spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Reteaua de apã din Deleni, nu poate fi inauguratã, de frica DNA-ului

- Advertisement -

Institutiile statului iau decizii contradictorii

INUTIL….Primarul comunei Deleni, Vasile Zanfir, nu se considerã vinovat de fraudarea fondurilor guvernamentale, asa cum sustine un procuror de la Parchetul General, care ar fi întocmit un dosar în mare grabã, dosar care a ajuns la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Zanfir sustine cã lucrãrile s-au executat, retelele de apã sunt montate în pãmânt si apa poate curge oricând la robinetele locuitorilor, dar existã un mare impediment. Primarul nu poate face receptia celor 16 km de retea, pe simplul motiv cã niciun functionar din primãrie nu vrea sã facã parte din vreo comisie de receptie, dupã ce DNA si Parchetul General au lansat tot felul de informatii despre lucrarea din Deleni. Un procuror din cadrul Parchetul General sustine cã suma care li se imputã persoanelor implicate din comunã – primar, consilieri locali, functionari, firma constructoare – ar fi în jur de 4 milioane de lei, desi sunt o serie de expertize care demonstreazã cã nu existã nicio pagubã si lucrãrile s-au executat. Dosarul a fost înaintat Înaltei Curti de Casatie si Justitie, este în Camera Preliminarã si asteaptã verdictul judecãtorilor: se întoarce la Parchet, pentru completãri? În spatele acestui scandal sunt douã persoane, sustine primarului Deleniului – unul, consilier local, iar celãlalt angajat al primãriei – care au bombardat DNA cu tot felul de plângeri, la sase-sapte ani de la începerea lucrãrilor.

Daniel Tãnãsuc

Primarul Vasile Zanfir are propria variantã cu privire la informatiile lansate de Parchetul General, care a anuntat în urmã cu câteva sãptãmâni cã edilul, alãturi de functionari din primãrie si reprezentanti ai firmei de constructii ar fi fãcut falsuri în cadrul unei lucrãri finantate din fonduri guvernamentale. „În realizarea unui proiect având ca obiect executarea, finalizarea si întretinerea lucrãrii „Alimentarea cu apã si amenajare poduri si podete în localitãtile Deleni, Zininca, Bulboaca”, au fost comise o serie de infractiuni de abuz în serviciu si fals relativ la executarea si plata unor lucrãri aferente proiectului, derulate în contextul perfectãrii unui contract între primãria comunei Deleni si o societate comercialã. Dupã cum atestã însãsi denumirea proiectului, lucrãrile finantate integral din fondurile publice aveau ca finalitate îmbunãtãtirea conditiilor de trai ale locuitorilor arondati unei arii rurale, prin oferirea posibilitãtii alimentãrii cu apã potabilã a gospodãriilor; nu pot fi ignorate nici consecintele nefaste în planul protectiei si interventiei în caz de incendiu, de vreme ce din cauza nerespectãrii proiectului, nu a fost executat niciun hidrant, nicio cismea si nici nu existã rezerve de apã”, sustinea procurorul din cadrul Parchetului General. Ori, spune Vasile Zanfir, lucrurile nu stau deloc asa. „Lucrarea este executatã, toate conductele sunt îngropate, apa poate sã curgã în orice moment la robinete. Însã, fãrã receptie, nu putem face nimic, nu putem lua nici avize sanitar-veterinare, nimic. De ce? Pentru cã nu pot face o comisie de receptie, nimeni nu vrea sã semneze pentru aceastã lucrare. În acest timp, eu sunt învinuit pe nedrept de niste fapte care nu s-au comis. Lucrãrile sunt, se pot verifica”, spune primarul comunei Deleni. Scandalul în care sunt implicate DNA, Parchetul General si primãria Deleni este la început, câtã vreme primarul comunei spune cã adevãrul este unul singur: nu existã niciun prejudiciu, iar pagubele sunt inventate de doi locuitori din Deleni, care se tin numai de fãcut plângeri la DNA.

