PROTESTE…Mânati de foame, profesorii pregãtiti pãrãsesc sistemul! Cadrele didactice, care se numãrã printre angajatii cu cele mai mici venituri din România, cer Guvernului o mãrire de salariu, dupã ce pentru medici si demnitari s-au gãsit resursele necesare pentru majorãri substantiale. Sindicalistii FSLI amenintã cu proteste si motiveazã aceastã cerere mai ales prin prisma importantei pe care educatia o are în societate, domeniu vitregit de alesi care par sã nu dea doi bani pe cetãtenii care le pregãtesc copiii pentru viitor, pentru viatã. Cea mai grea este situatia debutantilor. Acestia se luptã, zi de zi, cu sãrãcia, având un venit net de aproximativ 800 de lei pe lunã. O bãtaie de joc la adresa unor oameni care si-au tocit coatele pe bãncile facultãtii, care de multe ori fac naveta zeci de kilometri pânã la scoala – în unele cazuri la mai multe scoli – la care au fost repartizati si întâmpinã probleme majore când merg la primari sã le deconteze abonamentele, fiind obligati din cele câteva sute de lei câstigate sã plãteascã si naveta. Ce îi determinã pe acesti oameni sã râmãnã în sistem? Pe cei mai multi vocatia care, din pãcate, nu tine de foame si nici de cald. Nu este însã de mirare cã foarte multi profesori, aleg sã aseze marfa pe rafturi în supermarketuri sau sã plece în strãinãtate la cules cãpsuni – nu cã asta ar fi ceva rãu, dar pregãtirea îi recomandã pentru alt tip de activitate. De aceea rãmân la catedrã persoane necalificate, cu studii medii, fãrã vocatie, deoarece oamenii bine pregãtiti îsi iau tãlpãsita, mânati de foame.
FSLI cere Executivul să regândeascã, împreunã cu sindicatele, calendarul cresterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform cãruia salariile ar urma sã creascã cu 34 la sutã pânã la finalul anului 2017. “Acest procent de 34 la sutã, fatã de cel de 100 la sutã promis a se acorda salariatilor din sãnãtate tot pânã la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilã si un dezechilibru major între cele douã domenii strategice”, a spus, miercuri, presedintele FSLI, Simion Hancescu, citat într-un comunicat de presã al federatiei sindicale. În acest context, conducerea FSLI avertizeazã cã dacã nu vor fi gãsite solutii si pentru majorarea veniturilor angajatilor din învãtãmânt, sindicalistii iau în calcul declansarea unor proteste de amploare. “Dacã Guvernul nu va face efortul de a gãsi o solutie de majorare suplimentarã si pentru salariatii din învãtãmânt, cu sigurantã cã numeroasele mesaje de revoltã, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnã cã Executivul trebuie sã se astepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul scolar sã înceapã în cele mai bune conditii pentru elevi si dascãli”, a declarat liderul FSLI. Si Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” a cerut Guvernului ca si angajatilor din învãtãmânt sã le fie majorate salariile, dupã decizia de crestere a salariilor din sistemul sanitar. Federatia avertizeazã membrii Guvernului cã majorãrile salariale acordate în ultima perioadã unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stãrii de nemultumire în rândul angajatilor din învãtãmânt, care poate conduce la posibile actiuni de protest cu ocazia începerii noului an scolar.
Mai bine vânzãtor, decât învãtãtor, mai bine instalator, decât profesor
Sã vezi si sã nu crezi! Pentru profesorii debutanti FSLI aminteşte că, după majorarea din luna martie, salariul net al unui învăţător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul luat este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei. De ce ne mai mirãm cã, an de an, cadrele didactice bine pregãtie aleg sã se reorienteze în carierã sau sã plece în strãinãtate. Practica ne aratã cã vânzãtoarele, vulcanizatorii, agentii de salubrizare sau gunoierii, deratizatorii, sã nu mai vorbim de frizeri sau soferi – avem tot respectul pentru meseriile enumerate, dar nu-ti trebuie facultate si nici vocatie sã strâgi gunoiul – câstigã mai bine. Ai mai multe sanse sã duci un trai decent dacã faci 10 clase si cari gunoiul, decât dacã ai studii superioare si modelezi caractere. Sã nu mai vorbim de faptul cã a fost introdus în legea educatiei un paragraf care cere clar cadrelor didactice sã aibã o tinutã corespunzãtoare la clasã. Cu “exorbitanta” sumã de 800 de lei, din care este scãzutã, de multe ori, valoarea abonamentului pe care Primãria refuzã sã o deconteze, debutantul trebuie sã se descurce, timp de o lunã.
“Profesorii fac muncã voluntarã”
“Cine ar putea sã îsi plãteascã untilitãtile, sã mânãnce si sã îsi cumpere tinute corespunzãtoare cu 800 de lei pe lunã? Dar sã mai creascã si un copil? Poate demnitarii care au grijã sã îsi mãreascã anual veniturile si pensiile ar trebui sã facã un simulacru timp de o lunã si sã încerce sã se descurce cu acesti bani. An de an am fãcut naveta la unitãtile de învãtãmânt la care am fost repartizat, am cumpãrat din putinii mei bani materiale didactice si am încercat sã fiu cât mai bun în fata elevilor, sã le ofer informatii care au legãturã directã cu disciplina pe care o predau si, în acelasi timp, sã le ofer o educatie, pentru cã cei mai multi dintre elevii pe care i-am avut proveneau din familii foarte sãrace, dezorganizate. Pot sã spun cã am fãcut muncã voluntarã, norocul meu fiind familia care m-a sprijinit financiar. Dar pânã când? Dispretul pe care îl afiseazã demnitarii pentru aceastã categorie de salariati va avea drept consecintã, în cele din urmã, o grevã generalã. Poate atunci vor realiza demnitarii cã si profesorii sunt importanti, cã formeazã unul din pilonii ce sustin întreaga societate”, a declarat un cadru didactic vasluian, sãtul de umilintele la care alesii îi supun pe profesori.