor efectuate la Pilonul II de pensii. „Am actionat si actionãm în permanentã pentru prevenirea formãrii de noi arierate si reducerea arieratelor existente în evidentele fiscale, acesta fiind unul din obiectivele strategice ale planului de actiune al AJFP Vaslui. Pentru recuperarea obligatiilor bugetare restante, am instituit ca regulã importantã detectarea sistematicã si imediatã a rãu platnicilor, pentru a începe fãrã întârziere mãsurile de executare silitã împotriva acestora. În analizele de lucru zilnice si operative cu sefii unitãtilor fiscale teritoriale am dispus o serie de mãsuri, printre care monitorizarea zilnicã a agentilor economici cu risc ridicat de generare a arieratelor, aplicarea succesivã sau concomitentã a tuturor formelor de executare silitã conform prevederilor Codului de Procedurã Fiscalã, instituirea imediatã a mãsurilor asigurãtorii sau demararea procedurii de declarare a stãrii de insolvabilitate si insolventã în cazul în care mãsurile de executare silitã nu dau rezultatele scontate. Mentionãm cã, numai în cursul semestrului I din 2015, în cazul a 57 debitori a fost deschisã procedura insolventei, pentru suma de 56,9 milioane lei, în conformitate cu Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei”, spune Sava.
Vasluiul are cea mai mare ratã a somajului din România, constatã Fiscul
Primul semestru a adus si o serie de probleme pentru reprezentantii Fiscului vasluian. „Ne-am confruntat cu o serie de probleme, în sensul cã plata obligatiilor curente se realizeazã cu o întârziere de pânã la 60-90 zile, dupã termenele scadente de platã. Ca efecte ale crizei economice, multi agenti economici cu pondere însemnatã în realizarea veniturilor statului nu-si pot onora la scadentã obligatiile de platã. Sunt o serie de mari unitãti cu profil agricol sau din constructii care au activitate sezonierã si înregistreazã întârzieri mari la platã în aceastã perioadã, alocând resurse financiare importante la înfiintarea culturilor si alte lucrãri de sezon, dependentã de subventiile acordate de stat”, explicã seful AJFP Vaslui. O altã cauzã a nerealizãrilor la nivelul scontat o reprezintã restrângerile de activitate, mai ales cã judetul Vaslui se situeazã pe locul I pe tarã, din punct de vedere al somajului, înregistrându-se o ratã a somajului de 11,41%.
„Avem agenti economici pentru care unitatea fiscalã a demarat mãsuri de executare silitã. Ulterior comunicãrii somatiei, acestia au avut un comportament de repliere pe esalonare la platã, iar dupã aprobarea esalonãrii la platã toate încasãrile aferente unor obligatii fiscale curente nu au putut fi înscrise ca si încasãri din executare silitã, deoarece la acest gen de contribuabili odatã cu aprobarea esalonãrii la platã nu se mai emit somatii si titluri executorii”, a mai spus seful AJFP Vaslui.