Clădirea va fi renovată şi reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene ce va înghiţi aproape zece milioane de euro.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a reuşit să depună un proiect european pentru a transforma Observatorul Astronomic din dealul Copoului într-un laborator performant de cercetare, care să fie deschis şi publicului larg, investiţia pe care UAIC speră să o obţină fiind de aproape 10 milioane de euro, mai exact 42 de milioane de lei. Proiectul a fost realizat în această vară şi a fost primul proiect din ţară depus pe axa sa, deschisă clusterelor din care fac parte şi universităţi şi institute de cercetare-dezvoltare. Planurile instituţiei de învăţământ superior cu privire la Observator sunt ambiţioase, acesta urmând a deveni un centru de cercetare care să furnizeze o serie de informaţii ce vor putea fi puse în aplicare concretă de către agenţii economici.
„Este practic un proiect de investiţii pentru crearea unui centru de cercetare important. Scopul unor astfel de proiecte este de a finanţa acele universităţi care fac parte dintr-un cluster şi pot furniza clusterului respectiv servicii, produse sau informaţii care să permite agenţilor economici din cluster să dezvolte noi produse cu caracter economic şi servicii“, a explicat conf.dr. Cătălin Galeş, de la Facultatea de Matematică, unul dintre responsabilii cu Observatorul Astronomic de la „Cuza“ şi care a fost implicat în scrierea proiectului, alături de reprezentanţi ai Facultăţii de Fizică şi ai Departamentului Tehnic de la UAIC.
Acesta a explicat că în cadrul proiectului care va avea valoarea de 42 de milioane de lei se vor cumpăra unele dintre cele mai performante telescoape din ţară, un laser foarte puternic şi „o mulţime de alte echipamente, cum ar fi un calculator care să preia datele furnizate de măsurători şi observaţii legate de atmosferă sau de modelarea dinamicii deşeurilor spaţiale“.