spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Noi descoperiri paleontologice si arheologice la Gherghesti (foto)

- Advertisement -

NOUTÃTI Echipa de cercetãtori paleontologi de la Muzeul Bârlad, Universitatea Iasi si Universitatea Cluj a descoperit încã un sit arheologic la Gherghesti, altul decât cel în care au fost gãsite fosilele elefantului mamut, acum câteva sãptãmâni. În noul sit au fost descoperite fragmente postcraniene bine conservate, vechi de peste opt milioane de ani, provenind de la rinoceri, antilope, cai tridactili si mastodonti. “Este o nouã descoperire exceptionalã, ceea ce aratã cã judetul Vaslui are o mare importantã în paleontologia româneascã”, a spus ast. univ. dr. Bogdan Gabriel Rãtoi, de la Universitatea din Iasi.

În ultima zi a campaniei de cercetare paleontologicã de la Gherghesti, despre care am relatat într-un numãr anterior, echipa de cercetare aflându-se într-o campanie de teren în partea de sud a satului Gherghesti, a descoperit un nou sit paleontologic care ulterior s-a dovedit a fi o descoperire exceptionalã. Vârsta noului punct paleontologic o reprezintã Miocenul superior (acum 8,5 – 8 milioane de ani), fiind contemporanã cu locul unde s-a descoperit scheletul de Deinotherium. “Din observatiile pe teren putem spune faptul cã existã un potential foarte bun deorece avem fragmente postcraniene foarte bine conservate de la mai multe mamifere fosile. Elementele scheletice pot proveni de la: rinoceri, antilope, cai tridactili si mastodonti. Aceste mamifere reprezentau fauna specificã Miocenului superior din aceastã zonã”, a afirmat drd. Laurentiu Ursachi de la Facultatea de Geografie si Geologie a Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi. “Din punct de vedere tafonomic, noul sit paleontologic identificat prezintã o nouã formã de acumulare a fosilelor în gresii cineritice. Acumularea fosilelor de vertebrate s-a produs în albia minorã a unui paleorâu, fapt ilustrat de urmele de rulare a oaselor ce indicã un transport fluvial al acestora. Campania de sãpãturi paleontologice de la Gherghesti a constituit pentru studentii de la Facultatea de Geografie si Geologie din Iasi o bunã oportunitate de aplicare a metodelor de cercetare specifice în teren, atât într-un sit fosilifer, cât si pentru identificarea unor noi aflorimente cu vertebrate fosile”, afirmã asist. univ. dr. Rãtoi Bogdan Gabriel de la Facultatea de Geografie si Geologie a Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi.

Cercetãrile si descoperirile îmbogãtesc Muzeul bârlãdean

Echipa de cercetare a fost coordonatã de drd. muzeograf Laurentiu Ursachi, asist. dr. Rãtoi Bogdan Gabriel si prof. dr. Vlad Codrea, la care se adaugã urmãtorii membrii: studenti de la Universitatea „Alex. I. Cuza”, Facultatea de Geografie si Geologie, din anul II – Badea Daniel si Pristanda Georgiana, anul III – Chelariu Sergiu, anul IV – Lefticariu Laura, Acsinte Mãdãlina, Tudorache George si Balios Marcel, alãturi de dr. arheolog Onel Cristian, acesta din urmã fiind bârlãdean. “Pe parcursul campaniei au fost efectuate mai multe cercetãri de teren pentru descoperirea unor fosile, care au dus la descoperirea unui nou sit arheologic ce dateazã din perioada culturii Cucuteni. Aceastã descoperire reprezintã o urmare a colaborãrii interdisciplinare dintre paleontologi si arheologi, care la Bârlad are o lungã traditie”, a precizat dr. Cristian Onel. Muzeograful Laurentiu Ursachi, de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, ne-a precizat cã descoperirile fãcute sunt foarte importante pentru muzeul bârlãdean, care se va îmbogãti cu noi “urme” lãsate de istorie pentru acest judet. “Sãpãturile paleontologice de la Gherghesti, foarte importante pentru muzeul nostru, nu s-ar fi putut desfãsura fãrã sprijinul material al Consiliului Judetean Vaslui, care prin domnul presedinte Dumitru Buzatu s-a implicat în mod direct prin oferirea de fonduri substantiale pentru desfãsurarea campaniei. De asemenea, multumim domnului primar Nixon Ibãnescu, primaral comunei Gherghesti, care a oferit spatiu de cazare echipei de cercetare si a rãspuns pozitiv la toate solicitãrile noastre. Practic este singurul primar din judet care a ajutat o echipã de cercetare care a fãcut sãpãturi pe teritoriul judetului Vaslui”, a precizat Laurentiu Ursache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.