spot_img
18.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

“Noaptea Cercetãtorilor” la Observatorul Astronomic din Bârlad

- Advertisement -

A ZECEA EDITIE…. Pe 25 septembrie, Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad organizeazã la Observatorul Astronomic a X-a editie a manifestãrii “Noaptea Cercetãtorilor”. Publicul bârlãdean va avea ocazia sã facã observatii astronomice în premierã, sã priveascã cerul prin telescop si sã vizioneze filme documentare despre astronomie.

Oamenii de stiintãîi asteaptã pe toti cei curiosi la “Noaptea Cercetãtorilor 2015”, eveniment care va avea loc vineri, 25 septembrie, în mai multe orase din tarã. Scopul este popularizarea stiintei si învãtarea distractivã. Publicul va putea vedea experimente, prezentãri stiintifice, cei mici vor fi implicati în activitãti educative pentru copii si concursuri. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima editie europeanã a “Noptii Cercetãtorilor”. În România, evenimentul va avea loc în Alba Iulia, Arad, Bacãu, Bârlad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Timisoara si Tulcea.

“Noaptea Cercetãtorilor” la Bârlad

Vineri, publicul din Bârlad este asteptat, începând cu orele 20.30, la Observator, unde va avea ocazia sã priveascã cerul prin telescop, dar si cu ochiul liber. Organizatorii, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevarã, împreunã cu colegii sãi, vor oferi informatii despre bolta cereascãsi minunile care se petrec la mare distantã de noi.Participantii au ocazia sã observe galaxii, roiuri de stele, nebuloase vizibile pe cer în perioada aceasta.O a doua activitate va fi ceva inedit, în premierã la Observatorul Astronomic din Bârlad: cu ajutorul echipamentului special pentru astrofotografie si cercetare stiintificã, participantii vor putea învãta sã mãsoare si sã raporteze la Minor Planet Center asteroizii si cometele din Sistemul Solar.Partea de cercetare stiintificã este de obicei realizatãîntr-un cadru extrem de restrâns, de cãtre o singurã persoanã, din cauza complexitãtii tehnice a procesului. Dacã pânã acum puteam vedea doar pe Facebook rezultatele acestor cercetãri, bârlãdenii au oportunitatea unicã de a descoperi si modalitatea de lucru din spatele usilor închise.În acest fel, în seara de 26 septembrie,va fi folosit telescopul pentru cercetare stiintificãsi se vor transmite live imagini capturate de telescop în sala de prezentãri si programe educative cu publicul – o experientã ineditã, la care publicul nu are acces nici mãcar în marile observatoare din lume. “De mentionat este cã aceste activitãti depind 100% de conditiile meteo.În cazul în care vremea nu va fi potrivitã, participantii vor avea parte de prezentãri si filme documentare de astronomie.Intarea va fi, ca în toate orasele Europei, liberã!Vreau sã încerc si sã le demonstrez celor prezenti la eveniment despre modul în care se poate face cercetare în astronomie”,a precizat muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.