„Locuitorii din Deleni trebuie sã stie cine sunt cei doi care au reclamat”

Primarul localitãtii spune cã la baza acestui scandal cu fonduri publice, ajuns pe masa judecãtorilor de la Curtea Supremã, ar sta douã persoane din comunã. „Cezar Maftei si Vasile Damian, ei sunt cei care au tot bombardat DNA cu plângeri, din cauza acestor oameni nu are comuna apã potabilã. Un fost consilier local si un angajat de la Situatii de Urgentã. Locuitorii din Deleni trebuie sã stie de ce nu curge apa la robinete si din vina cui. Nu din vina mea ca primar, e sigur, pentru cã lucrarea este realizatã. Nu se poate face receptia la aceastã lucrare, sunt îngropate în pãmânt cei 16 km de retele de apã, dar nimeni din primãrie nu vrea sã facã parte din comisia de receptie”, afirmã primarul comunei Deleni. Si mai ciudat, în timp ce Parchetul General aruncã pe piatã o serie de sume uriase, drept pagube, arãtând cã primarul „a semnat ca bun de platã 17 facturi fiscale si tot atâtea ordine de platã. Ulterior, acestea au fost decontate, desi lucrãrile nu au fost conforme cu proiectul si nu au fost finalizate, fiind prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de aproximativ 4.000.000 lei”, lucrurile stau cu totul altfel. Dacã întreaga lucrare a costat 3,6 milioane lei, de ce paguba a ajuns la 4 milioane, în conditiile în care lucrarea este executatã? „Cu toatã rãutatea celor doi oameni, care au reclamat primãria la toate institutiile din tara aceasta, vreau ca oamenii sã beneficieze de reteaua de apã. Voi cere o expertizã separatã, cu experti pe retele de apã, sã se vadã ce s-a executat si dacã mai sunt retusuri de fãcut. Mai vreau sã spun ceva: în momentul în care au venit primele controale, prin 2014, lucrarea era aproape finalizatã, conductele erau îngropate. Mai erau doi kilometri de conducte, pe care le aveam în curtea primãriei, când s-au fãcut primele expertize, fãrã nicio verificare în teren, doar asa, la ochi, cum se spune. Acei kilometri de conducte au ajuns în cadrul retelei de apã, lucrarea este fãcutã. Si atunci, de unde pagubã de 4 milioane de lei. S-a spus, la sapte ani de la turnarea podetelor, cã ar lipsi nu stiu ce piatrã la aceste podete, 40 la numãr. Ori, aceste lucrãri s-au executat, o parte din pietris este sub stratul de asfalt turnat de noi în dreptul podetelor, deci nu lipseste nimic. Care este paguba, în aceste conditii?”, se întreabã primarul de la Deleni. „Dacã trag astãzi de heblul de la instalatia electricã, apa începe sã curgã în toatã comuna. Nu avem nicio problemã, numai cã avem probleme cu receptia si plângerile aberante ale unor cetãteni”, mai spune primarul de la Deleni.

„Cineva îmi doreste moartea socialã”

ACUZATII …Legat de dosarul care a ajuns la Curtea Supremã, este demn de mentionat faptul cã, printre cei trecuti în actul de acuzare, este si deputatul vasluian Dan Bordeianu. Procurorul de la Parchetul General care a instrumentat dosarul este acuzat de acesta cã ar fi sãvârsit, în mod intentionat, mai multe abuzuri care au culminat cu trimiterea sa în judecatã pentru o serie de fapte care nu s-au întâmplat în realitate! Acesta mai spune cã dosarul respectiv a fost a ajuns la ÎCCJ si nu se judecã la o instantã din Vaslui, doar pentru faptul cã pe câteva facturi emise de societatea la care era angajat în perioada 2007-2008, Ecolog SRL, figura la rubrica „delegat” numele sãu. Prin urmare e un dosar de coruptie la nivel înalt. „Cineva vrea sã mi-o coacã! Cineva fãrã fatã, fãrã nume îmi doreste moartea socialã înaintea celei fizice”, acuzã deputatul Bordeianu. „Avem încredere în Justitie. Cred cu tãrie cã judecãtorul din Camera Preliminarã, cel care analizeazã dacã dosarul merge mai departe sau trebuie întors la Parchet, în vederea administrãrii corecte a probelor, va analiza cu profesionalism aceste documente si va lua mãsurile corecte”, a spus Nicoleta Bordeianu, sotia parlamentarului si administratorul firmei Ecologvasluian, care la acea vreme era administratorul si conductorul firmei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.