spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Scoalã europeanã în satul Vizureni-Tutova, cu bani putini! (FOTO)

- Advertisement -

UIMIRE Elevii din satul Vizureni, comuna Tutova, vor învãta de pe 14 septembrie într-o scoalã modernã, nouã si cu dotãri la nivel european. Scoala a fost inauguratã, ieri, în prezenta prefectului Andei Puicã si a subprefectului Mircea Gologan, a reprezentatului ISJ Vaslui si a câtorva zeci de sãteni. Uimirea mare a fost valoarea ridicãrii constructiei acestei scoli: 679.019 lei!! Cu aproape sapte miliarde de lei vechi, s-a ridicat o scoalã extrem de frumoasã, în timp ce alte scoli, cu mai putine dotãri, ajung la valori de milioane de lei! La scoala respectivã, care are 19 elevi în clasele I-IV, 16 copii de grãdinitã si un cabinet medical, care va tine loc si de dispensar medical al satului, existã apã caldã, dusuri pentru copiii de grãdinitã, toalete moderne, centralã pe lemne. “Era timpul ca si satul Vizureni, cel mai îndepãrtat de centrul de comunã, sã înceapã sã intre în Europa. A fost satul cel mai nedreptãtit de adminsitratia localã si judeteanã, dar acum gata, începem sã intrãm în normalitate”, a spus primarul Ioan Corciovã, la inaugurarea noii scoli.

Pentru sãtenii din satul Vizureni, comuna Tutova, ieri a fost dublã sãrbãtoare: cea religioasã, Nasterea Maicii Domnului – Sfânta Maria si una de suflet, inaugurarea noii Scoli cu clasele I-IV din sat. Cu mic, cu mare, sãtenii s-au adunat în curtea noii scoli, o mândrete de clãdire, care a fost construitã pe durata a sapte ani! Începutã în 2008, scoala a fost finalizatã în 2015. Constructorul este Dan Dumitrasc, din Bârlad, care detine o firmã de constructii micutã, dar foarte serioasã. Proiectul a fost finantat de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, prin Programul de Dezvoltare Ruralã, si a costat doar 679 019 lei. Cu acesti bani s-a ridicat scoala de la zero, fiind incluse si dotãrile. Noua scoalã, mândria sãtenilor din Vizureni, are o clasã în care vor învãta 19 elevi din clasele I-IV, o clasã de grãdinitã, în care vor veni zilnic 16 copii, o camerã care este Dispensar Medical, precum si toalete moderne pentru copii si cadrele didactice. Copiii de grãdinitã mai au în plus si douã dusuri, unde pot fi spãlati corespunzãtor dacã se murdãresc. De asemenea, scoala are în dotare si o centralã termicã pe lemne, apã curentã si apã caldã.

Inaugurare cu oficialitãti si copii

La inuagurarea acestei scoli au participat prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã, subprefectul Mircea Gologan, primarul comunei Tutova, Ioan Corciovã, consilieri locali si reprezentantul ISJ Vaslui. Au fost multe discursuri, cu multe multumiri si laude aduse edililor din Tutova, Consiliului Judetean si Prefecturii Vaslui, a fost si o slujbã religioasã de sfintire a noului edificiu scolar, iar panglica a fost tãiatã de doi elevi, ajutati de primarul Corciovã si de prefectul Puicã. “În cel mai îndepãrtat sat de centrul comunei, inuagurãm astãzi o scoalã nouã, modernã, care corespunde cerintelor actuale, care asigurã sigurantã copiilor. CL Tutova a decis în 2009 sã construiascã aceastã scoalã prin forte proprii, adicã din taxele locuitorilor, venite la bugetul local. Dar bugetul, întins la maxim, n-a putut face prea mult pentru aceastã scoalã. În 2014, Ministerul Dezvoltãrii Regionale si a Administratiei Publice a simtit neputinta noastrã si a preluat investitia. Am primit 70% din investie de la MDRAP, iar 30% am asigurat noi, de la bugetul local, ajutati de CJ Vaslui. Asa a fost posibil ca anul acesta scoala sã înceapã într-o nouã scoalã la Vizureni”, a spus primarul Ioan Corciovã. La rândul sãu, prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã, a precizat cã este bucuros de aceastã realizare. “Mã bucur cã este si mass-media prezentã, pentru cã judetul Vaslui nu este asa cum se vede la televizor, plin de violatori, criminali si hoti, ci se întâmplã si lucruri bune. Acestea trebuie si ele scoase în evidentã. Vreau sã le transmit copiilor cã s-a construit greu aceastã scoalã si de aceea trebuie sã o pãstreze, cã cel mai usor este sã distrugi, nu sã construiesti”, a spus prefectul Andrei Puicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.