3,2,1… S-a terminat vacanta studentilor! Facultãtile îsi deschid portile pentru un nou an universitar. Pernã, plapumã, oale, tigãi, farfurii, haine si cãrti. Toatã camera aproape cã trebuie sã si-o mute studentii, în aceste zile, dacã nu au fãcut-o deja pânã acum. Cel mai greu le este bobocilor din anul I, care pãsesc, acum, într-o altã etapã a vietii: studentia. Universitãtile din Iasi se confruntã de ani buni cu problema locurilor de cazare, foarte multi studenti afându-se în situatia de a gãsi o solutie de cazare. Alternativele nu sunt multe si nici ieftine. Se pot îndrepta cãtre singurul cãmin privat din Iasi, Studis, sau spre chirii al cãror pret sunt de trei ori mai mari decât cel al cãminelor.
În Iasi, cinci universitãti îsi asteaptã studentii: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Medicinã si Farmacie “Grigore T. Popa”, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicinã Veterinarã “Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea Tehnicã “Gheorghe Asachi” si Universitatea de Arte “George Enescu”. La majoritatea facultãtilor din Iasi, prima serie de cazãri se apropie de încheiere, urmând ca, în zilele urmãtoare, locurile neocupate sã fie distribuite. Cine nu vrea sã mai astepte recazãrile sau nu vrea sã stea la cãmin, are la dispozitie si alternative de cazare: cãminul privat Studis sau garsonierele ori apartamentele în chirie.
Hotel pentru studenti
Universitatea “Petre Andrei” (UPA) pune la dispozitia propriilor studenti sau a celor care studiazã la o altã universitate ieseanã, locuri de cazare la preturi de hotel. Cãminul dispune de 272 de locuri, având camere de douã sau trei persoane. Chiria lunarã pentru studentii UPA e 140 euro/pe loc (pat)/camerã, 280 euro/camerã cu douã locuri sau 420 euro/camerã cu trei locuri. Pentru studentii altor institutii superioare de învãtãmânt, pretul lunar pentru un loc într-o camerã de cãmin e cu 10 euro mai mult, adicã 150 euro pentru un loc, 300 euro camera cu douã locuri si 450 euro camera cu trei locuri. Chiria lunarã include si costul utilitãtilor aferente fiecãrei camere. Chirasii, însã, trebuie sã plãteascã un fond de rulment în valoare de 50 euro.
Chiriile, de trei ori mai scumpe decât pretul cãminelor de stat
Studentii care nu vor sã stea în cãmin sau nu au prins un loc de cãmin, pot alege ca solutie de cazare: chiria. Optiunea aceasta este, însã, si cea mai costisitoare, mai ales dacã aleg sã apeleze la o agentie imobiliarã, care percepe un comision destul de scump. Cele mai cãutate zone sunt Copou, Podu Ros, Târgu Cucu, Pãcurari, Gara sau Centrul Civic. Pretul unei garsoniere mobilate si utilate variazã între 150 euro si 200 euro, în functie de zona în care se situeazã imobilul, conditiile de care beneficiazã. Chiriile apartamentelor cu douã camere variazã 200 si 350 euro, iar cele cu trei camere între 300 si 500 euro. Pe lângã pretul chiriei, chiriasii trebuie sã plãteascã si costul utilitãtilor aferente: energie electricã, apã, gaz, internet, cablu tv (unde e cazul).