REACTII Ana Maria Casu, aspiranta la finala MasterChef, se poate considera o norocoasã: a fost aleasã din peste o mie de pasionati de gãtit, dupã cum se laudã PR-ul celebrei emisiuni. Ei bine, ce a fãcut-o pe Ana noastrã atât de specialã în ochii juriului? – asta se întreabã multi, însã familia, atât de mândrã de succesul fetei, crede cã stie secretul: “Ana a avut o bunicã, Elena, care era o bucãtãreasã extraordinarã si care a lucrat ani multi la un cãmin pentru copii din Galati. Pe ea o mosteneste, iar talentul la gãtit, dacã e nativ, iese în evidentã întotdeauna”, spune, cu încredere, mama Anei, Mariana Casu. Succesul din prima etapã al Anei însã a stârnit orgoliul pãdurencelor, care au vrut sã fie bine înteles faptul cã Ana este “de-a lor”, fatã gospodinã, cuminte si harnicã asa cum numai în mândra comunã a pãdurenilor poti gãsi!
Desi husenii s-au bucurat sã o “revendice” repede pe Ana Maria, mai ales cã ea a absolvit aici Colegiul National “Cuza Vodã” (clasa Stiinte-Sociale), adevãrul e cã tânãra provine, de fapt, din comuna Pãdureni, mai exact din satul Vãleni. Acolo familia ei locuieste, iar vestea cã ea a trecut cu succes de o nouã etapã a pretentioasei competitii, i-a fãcut pe oamenii comunitãtii sã vorbeascã numai despre asta. “Ana e fatã isteatã si gospodinã. Sã stiti cã la noi în comuna Pãdureni, toate femeile sunt gospodine. Dacã mãnânci la Pãdureni o plãcintã cu brânzã sau cu varzã, în cuptor, pãi vii pe urmã la noi numai pentru asta. Sã îl întrebati pe domnul primar Temistocle Diaconu, cum sunt primiti musafirii, chiar si din Franta sau Belgia, cum se pregãteste mâncarea când avem oaspeti! O bunãtate, o delicatesã! Vin toti si, dupã ce servesc, nu mai terminã sã laude bucatele, dar si bucãtãresele! Si mâncarea se face toatã atunci, proaspãtã, caldã. Nu e nimic cumpãrat si încãlzit. Totul e fãcut de casã. Era normal ca Ana sã stie sã facã de toate, cã e fatã gospodinã, de la noi. Bineînteles cã ne mândrim, cã uite asa vede lumea ce femei vrednice sunt în comuna noastrã. Dar sã stiti cã ea e de la Vãleni, de la noi, nu e de la Husi, cum s-a spus. Are si Husul fete frumoase si harnice, nimic de zis, dar ce e al nostru, e al nostru”, a spus, îndârjitã si cu patriotism local, Anca, 32 de ani.
Talentul mostenit de la bunica Elena, bucãtãreasã de meserie!
Mama Anei, bucuroasã cã, dintr-odatã, toatã lumea o felicitã, recunoaste cã nici ea nu a crezut cã fata ar putea rãzbi cu pasiunea sa pentru bucãtãrie. “Chiar am rãmas si eu uimitã! Dar mi-a pãrut bine. Si tatãl ei e bucuros, normal, cã doar e morar de meserie, ceea ce, pânã la urmã, are legãturã si cu bucãtãria”, spune Mariana Casu, mama Anei. Ea spune cã talentul Anei la gãtit nu o mirã, întrucât mama sa, Elena, a fost o bucãtãreasã excelentã, pasionatã de ceea ce fãcea. “Mama a lucrat multi ani la un cãmin de copii din Galati, era bucãtãreasã apreciatã. Din pãcate, s-a stins din viatã, cãci mult s-ar mai fi bucurat sã vadã cum Ana îi mosteneste talentul”, a mai spus Mariana Casu. Dupã ce a terminat liceul, luând Bac-ul cu media 9,27, Ana s-a angajat la o pizzeria din Husi, dupã care s-a dus la Bucuresti, unde lucreazã tot la o pizzerie, dar urmeazã si facultatea. Mama îsi aduce aminte cã de micã, ea a început sã facã mâncare. “Când plecam de acasã, la treabã, la întoarcere mereu gãseam mâncare caldã. Fãcea ciorbã de pasãre cu tãitei de casã si snitele cu piept de pui. Unde nu stia, mã mai întreba. Ea mai are un frate de 24 de ani si un frate mai mic, în clasa I. Pe toti i-am învãtat sã caute sã se descurce în viatã. Sã vadã la ce se pricep mai bine si sã meargã pe acel drum. Cãci dacã în viatã faci ceea ce-ti place, nimic nu mai e greu”, e convinsã Mariana Casu, mama Anei Maria, tânãra de la Vãleni, care vrea sã ajungã MasterChef.