spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Vasluiul, împânzit de pahare de cafea aruncate pe jos (foto)

- Advertisement -

UNDE NU E EDUCATIE, E GUNOI !

AFACERE…Proprietarii tonomatelor de cafea fac profituri, iar Primãria mãturã gunoiul

DEZBATERE… Cafelele cumpãrate la 1 leu, de la automatele de cafea, dau mari bãtãi de cap vasluienilor, care nu prea nimeresc cosul de gunoi. O micã plimbare prin centru orasului a fost suficientã pentru a vedea cât de dese sunt automatele si cât de frecvente sunt paharele de cafea aruncate aiurea. Agentii economici care detin astfel de aparate sunt obligati sã încheie contract cu o firmã specializatã în ridicare gunoiului, dar nu plãtesc nicio taxã pentru mediu, asa cum fac marile firme care genereazã deseuri. Spre exemplu, Coca Cola plãteste taxã de mediu pentru sticlele de suc produse, Kaufland plãteste taxã de mediu pentru pungile produse, dar pentru paharele de cafea produse de automatele de cafea cine plãteste? Nimeni! Agentii economici care tin astfel de aparate nu plãtesc taxã de mediu, desi paharele de unicã folosintã folosite se regãsesc peste tot si creazã probleme. O astfel de taxã ar fi necesarã pentru ecologizarea si neutralizarea deseurilor . Sigur, si vasluienii needucati sunt de vinã. Cele mai multe automate, au lângã aparat un cos de gunoi, dar cu toate acestea paharele ajung pe jos. A cui e vina? A agentilor economici care detin astfel de aparate, a vasluienilor needucati sau a vântului ce le zboarã dintr-un loc în altul? Vremea Nouã a încercat sã gãseascã rãspunsuri la aceste întrebãri si a stat de vorbã cu purtãtorul de cuvânt al Primãriei Vaslui, Gianina Tofan, cu directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, Mãdãlina Nistor, si cu directorul Goscomului, Cãtãlin Bârleanu.

Probema deseurilor nu-i nouã, cãci gunoi si oameni neinstruiti existã de când lumea si pãmântul. România, si inclusiv Vasluiul cheltuie multi bani pentru a se scãpa de desuri si a instrui cetãtenii în aceastã privintã. Cei care, însã, decid sã nu respecte normele, riscã sã fie sanctionati cu amenzi cuprinse între 500 si 1.000 lei. În Vaslui, paharele de la automatele de cafea sunt cele mai întâlnite deseuri de unicã folosintã, lucru de altfel confirmat de directorul Cãtãlin Burleanu. A cui e vina? A vasluienilor sau a agentilor economici care detin astfel de aparate?

Ce spune Primãria

Agentii economici care hotãrãsc sã îsi plaseze automatele de cafea pe domeniul public scapã usor, plãtesc doar chiria: 1,5 leu mp/zi. Aceasta este singura taxã pe care o plãtesc. Nu plãtesc nicio taxã pentru paharele de unicã folosintã care ajung pe domeniul public si creazã probeme, asa cum fac marile firme generatoare de deseuri, precum Coca Cola, Kaufland, Lidl sau altele. De obicei, automatele sunt situate în zonele intens circulate si în apropierea unor magazine, astfel, majoritatea plaseazã obligatia colectãrii deseurilor în grãdina chioscului. Exemple: lângã magazinul pizzeriei “Di Maria”, lângã magazinul de înghetatã la dozator, lângã fostul magazin Buium sau în diverse institutii. Pentru cele de pe domeniul public, agentii economici trebuie sã încheie contracte de închiriere cu primãria, iar în acestea este stipulatã obligatia de curãtenie în jurul aparatului.

“Cei care vor sã-si amplaseze un automat de cafea pe spatiul public, au obligatia de a se adresa Primãriei Municipiului Vaslui, cu documentele firmei, care fac dovada obiectului de activitate si o cerere de închiriere a domeniului public pentru o anumitã zonã si pentru o anumitã perioadã de timp. Într-adevãr, sunt obligati sã pãstreze curãtenia în jurul aparatului, dar pentru asta pot încheia contracte cu Goscomul. Colegii mei verificã îndeplinirea obligatiilor contractuale, dar dacã deseurile se gãsesc la câtiva mteri de locul în care e amplasat automatul de cafea, nu avem ce face. Este greu de estimat numãrul lor, pentru cã sunt si automate plasate în institutii, iar acolo nu este treaba noastrã”, a spus Gianina Tofan, purtãtorul de cuvânt al Primãriei Vaslui.

Pozitia Goscomului, referitoare la deseurile de pahare de unicã folosintã

Cãtãlin Bârleanu, directorul Goscomului, confirmã existenta frecvent ã a paharelor de cafele pe drumurile Vasluiului si spune cã, desi în cazul celorlalte tipuri de deseuri s-a constatat o scãdere, în acest caz vorbim de o prezentã constantã. “Majoritatea sunt amplasate în interiorul sau lângã magazine, iar locatia respectivã are contract cu mine. Ce discutii au între ei, e treaba lor. Nu stiu sã vã spun dacã cineva are contract cu mine separat, sunt foarte multe astfel de contracte. Dar problema e complexã. Ei sunt generatorii de deseuri, beneficiarii produselor sunt cetãtenii, iar acestia au la dispozitie cosurile stradale. Moral si legal e sã le utilizeze ca atare. Ei doar vând cafea, un cetãtean îsi cumpãrã produsul, el consumã continutul si e obligat sã punã continutul într-un loc corespunzãtor. E aceasi situatie cu a celor care vând înghetatã. Omul cumpãrã, consumã continutul si e rãspunzãtor sã arunce ambalajul la cos. Nu vã pot spune exact o pondere, cât la sutã din gunoi sunt pahare de cafea, dar, din categoria celor de unicã folosintã, pe domeniul public, acestea sunt cele mai întâlnite. Sunt oameni care nu nimeresc cosul de gunoi”, ne-a precizat directorul Goscomului.

Ce spune legea privind protectia mediului

“Pentru amplasarea unor astfel de automate nu este nevoie de o autorizatie de mediu, întrucât activitatea efectuatã nu se încadreazã în Ordinul 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emiterea a autorizatiei de mediu. Fiecare producãtor/detinãtor de deseuri trebuie sã respecte Legea 211/2011 privind regimul deseurilor. Nu se plãteste taxã de mediu si nu au obligatii speciale în afara legii 211/2011”, ne-a precizat directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, Mãdãlina Nistor, prin intermediul unei notificãri scrise. Potrivit Legii 211/2011 acestia au obligatia de a transfera aceste operatiuni unui operator economic autorizat care desfãsoarã activitãti de tratare a deseurilor. În caz contrar, faptele constituie contraventii si se sanctioneazã cu amendã între 20.000 lei si 40.000 lei. Rãmâne întrebarea: de ce nu plãtesc acestia o taxã de mediu pentru paharele folosite pentru vinderea cafelei la automat? De ce pentru punga ce o cumpãrãm de la magazine plãtim o ecotaxã de 10 bani, cu scopul ecologizãrii deseului, iar pentru paharele din care bem cafeaua cumpãratã de la automat nu?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.