Cele aproape 400 de hectare de vie ale staţiunii de cercetare vitivinicole de la Tg. Bujor sunt numai bune de cules. Va ieşi anul acesta vin mai puţin cu 10-20%, din cauza viscolului din iarnă şi a secetei din vară, dar calitatea va fi mai bună. Din păcate, cantitatea de vin s-ar putea reduce şi mai mult dacă via, atâta câtă este, nu va fi culeasă mai repede. Problema este că lipsesc chiar culegătorii.
„Nu avem culegători destui, am dori să vină ca să putem reduce perioada de recoltat. În felul acesta şi pierderile vor fi mai mici. Avem mai mulţi culegători din zona Piatra Neamţ, din zona Oneştiului, mai avem şi culegători din satele limitrofe din Galaţi. Din Tg. Bujor avem circa 35 de culegători la toate cele trei ferme. Sunt puţini, este drept… Noi le asigurăm celor care vin din alte localităţi şi masă şi cazare şi în situaţia asta dacă am avea mai mulţi culegători dintre localnici am avea cheltuieli mai mici”, a declarat Alina Donici, directorul Staţiunii de Cercetare Vitivinicolă Tg. Bujor.
200 de culegători sunt la viile staţiunii şi ar trebui minim 300, maxim 400, pentru ca via să fie culeasă repede şi fără pierderi. Cei care stau în localitate nu au bani dar nici nu se duc la cules. Au motivele lor.
„Nu mă duc la cules pentru că eu muncesc pe stradă, la ajutor social, şi dacă mă văd şi cu alt venit, pierd ajutorul social şi nu vreau. Am asigurare medical la ajutorul social. Dacă m-aş duce doar la cules nu aş avea asta şi nici cine ştie ce bani. Te plăteşte cam cu 50 de bani găleata şi e puţin”, spune Mihăiţă Ivaşcu, un bărbat din Tg. Bujor.
Nici Maricica Şerban nu se duce la cules, dar din alte motive. În niciun caz că o dau banii afară din casă. „Nu mă duc la cules. Am copil de trei ani pe care îl duc la grădiniţă şi am grijă de el. Nu, nu mă duc nici când e la grădiniţă, chiar dacă e aici, la noi în oraş. Nu m-am dus niciodată. Ar fi un ban în plus, dar nu, nu mă duc“, a spus Maricica Şerban.
sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/36565-viile-din-tg-bujor-se-culeg-cu-oameni-din-judetele-vecine.html