Anul trecut au ajuns 1.300 de copii şi tineri la Spitalul “Sf. Maria”
Daniel este un copil de numai 12 ani, iar anul trecut cu câteva săptămâni înainte de Crăciun a ieşit cu mai mulţi prieteni din bloc, afară la joacă. Cel mai mare din grup le-a propus celorlalţi să împartă o sticlă cu vin pentru a se mai încălzi. Daniel a refuzat iniţial, dar, încurajat de prieteni că e bun, a început să bea. Nu a durat mult, iar băiatul a început să se simtă rău.
Un trecător a sunat la numărul de urgenţă 112 şi un echipaj de prim ajutor s-a deplasat la adresa menţionată. Daniel a fost preluat şi dus la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, unde anual ajung zeci de copii în urma consumului excesiv de alcool. Însă chiar dacă numele personajului a fost schimbat pentru a fi protejat, povestea rămâne aceeaşi.
Astfel de cazuri ajung pe mâinile medicilor urgentişti de la “Sfânta Maria” de cel puţin două ori pe săptamână şi de cele mai multe ori consumul de alcool se termină pe patul de spital din Secţia de Toxicologie. “Intoxicaţia cu alcool etilic există şi la vârsta copilăriei. Noi, în Unitatea de Primire Urgenţe, ne întâlnim cu toate gradele de intoxicaţie cu alcool etilic, de la forme simple, când pacientul este euforic, până la acele cazuri când se acţionează de urgenţă şi atunci când, deşi nu este de dorit, se ajunge în comă. Pe lângă consum, ingestia de alcool poate precipita şi traumatismele, căderea în stradă, iar toamna şi iarna poate să apară hipotermia, deci complicaţiile”, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, şeful Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului de Pediatrie.