Micsorare…Supãrare mare în rândul elevilor si profesorilor vasluieni! Ministerul Educatiei a publicat recent varianta finalã a structurii anului scolar 2015-2016. Potrivit acesteia, vacanta de varã de anul viitor va fi cu o sãptãmânã mai scurtã decât cea de pânã acum, deoarece elevii se vor întoarce în bãnci mai devreme, pe 5 septembrie. Aceastã decizie a încins spiritele în rândul elevilor, pãrintilor si profesorilor din Vaslui care, în mare parte, nu sunt de acord cu decizia. Nemultumiri existã în toatã tara, existând si o petitie on-line semnatã de mii de români, multi dintre ei vasluieni, care cer revenirea asupra acestei decizii.
Conform calendarului, cursurile semestrului I vor începe luni, 14 septembrie 2015, iar vacanta de varã de anul viitor se va încheia pe 4 septembrie 2016. Asadar, în anul scolar urmãtor, 2016-2017, cursurile vor începe din 5 septembrie, si nu din sãptãmâna 15 septembrie, asa cum este norma acum si cum prevedea proiectul initial. Mãsura aceasta vine ca un rãspuns la solicitarea Asociatiei Elevilor din Constanta, care dorea ca scoala sã înceapã cu o sãptãmânã mai devreme. “Existã o cerere sustinutã cu argumente si am apreciat din partea Consiliului Elevilor cererea de a începe scoala mai devreme. Am apreciat maturitatea abordãrii, cu atât mai mult cu cât solicitarea a venit din partea elevilor, dar împreunã cu precizarea sã nu doresc aplicarea acestui lucru din 2015. Au dorit aplicarea din 2016, ceea ce am luat în considerare în momentul în care am aprobat calendarul pentru 2015-2016, l-am finalizat pe data de 4 septembrie, astfel încât pe 5 septembrie sã înceapã urmãtorul an scolar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educatiei.
Ce spun cetãtenii care au semnat petitia online
Decizia se pare cã nu a fost pe placul tuturor, drept urmare, pãrinti, elevi si cadre didactice din toatã tara au semnat o petitie online împotriva acestei mãsuri. “Ministerul Educatiei a decis ca anul scolar 2016-2017 sã înceapã pe 5 septembrie. Stimati domni, nu vi se pare cã destul cocosati sunt copiii cu o programa stufoasã si în unele situatii nepotrivitã pentru vârsta lor, ca sã le luati acum si timpul de odihnã si relaxare? De ani de zile faceti experimente pe ei, de ani de zile sunt obligati sã care în ghiozdane cãrti care cântãresc un sfert din greutatea lor, de ani de zile stau la scoala 4 ore si alte 4-6 ore stau acasã sã îsi facã temele. Lãsati-i sã aibã copilãrie! Lãsati-i sã se joace! Lãsati-i sã se bucure de vacantã!”, se aratã în prezentarea petitiei. Printre semnatari se numãrã si un numãr destul de mare de vasluieni, profesori, pãrinti si elevi. Acestia si-au argumentat decizia de a semna petitia cu pricina. Cei mai înversunati au fost pãrintii. “Bãietelul meu are 11 ani si mereu mã întreabã <<mami eu când mai am timp de joacã>>. Câteodatã are programul mai încãrcat decât mine si tatãl lui….nu este corect”, a scris un pãrinte. “Sunt mama unui elev dintr-un liceu economic. Doresc sã comentez douã aspecte: 1. Anul scolar 2015-2016 se terminã pe 18 iunie 2016. Pentru elevii liceelor economice si tehnologice urmeazã douã sãptãmâni de practicã. Deci din vacanta care se sfârseste pe 4 septembrie, mai scadeti douã sãptãmâni si o sã vedeti cã au rãmas numai douã luni de vacantã. 2. Un aspect care cred cã nu e de neglijat, este disparitia posibilitãtii de a merge la mare cu cheltuieli reduse prin <<Litoralul pentru toti>> în luna septembrie. Vã rog sã nu spuneti cã si în luna iunie este <<Litoralul pentru toti>>, pentru cã nu este acelasi lucru. În iunie, apa mãrii este rece, iar în rândurile de mai sus tocmai v-am scris cã sunt elevi (cei din liceele de specialitate) care iau vacantã din luna iulie”, a scris o mãmicã.
Sunt si alte probleme care trebuiesc rezolvate
Pãrintii au atras atentia cã sunt alte probleme mai mari care ar trebui rezolvate, astfel încât lucrurile sã se îndrepte în învãtãmântul românesc. ”Trebuie lucrat la programã, la modul de atragere si stimulare a elevilor, la diferenta enormã dintre cele douã semestre, unul fiind mult prea scurt, iar celãlat prea lung si încãrcat, la eliminarea materiilor inutile si la refacerea manualelor scolare care nu numai cã au în continut grave si nepermise greseli gramaticale, dar si multe stupiditãti si lucruri ce contravin realitãtii.Trebuie lucrat la educatie, la refacerea taberelor scolare de altã datã, la plãcerea de a învãta de bunã voie, etc ….si evident cã lista ar putea continua la nesfârsit, important e sã se vrea si sã nu se mai încerce tot felul de variante din start prost întelese si gestionate si mai si…Poate cã e cazul sã nu mai importãm tot ceea ce zboarã în exterior si sã ne reorientãm viziunea cãtre valorile traditionale, pe care evident le putem adapta timpurilor prezente si celor ce vor veni! NU MAI ÎNCERCATI SÃ SCOATETI ROBOTI PE BANDÃ RULANTÃ!”, a argumentat internautul. Printre cei care au lãsat comentarii se numãrã si profesori. “Sunt cadru didactic si uneori doar în luna august reusesc sã plec în concediu din urmãtoarele motive: evaluarea nationalã., bacalaureatul, titularizarea(la care trebuie sã mergem în asistentã), toate întâmplându-se în iunie-iulie. Un alt motiv ar fi preturile mai mici la cazare în aceastã lunã. Salariul nu-mi permite sã plec în lunile de maxim sezon. Dacã începem din 5 septembrie, noi trebuie sã venim la scoalã cu douã sãptãmâni înainte pentru a pregãti începerea noului an scolar, deci am avea un concediu efectiv de douã sãptãmâni. Sunt si multi pãrinti care pleacã în concedii la început de septembrie, tot din cauza cã preturile cazãrilor sunt mai mici. Vom avea clasele goale”, a scris un dascãl. La rândul lor, elevii si-au exprimat nemultumirea. “Pentru cã eu încã sunt la scoalã…si sincerã sã fiu ghiozdanul este si asa foarte greu si orele obositoare….ne mai luati si din vacantã! Plus cã înafara orelor pe care le petrec la scoalã …eu încerc sã îmi mai ocup timpul fãcând sport mai ales vara. Nu puteti face asta!!!! Nu! “, a scris o elevã.