spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Prim-procurorul Armeanu a fost reabilitat, dupã ce a fost acuzat de implicare în dosarul violatorilor

- Advertisement -

CSM si Inspectia Judiciarã a dat primul verdict în scandalul magistratilor de la Vaslui

NEVINOVAT…Prim-procurorului Armeanu i-a fost reparatã imaginea de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, dupã ce presa centralã l-a indicat drept magistratul care a intervenit la judecãtori pentru ca violatorii sã fie lãsati în libertate. Mai mult, pentru ca minciuna sã fie credibilã, Sorin Armeanu era prezentat ca Prim-Procuror la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, institutie vinovatã de aceste acuzatii. CSM a demontat aceastã poveste, mai ales cã procurorul vasluian este seful Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, un cu totul alt Parchet, care nu are nici mãcar relatie de subordonare cu cel incriminat. Inspectia Judiciarã a constatat în plus cã procurorul de sedintã din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, Ingrid Botezatu, nu a avut nici mãcar consultãri cu acesta pe tema dosarului violatorilor din Vãleni. Este cunoscut faptul cã procurorii de la parchetele locale, uneori mai cer sfaturi celor de la parchetele superiore, în unele dosare mai complexe, fiind considerati magistrati cu mai multã experientã. Cel mai virulent atac împotriva procurorului vasluian a fost lansat de jurnalistul Rares Bogdan, realizatorul emisiunii “Jocuri de putere” de pe Realitatea TV. Întrebat de unde are asemenea informatii, realizatorul emisiunii a recunoscut cã stirea a fost lansatã de cãtre colegul sãu Ovidiu Marincea, care a mai dat o dumã, precum cã Mihai Carp, seful politiei vasluiene, este rudã cu unul dintre cei sapte violatori. Ovidiu Marincea, fost jurnalist si la cotidianul Adevãrul, este vasluian la origine si de aceea informatiile sale au devenit credibile. Acum acesta a ajuns consilier al directorului Serviciului Român de Informatii (SRI), responsabil cu relatiile mass-media.

În urma unor materiale de presã în care prim-procurorul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, Sorin Armeanu, a fost acuzat de implicare în dosarul în care cei sapte violatori din Vãleni au fost judecati pentru viol si lipsire de libertate, acesta a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apãrarea reputatiei profesionale, în raport cu afirmatiile apãrute în presã. Una dintre afirmatii este legatã de faptul cã Armeanu s-a opus contestãrii deciziei de punere în libertate a celor sapte violatori. Inspectia Judiciarã, din cadrul CSM, a fãcut verificãrile ce se impun într-un astfel de caz si a constatat cã Sorin Armeanu nu are nicio implicare în acest dosar si afirmatiile fãcute la adresa lui sunt false. “Inspectia Judiciarã a constatat cã Sorin Armeanu ocupã functia de prim-procuror al Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, unde a fost numit prin Hotãrârea CSM nr.281/2013, în urma promovãrii examenului. S-a retinut cã la data de 2 aprilie 2015 procuror de sedintã în dosarul mentionat a fost Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, fatã de care s-a exercitat actiunea disciplinarã pentru sãvârsirea de abateri. În cursul cercetãrii disciplinare nu a rezultat existenta vreunei consultãri între procurorul de sedintã, Ingrid Botezatu, si prim-procurorul Sorin Armeanu, cei doi exercitând prerogativele unor functii de conducere la parchete diferite”, se aratã în comunicatul CSM-ului. Despre toate acestea, acuzatul spune urmãtoarele: “Am solicitat apãrarea reputatiei în urma articolelor apãrute în presã. Asa cum se procedeazã în astfel de cazuri, Inspectia Judiciarã a fãcut verificãrile care se impun, iar raportul a fost transmis cãtre plenul Consiliului. La final, s-a dovedit cã tot ceea ce s-a scris nu au fost decât inventii”, a declarat prim-procurorul Sorin Armeanu. De asemenea, în comunicatul CSM se aratã si faptul cã reputatia profesionalã constituie o valoare fundamentalã în exercitarea functiei de magistrat si reprezintã, totodatã, perceptia creatã în constiinta colectivã asupra modului în care sunt exercitate responsabilitãtile profesionale, iar libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea si nici dreptul la propria imagine. Plenul Consiliului a retinut cã afirmatiile lansate în spatiul public sunt neconforme realitãtii si au afectat reputatia profesionalã a procurorului Sorin Armeanu.

Iatã la ce materiale de presã face referire prim-procurorul Sorin Armeanu

POVESTEA…Pe site-ul Realitãtii TV a apãrut un material intitulat “Filmul blatului total dintre procurori si judecãtori în cazul violului de la Vaslui”. Materialul vorbeste despre faptul cã judecãtoarea Georgiana Moldovan a luat decizia de eliberare a trei dintre violatori, care si-au recunoscut fapta. Tot aici se spune si cã aceastã decizie ar fi fost infuentatã de faptul cã tatãl unuia dintre cei sapte violatori din Vãleni este consãtean si prieten vechi cu sotul judecãtoarei. Materialul de presã continuã si spune cã membrii CSM care ancheteazã cazul au descoperit cã, dupã ce Georgiana Moldovan i-a eliberat pe trei dintre violatori, prim-procurorul de la parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui s-a opus recursului. Mai exact, procurorul de sedintã a intentionat sã facã recurs, dar a fost oprit de cãtre Sorin Armeanu. Informatia aceasta este una falsã, mai ales cã cei doi procurori fac parte, asa cum a arãtat si Inspectia Judiciarã, din parchete diferite.

Cine este jurnalistul care a lansat zvonul

CURIOZITATE…Jurnalist la Realitatea TV, Ovidiu Marincea se pare cã este cel care a lansat zvonul conform cãruia prim-procurorul Sorin Armeanu este implicat în dosarul celor sapte violatori din Vãleni. La acea vreme Realitatea TV a declansat hegemonia, autointitulându-se “stãpânul surselor” venite dinspre Inspectia Judiciarã, lansând ipoteza ca la Vaslui, patru judecãtori si tot atâtia procurori vor fi decapitati. Lumea magistratilor din judet a intrat în fierbere mai ales dupã ce Marincea ajunge consilierul directorului Serviciului Român de Informatii însãrcinat în relatia cu mass-media. Acest lucru se întâmpla exact când Judecãtoria Vaslui dãdea sentinta în cazul violatorilor. Zvonul a fost preluat de cãtre Rares Bogdan, un cunoscut realizator de emisiuni de la Realitatea TV, si rãspândit în toatã presa. Tot în aceeasi emisiune, Rares Bogdan mai face o victimã, Mihai Carp – seful IPJ Vaslui. Acesta era acreditat drept rudã cu unul dintre violatori. Întrebat, în particular, de unde are asemenea informatii, realizatorul TV a recunoscut cã Ovidiu Marincea este cel care i-a furnizat informatiile. L-au crezut pe cuvânt pentru cã acesta este vasluian la origine si acest lucru i-a adus un plus de credibilitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.