spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

“Benzinãria” ilegalã de la Pensiunea Sârbi a fost periatã de politisti

- Advertisement -

În urma perchezitiilor, trei persoane au fost retinute

UPDATE! Judecătorii bârlădeni și-au însușit propunerea procurorului de caz, doar pentru bârlădeanul Șaim Costel, căruia i s-a emis mandat de arestare pentru 30 zile. Ceilalți doi, Șaim Mihăiță, din Bârlad, și Popa Costache, din Mitoc, au fost puși sub control judiciar pentru 60 zile.

CONTRABANDÃ… Mare agitatie, ieri, în douã din satele comunei Banca. Politistii, coordonati de procurorii de pe lângã Judecãtoria Bârlad, au descins în fortã la Pensiunea Sârbi si la mai multe locuinte din satul Mitoc si de pe raza Bârladului, unde exista bãnuiala cã se face trafic de combustibil. Mai multe persoane au fost duse la audieri, iar, de la fata locului, politistii au confiscat initial 80.000 lei, dar apoi i-au înapoiat, întrucât erau darul de nuntã al fiicei proprietarilor de pensiune. De asemenea, au mai confiscat sase tone motorinã si tigãri de uz intern. Dupã finalizarea audierilor au fost retinute trei persoane, douã din Bârlad (fratii Saim) si una din Mitoc. Povestea din spatele afacerii ilegale e binecunoscutã de bisnitarii locali. Moldovenii care transportã motorinã si benzinã în Republica Moldova, cumpãratã fãrã accizã, opresc si vând combustil bisnitarilor care, la rândul lor, mai vând încã o datã combustibilul, de data aceasta mai scump. Cumpãrã litrul de benzinã cu 3 lei si îl vând la 4 lei. În paralel mai vând si tigãri si alte produse cumpãrate fãrã accizã. Asa s-a dezvoltat o micã “benzinãrie” care vinde combustibil mai ieftin, culmea, într-o localitate care nici mãcar nu e la frontierã.

Ieri dimineatã, la ora 5.00, politistii vasluieni au înconjurat micutul sat Mitoc. Au perchezitionat 16 locuinte, iar mai multe persoane au fost luat cu dube si duse la audieri. Au gãsit sase tone de motorinã si mai multe pachete de tigãri fãrã accizã, care au fost si confiscate.

Pensiunea Sârbi, locul strategic al afacerii

Politistii vasluieni au luat la puricat si Pensiunea Sârbi, locul unde de obicei se opresc moldovenii sã mãnânce si sã ia legãtura cu bisnitarii locali. Desi nu s-a gãsit nimic, politistii au luat la numãrat pânã si sticlele, ca sã vadã dacã nu cumva acolo e alcool de contrabandã. Au confiscat 80.000 lei, bani pe care acestia i-au luat din… cãsuta de nuntã. Fiica propietarilor s-a mãritat de curând si nici nu apucase sã ia banii din cãsutã, fiind plecatã la mare cu sotul. Azi dimineatã, întorsi de la mare, nici mãcar nu au fost lãsati iasã din masinã sau sã facã vreo miscare. Dupã câteva ore, politistii au înapoiat acestora banii, scãparea lor fiind cã pe plicuri era scrisã suma de bani, care bãtea cu ce era în cutie. Propietarii pensiunii nu sunt strãini de afacerile care se deruleazã în parcare, dar preferã sã-si tinã gura. Interesul e lesne de înteles: acolo se fac tranzactiile, acolo moldovenii fac consumatie, beau si mãnâcã, deci, si lor le merge afacerea.

Povestea traficului de combustibil în Mitoc

Despre satul Mitoc se stie cã e un loc cu oameni gospodari, linistiti si priceputi în a-si câstiga pâinea. Unul din mijloacele de a scoate bani e tocmai contrabanda cu combustibil. Au fãcut un acord cu moldovenii care cumpãrã combustibil pentru Republica Moldova. Beneficiind de o lege specialã la vamã, acestia cumpãrã marfa fãrã accizã, deci, mult mai ieftin. Ei vând sãtenilor combustibilul, iar acestia îl vând, la rândul lor, cu 50 de bani sau 1 leu mai mult. “Dom’ le, noi nu avem altceva ce face. Suntem constienti cã facem o ilegalitate, dar nu furãm. Câstigãm între 50 de bani si 1 leu pe litru de benzinã. Noi plãtim, nu furãm, nu întepãm conducte. Cumpãrãm benzinã ieftinã, nu ne intereseazã de unde vine, bãnuim cã provine din urma unei evaziuni, cã altfel n-ar avea cum sã fie asa ieftinã, si apoi o vindem mai departe. Nu au ce sã ne facã, ne prinde, ne amendeazã, ne confiscã marfa, dar suportãm si noi pierderea, pentru cã nu avem ce face. Dar ia interesati-vã si dumneavoastrã în statistici. La noi, în Mitoc, nu sunt furturi, nu sunt tâlhãrii, noi ne vedem de treaba noastrã, pentru cã avem ce face”, ne-a precizat un localnic care se ocupã cu asa ceva. Acestia stiau cã vor fi verificati. “De douã sãptãmâni stau si ne filmeazã de pe deal. Ce noi nu vedem, suntem prosti. Ne ascultau si telefoanele si au vãzut ce mari afaceri fãceam noi. Partea proastã e cã ne-au luat toti banii din casã. Nu mai avem de pâine la copii”, a mai spus sotia unui contrabandist ridicat de politisti.

Dacã achizitionezi produse de contrabandã pe firmã nu pãtesti nimic

PARALELISM…Situatia pare trasã la indigo cu dosarul de evaziune fiscalã în care firmele bârlãdene, Berlin, Odelin sau Cleopatra au calitate de martori. Si ei cumpãrau marfã de contrabandã, le aplicau un ados, iar apoi revindeau produsele. Diferenta e cã acestia o fãceau în numele firmelor, iar cei din Mitoc în nume personal. Unii aveau contract si fãceau plãti prin Banca, pe când ceilalti se bazau doar pe încredere si relatii. Administratorii depozitelor en-gros au doar calitate de martor, pe când unii de la Mitoc de inculpati si retinuti pentru 24 de ore. Numai acum douã sãptãmâni, la aceste firme, s-au efectuat perchezitii, fiind implicate într-un amplu dosar de evaziune fiscalã, initiat de politistii de la Serviciul de Investigatii a Criminalitãtii Economice Mures. Li s-au ridicat documentele de la firmã si s-a verificat traseul mãrfii si al banilor. Si atât. Pentru cei fãrã pile din Mitoc situatia e pe dos. Au ajuns în arest.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.