La Vaslui, locuitorii doresc mai multe puncte de colectare a deseurilor menajere, dacã s-ar putea, chiar sã li se punã câte un container în fata fiecãrei scãri. Declaratia îi apartine primarului Vasile Pavãl, care spune cã municipalitatea face toate eforturile pentru ca locuitorii orasului sã beneficieze de standarde europene în ceea ce priveste colectarea deseurilor menajere. Ieri, primarul a participat alãturi de reprezentantii primãriei Cahul, din Republica Moldova, la o conferintã de presã legatã de stadiul final în care se aflã proiectul de mediu din cele douã localitãti, Vaslui si Cahul, proiect finantat de Uniunea Europeanã. La conferinta de presã de ieri au participat atât presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, cât si prefectul Andrei Puicã, care au spus cã este nevoie de un efort concertat din partea autoritãtilor locale pentru a pãstra orasele mai curate.
Proiectul în care Primãria municipiului Vaslui a fost partenerã alãturi de primãria orasului Cahul, “Cresterea capacitãtii de management al deseurilor pentru un mediu mai curat în orasele Vaslui si Cahul”, depus în cadrul Programului Operational Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, este aproape de final. Cel mai important proiect de mediu din Republica Moldova, dar si unul dintre cele mai importante din România, a oferit prilejul celor douã localitãti sã-si îmbunãtãteascã managementul deseurilor în Vaslui si Cahul, prin achizitia de utilaje si containere, plus multe alte actiuni de mediu. Obiectivul programului a fost dezvoltarea unui management sustenabil al deseurilor prin achizitia de noi echipamente, oferirea unui mediu mai curat populatiei rezidente din zona transfrontalierã, îmbunãtãtirea calitãtii serviciilor de mediu în zona transfrontalierã pentru conformarea cu standardele europene. Prin activitãtile din proiect au fost procurate echipamente necesare pentru fiecare din cele douã comunitãti, municipiul Vaslui achizitionând trei compactoare de deseuri de 18 mc, o masinã de mãturat si stropit strãzile, trei aspiratoare stradale, 500 containere colectare deseuri de 1,1 mc si o masinã de spãlare containere deseuri. Orasul Cahul a achizitionat, prin acelasi proiect, un buldoexcavator, un compactor deseuri cu o capacitate de 18 mc si o masinã de mãturat. În plus, s-au dezvoltat planuri de instruire comune, un plan local transfrontalier pentru un mai bun rãspuns cu privire la protectia mediului, precum si schimburi de specialisti pe domeniul bunelor practici si experiente comune. Contributia totalã a Uniunii Europene la valoarea proiectului este de 1.370.574 Euro, contributia partenerilor fiind de 155.847 Euro, din care, în procent de 61%, Primãria Vaslui, restul de 39% intrând în sarcina partenerului moldovean, orasul Cahul.
Proiectul a fost urmãrit cu mare atentie de primãriile din R. Moldova, sustin reprezentantii de la Cahul
Valoarea proiectului a atras atentia tuturor primarilor din Republica Moldova, dar si a autoritãtilor de la Chisinãu, care au vrut sã vadã cum se implementeazã acesta, dar si cât de corect se va lucra, dat fiind cã este vorba de fonduri europene. Se poate spune cã proiectul este un succes, mai ales cã este aproape de închidere, pentru cã toate pãrtile implicate si-au atins tintele, orasele implicate au primit si ele finantãri pe segmentele deficitare, iar calitatea mediului s-a îmbunãtãtit semnificativ în Cahul si Vaslui. De altfel, primarul Vasluiului, Vasile Pavãl spunea, la semnarea contractului, în urmã cu doi ani, cã aceastã colaborare va continua. “Eu sunt decis sã continui pe linia cooperãrii transfrontaliere, vom anunta si alte proiecte importante în perioada imediat urmãtoare. Pot sã anunt cã am câstigat un proiect si cu Lãpusna, prin care Lãpusna devine centru istoric, iar noi vom îmbrãca în marmurã mausoleul lui Penes Curcanu din Parcul Copou. E importantã pentru noi cooperarea cu fratii din Republica Moldova, existã deschidere de ambele pãrti ale Prutului. Am pierdut startul cu ceva timp în urmã, dar sunt convins cã vom recupera pe accesarea acestor proiecte”, explica primarul Vasluiului. Acum, Pavãl spune cã este decis sã caute si alte tipuri de proiecte între cele douã orase. Primarul spune cã a citit un sondaj de opinie în scolile din Vaslui, în care copii au spus cã în privinta curãteniei cã este de datoria tuturor celor care trãiesc în oras sã o pãstreze. “Suntem într-o perioadã în care producem gunoaie, mult prea multe gunoaie. Eu, personal, am vãzut vasluieni care ies din oras si aruncã sacii de gunoi pe dealuri, fie de la firme, fie persoane fizice. Trebuie sã lucrãm mai mult pe educatia cetãtenilor, în paralel cu nevoia lor de mãrire a numãrului de zone de colectare. S-a ajuns ca în municipiul Vaslui sã fie locatari care cred cã trebuie câte un container în fata fiecãrei scãri. Unii au container la scara alãturatã, dar aruncã punga de gunoi tot în fata scãrii lor. Am încercat la unele blocuri sã punem containere mai aproape de scãri, dar gunoiul este aruncat tot pe jos. E trist cã se întâmplã asa ceva, însã cred cã, în ultima perioadã, s-a mai schimbat câte ceva în perceptia oamenilor. Intrãm, încetul cu încetul, într-o normalitate”, explicã primarul Pavãl.
La Zilele Vasluiului, cei 15.000 de oameni s-au comportat ca locuitori europeni!
Vasile Pavãl spune cã, vorbind de gunoaie menajere si pãstrarea a ceea ce s-a fãcut pentru oras, la Zilele Culturale ale Vasluiului, în numai douã zile, în centru au fost peste 15.000 de oameni. Spectatori sau simpli trecãtori prin centru, vasluienii au dat dovadã de civilizatie si au pãstrat ceea ce s-a fãcut în zona centralã, fãrã a devasta rondurile de flori sau gazonul din parcul de la Teatrul de Varã. “Când s-au terminat spectacolele, au rãmas câteva PET-uri, pe ici, pe colo, care au fost strânse imediat si în câteva minute centrul a arãtat ca nou. Vrem sã trãim civilizat si sã pãstrãm mediul, acesta este mesajul pe care mi l-au transmis vasluienii”, a explicat primarul. S-au fãcut, în cadrul acestui proiect, sondaje de opinie printre locuitorii Vasluiului. 78% dintre cei intervievati au recunoscut cã nu e numai de datoria primãriei si a celor de la Goscom sã pãstreze curãtenia în oras. Mai mult, un copil de la una din scolile orasului a spus cã ar trebui interzisã vânzarea de tigãri în apropierea scolilor, pentru cã, astfel, s-ar face mult mai putin gunoi menajer. Tot legat de sondajele în scoli, 64% dintre copiii chestionati au spus cã ar trebui aplicate amenzi celor care nu pãstreazã curãtenia în oras.
Peste 450 de elevi de la licee si scoli au strâns PET-uri de pe strãzile orasului
În cadrul acestui proiect, au fost si câteva campanii de ecologizare, la care au participat 450 de copii din liceele si scolile Vasluiului, care au strâns hârtii si PET-uri de pe principalele strãzi ale orasului. Interesul copiilor pentru aceste activitãti este foarte mare, astfel cã numãrul celor care doresc sã participe la campanii poate fi dublu sau triplu în orice moment, a spus echipa de proiect.