spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Guvernul a aprobat recunoasterea diplomelor haretistilor

- Advertisement -

VESTE BUNÃ…Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgentã care prevede recunoasterea diplomelor absolventilor de studii universitare neautorizate, majoritatea absolventi de la “Spiru Haret”. Ministerul Educatiei estimeazã cã numãrul persoanelor cãrora li se vor recunoaste studiile, prin aceastã OUG, este de 70.000, printre care si câteva mii de vasluieni. Decizia de a recunoaste diplomele a venit în urma numãrului mare de procese intentate si câstigate de unii absolventi, care, nemultumiti cã nu li se recunosc studiile, au decis sã îsi facã dreptate pe cale legalã, au apelat la avocati si au dat în judecatã Ministerul si universitatea.

În sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat proiectul de Ordonantã de Urgentã privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de învãtãmânt care scolarizeazã fãrã autorizare. Potrivit ordonantei, au dreptul sã beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atestã finalizarea studiilor, absolventii înmatriculati înainte de începerea anului universitar 2011-2012: la programe de studii organizate la forme de învãtãmânt si/sau în locatii geografice neautorizate; la programe de studii organizate în limba de predare neautorizatã; peste capacitatea maxima de scolarizare aprobatã; la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculãrii; la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea conditiilor de înmatriculare sau mobilitate. Aceeasi ordonantã de urgentã prevede cã au dreptul sã le fie recunoscute actele de studii, la cerere, pentru accesul la muncã sau pentru continuarea studiilor în strãinãtate, absolventii “ale cãror acte de studii contin neconcordante cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor si al programelor de studii universitare, ce se aprobã, anual, prin hotãrâre a Guvernului”. “Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice, în calitate de autoritate de stat în domeniul educatiei si învãtãmântului, poate recunoaste, prin ordin de ministru, studiile si pentru alti beneficiari care au fost vãtãmati în drepturile lor, dacã se face dovada cã s-au aflat într-o eroare comunã si invincibilã”, se aratã în OUG.

Sanctiuni drastice pentru universitãtile care încalcã legea

Începând cu anul universitar 2015-2016, universitãtile care înmatriculeazã studenti peste capacitatea maximã de scolarizare aprobatã vor primi o amendã al cãrei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare încasate, pentru numãrul de studenti înmatriculati peste capacitatea de scolarizare. Aceeasi amendã este prevazutã si pentru universitãtile care scolarizeazã studenti la un program de studii “organizat ca neautorizat”. Cel care va constata de aici înainte depasirea capacitãtii maxime de scolarizare sau scolarizarea la programe de studii organizate la forme de învãtãmânt, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate este Ministerul Educatiei. Amenzile se vor vãrsa la bugetul de stat. De asemenea, scolarizarea si înmatricularea de studenti cu încãlcarea dispozitiilor referitoare la organizarea si desfãsurarea programelor de studii universitare sau privind depãsirea capacitãtii de scolarizare aprobate se sanctioneazã dupã cum urmeazã: programul de studii respectiv intrã în lichidare, în cazul în care încãlcarea dispozitiilor legale se referã la un singur an universitar si la un singur program de studii; universitatea intrã în lichidare si se efectueazã demersurile legale pentru desfiintare, în cazul în care se constatã încãlcarea dispozitiilor legale la douã sau mai multe programe de studii universitare, ori încãlcarea prevederilor legale se constatã, pe parcursul a cel putin 2 ani universitari consecutivi. Ordonanta stabileste ca anual, în termen de 6 luni de la începerea fiecãrui an universitar, universitãtile sunt obligate sã transmitã Ministerului Educatiei tabele nominale cu toti studentii înmatriculati la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, formã de învãtãmânt, limbã de predare, locatie georgraficã. Pe baza acestor tabele, Ministerul Educatiei verificã dacã fiecare student este înmatriculat legal.

Vasluienii au apelat la avocati

Problemele absolventilor Universitãtii “Spiru Haret” au început în 2009 când Guvernul a eliminat-o din lista institutiilor de învãtãmânt superior acreditate sau autorizate pentru anul scolar 2009-2010. Drept urmare, 4.000 de vasluieni care frecventau atunci cursurile acestei universitãti au trebuit sã-si ia gândul de la diploma de licentã. Oamenii nu s-au resemnat si printre nemultumiti au fost multi care au avut curaj, au hotãrât sã-si facã dreptate si au apelat la avocati pentru a da în judecatã Universitatea si Ministerul. Rezultatele nu au întârziat sã aparã, sute de vasluieni reusind sã cîstige procesele, solutia datã mai multor dosare fiind obligarea “pârâtei”, USH, sã elibereze fiecãrui reclamant diploma de licentã, ca urmare a promovãrii examenului de licentã, si a suplimentelor la diplomã, dar si restituirea diplomei de bacalaureat fiecãrui reclamant.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.