VESTE …Cele 64 de apartamente de tip ANL, care ar fi trebuit receptionate încã din 2011, dacã, din 2009, de când ANL Bucuresti a aprobat finantarea, lucrurile nu s-ar fi poticnit pânã acum, se ridicã, încet-încet, în marginea Husului! La criza de locuinte cu care se confrontã orasul, vestea nu poate fi decât una foarte bunã. “Numai dacã s-ar aloca toti banii, ca sã nu se mai întâmple ca data trecutã”, spun autoritãtile locale.
Noile blocuri ANL, amplasate pe strada Husi-Iasi, din municipiul Husi, se ridicã, etaj cu etaj, de o lunã la alta. Cele peste 60 de apartamente construite cu finantare de la Agentia Nationalã pentru Locuinte, institutie aflatã sub autoritatea Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, ar trebui sã fie gata, au spus autoritãtile, la finele acestui an. Si la cum aratã constructia în momentul de fatã, cunoscãtorii cred cã obiectivul ar putra fi atins, dacã si numai dacã finantarea va fi fãcutã integral. Nu de alta, dar Agentia Nationalã pentru Locuinte (ANL) a mai fãcut o “nefãcutã” municipiului Husi, când, dupã ce firma constructoare a realizat fundatia, l-a anuntat cã “fondurile alocate prin contract acestui obiectiv s-au directionat în altã parte”. Avocatul Radu Bobârnat, cel care a reprezentat firma huseanã, i-a acuzat pe cei de la ANL Bucuresti chiar de “deturnare de fonduri”, punându-le în vedere cã riscã un proces în acest sens. Timpul a trecut si, în 2015, dupã îndelungi insistente pe la Ministerul de resort, fãcute fie de reprezentatii Primãriei Husi, fie de senatorul Nelu Tãtaru, o nouã transã de bani a sosit la Husi, desi, ce-i drept, aproape nimeni nu mai spera. “Locuintele ANL care urmeazã sã fie finalizate se vor da în baza legii, în functie de un punctaj, în care sunt cerinte clare. Se puncteazã atât vechimea cererii pentru locuintã, adresatã Primãriei, datele despre familie, despre venituri, etc. Dar, evident, Consiliul Local (CL) poate stabili si criterii specifice”, au spus reprezentatii Primãriei.
Specialistii, medici îndeosebi, pot primi o locuintã, ca sã rãmânã la Husi!
De-a lungul timpului, una dintre cele mai mari probleme ale administratiei husene a fost reprezentatã de lipsa locuintelor sociale. Si la momentul de fatã, spun alesii, sunt peste 1200 de solicitãri în sertarele Primãriei, din partea tinerilor. De altfel, din aceste apartamente ANL care urmeazã sã fie date “la cheie”, alesii au spus în repetate rânduri cã ar trebui rezervate pentru specialisti (medici, îndeosebi) câteva dintre ele. “Avem mare nevoie de medici, dar acestia nu rãmân la noi, dacã nu li se asigurã o locuintã. S-ar putea chiar stabili aici, cu tot cu familii, dacã ar avea conditii. Unii medici, stim cu totii, poate nu îndeplinesc acele criterii si nu fac un punctaj care sã le permitã sã ocupe o locuintã ANL, dar trebuie avut în vedere acest aspect si Primãria, împreunã cu consilierii, sã prevadã niste conditii speciale, care sã încurajeze specialistii sã rãmânã la Husi”, au spus alesii locali.