spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Vasluienii care au fãcut facultatea la “X si O” îsi vor primi, în sfârsit, diplomele

- Advertisement -

DECIZIE…Dupã ani de zile de nervi si procese, vasluienii care au promovat examene de finalizare a unor studii neautorizate vor beneficia de acte de studii recunoscute. Din 2009 si pânã în prezent, zeci de mii de români, printre care si câteva mii de vasluieni, absolventi mai ales a unor facultãti din cadrul Universitãtii “Spiru Haret” (USH), au dat în judecatã unitatea de învãtãmânt superior si Ministerul Educatiei pentru cã nu si-au primit diplomele si au câstigat procesele intentate. Printr-un proiect de ordonantã initiat de Ministerul Educatiei, toate diplomele acestor absolventi înmatriculati pânã în anul universitar 2014 – 2015 inclusiv vor fi recunoscute.

Ministerul Educatiei a pierdut în total 7.400 de procese si mai are pe rol încã 2.300 din partea a peste 47 de mii de absolventi. Per total, 70 de mii de persoane au absolvit studii neautorizate în ultimii ani, printre care si câteva mii de vasluieni. Ordonanta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate prevede la articolul 1 cã “Au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de cãtre stat, care atestã finalizarea studiilor, absolventii care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevãzute la art. 143 alin.(1) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificãrile si completãrile ulterioare, la institutii de învãtãmânt superior acreditate, si care au fost înmatriculati, dupã caz: a) la programe de studii organizate la forme de învãtãmânt si/sau în locatii geografice neautorizate; b) la programe de studii organizate în limbã de predare neautorizatã/neacreditatã; c) peste capacitatea maximã de scolarizare aprobatã; d) la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculãrii”. Se mai aratã în ordonantã cã de acest drept, prevãzut în primul alineat, beneficiazã si absolventii înmatriculati la programe de studii autorizate/acreditate organizate la forma de învãtãmânt ID si care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii într-un singur an. De asemenea, în proiect, la articolul 2, se mai aratã cã “(1) Au dreptul de a beneficia de recunoasterea actelor de studii, la cerere, în vederea accesului, dupã caz, la muncã ori la continuare de studii, oriunde în strãinãtate, absolventii care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevãzute la art. 143 alin.(1) din Legea educatiei nationale nr.1/2011, cu modificãrile si completãrile ulterioare, la programe de studii autorizate/acreditate si ale cãror acte de studii contin neconcordante cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor si al programelor de studii universitare ce se aprobã, anual, prin hotãrâre a Guvernului. (2) Procedura de recunoastere si de aprobare a formularelor tipizate ale actelor de studii pentru beneficiarii prevãzuti la alin.(1) se aprobã prin ordin al ministrului educatiei si cercetãrii stiintificã.” Acelasi proiect de ordonantã prevede si cã universitãtile care înmatriculeazã studenti peste capacitatea maximã, ori la programe de studii neautorizate, se sanctioneazã cu plata integralã cãtre stat a contravalorii taxelor de scolarizare. O mãsurã mult prea blândã, spun specialistii în educatie.

Vasluienii au apelat la avocati

Problemele absolventilor Universitãtii “Spiru Haret” au început în 2009 când Guvernul a eliminat-o din lista institutiilor de învãtãmânt superior acreditate sau autorizate pentru anul scolar 2009-2010. Drept urmare, 4.000 de vasluieni care frecventau atunci cursurile acestei universitãti au trebuit sã-si ia gândul de la diploma de licentã. Oamenii nu s-au resemnat si printre nemultumiti au fost multi care au avut curaj, au hotãrât sã-si facã dreptate si au apelat la avocati pentru a da în judecatã Universitatea si Ministerul. Rezultatele nu au întârziat sã aparã, sute de vasluieni reusind sã câstige procesele, solutia datã mai multor dosare fiind obligarea “pârâtei”, USH, sã elibereze fiecãrui reclamant diploma de licentã, ca urmare a promovãrii examenului de licentã, si a suplimentelor la diplomã, dar si restituirea diplomei de bacalaureat fiecãrui reclamant.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.