Asistatii social de la Bârlad nu mai vor carne tocatã de la Primãrie
SCENARII…Se adânceste misterul din jurul afacerii cu carne tocatã în care s-a gãsit un deget uman, la Bârlad. Ipoteza cã acel deget este din interiorul liniilor de fabricatie de la firma Safir este aproape spulberatã de verificãrile inspectorilor de la ITM, a medicilor de la Directia Sanitar-Veterinarã sau a altor institutii, care au verificat la sânge toti angajatii de la abatorul Safir, inclusiv cei care au lucrat acolo în ultimele luni, dar au plecat la alte firme. Inspectoratul de Muncã, de exemplu, a verificat si certificatele medicale din ultimele luni, inclusiv incidentele care s-au produs în firmã, în care au fost angrenati unii salariati, având în vedere cã unitatea are o camerã specialã, în care sunt tot felul de truse de prim-ajutor pentru cazurile de rãnire. Niciun angajat de la Safir nu si-a pierdut degetul, iar pe filmãrile de la linia în care carnea este tocatã si, mai apoi, ambalatã, nu apare nicio persoanã care sã fi întreprins vreo actiune împotriva firmei, adicã sã fi adus vreun deget din afarã, pe care sã-l fi “plantat” în carnea tocatã. Cei de la firma de distributie Berlin, care au cumpãrat carnea de la Safir, spun si ei cã angajatii nu sunt implicati si vor da declaratii tuturor institutiilor abilitate. În aceste conditii, se pune întrebarea: al cui e degetul pe care familia Epure sustine cã l-a gãsit în carnea tocatã datã de la Cantina de Ajutor Social? Sunt mai multe variante de lucru pentru politistii din Bârlad. O variantã ar fi ca acel deget sã apartinã unei persoane decedate, fie de la morga spitalului, fie din cimitir, caz în care vor trebui audiate foarte multe persoane. A doua variantã ar fi ca degetul sã apartinã unei persoane care este în viatã, dar care ar fi acceptat sã-i fie amputat acel deget, contra unei sume de bani. În acest caz, persoana rãnitã trebuia sã se adreseze spitalului din Bârlad, pentru îngrijiri de urgentã. Ieri, criminalistii din IPJ Vaslui au fãcut un examen complet al fragmentului de deget, au luat amprente si probe biologice, care au fost transmise deja la laboratoare specializate. Se contureazã si ipoteza unei reglãri de conturi, respectiv ca una din firmele concurente cu Safir sã fi înscenat povestea, pentru a scoate de pe piatã aceastã societate extrem de profitabilã si cu distributie nationalã.
Alin Mocanu, inspector la ITM Vaslui, a verificat în ultimele zile toate persoanele din unitate, ca si pe cele care au lucrat la abatorul si liniile de productie Safir în ultimele luni. Nimeni nu si-a pierdut vreun deget, iar documentele medicale ale angajatilor nici nu mentioneazã vreun astfel de accident. “Au fost verificate concediile medicale pentru perioada mai-iunie, nefiind cazuri de accidentare prin sectionarea membrelor. A fost verificat si registrul vizitatori. În ziua în care s-a ambalat acel lot de carne tocatã nici nu au fost vizitatori la abator. Au fost solicitate declaratii tuturor lucrãtorilor care deservesc masinile de tocat si ambalat, iar acestia au declarat cã nu au pãtit nimic si cazul nu e din abator”, spune inspectorul de la ITM. Cu toate acestea, rromii din Bârlad, în cãutare de “despãgubiri” din partea firmei Safir, o tin pe a lor si dau declaratii halucinante televiziunilor de stiri. Mihaela Gavril, concubina lui Ion Epure, cel care reclamã cã a gãsit degetul uman în carnea tocatã, spune cã problema ar fi la Safir. “Am fost la cantinã cu fata de 16 ani si am luat sase pungi de carne tocatã si sase salamuri. Când am ajuns acasã, bãrbatul a spus :”Uite, fã femeie, un deget”. Nu îmi venea sã cred, m-am schimbat la fatã. Si fata mea s-a schimbat la fatã. Probabil, cum a tocat la masinã, e fabricã mare, si-a tocat cineva degetul si din greseala l-a ambalat cu totul”, sustine femeia. Adicã, mergând pe placa deja cunoscutã, tiganii din Bârlad vor sã fie despãgubiti de cãtre patronii fabricii Safir, pentru traumele suferite. Tiganii mai au si o idee pentru primãria Bârlad: “De la cantinã sã nu ne mai dea carne tocatã, cã nu mai mâncãm”. Si sãraci, si fuduli, tiganii din Bârlad…
Punctul de vedere oficial al IPJ Vaslui: se cautã “proprietarul” degetului!
Criminalistii din cadrul Politiei Bârlad au luat degetul cu pricina si l-au ampretat, prelevând ieri si probe ADN, care au fost trimise la Laboratorul Criminalistic din cadrul IML Iasi. Deocamdatã, fiind o anchetã în derulare, nu sunt prea multe informatii care pot fi fãcute publice. În eventualitatea cã degetul rãtãcit sau “plantat” în punga cu carne tocatã ar proveni de la spital sau din morgã, am întrebat la spitalul din oras dacã nu cumva degetul ar fi fost sustras de aici. Pentru cã, dacã cineva rãmâne fãrã un deget si nu se prezintã la spital, poate muri din cauza sângerãrii, iar dacã nu s-a prezentat la spital, clar a murit si se regãseste ca “pacient”, la morga din Bârlad. “Nici pomenealã de asa ceva! La noi la morgã sunt reguli foarte stricte! Cum sã predai un cadavru familiei, fãrã degete? Nu te întreabã oamenii ce-i cu mâna ciopârtitã? Nici vorbã, asa ceva este exclus, nici un cadavru n-a iesit din Morga Bârlad fãrã degete, toate aveau mâinile întregi!”, a spus un autopsier din cadrul Serviciului de Medicinã Legalã Bârlad. Medicul chirurg, specialist în chirurgie plasticã si reparatorie, Oleg Tacu, de la spitalul din Bârlad, a precizat cã n-a avut niciun caz din care sã rãmânã vreun deget al vreunui pacient, adicã sã fie amputat. “Am avut vreo douã cazuri cu degete tãiate accidental, dar au venit oamenii cu degetele la ei, în pungi cu gheatã si le-am replantat. Nu am avut nici un caz de amputare, fãrã nicio discutie. Si nici politia nu a venit sã ne întrebe asa ceva”, a spus medicul Oleg Tacu. Si atunci, de unde vine degetul? “În prezent, Politia Municipiului Bârlad are în vedere douã ipoteze de lucru. În prima ipotezã, este posibil ca un angajat de la societatea respectivã sã fi suferit un accident de muncã, sens în care s-au fãcut hârtii cãtre ITM Vaslui. A doua ipotezã se referã la posibilitatea ca acel corp strãin, fragmentul de deget, sã apartinã unei alte persoane decât cele angajate la societatea în cauzã, fapt pentru care politistii din municipiul Bârlad fac cercetãri pentru a identifica aceastã persoanã” – comisar Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui
Primãria Bârlad se încurcã în declaratii
Initial, când s-a auzit cã într-o pungã cu carne tocatã de la Safir s-a gãsit un deget, viceprimarul Bârladului, Dorin Apostu, a sãrit ca ars. “Pânã la finalizarea anchetei, vom înceta orice relatie comercialã cu Safir. Cantina de ajutor social achizitioneazã carne si produse din carne de la mai multe firme. De la Safir SRL au fost cumpãrate cantitãti mici”, spunea Apostu, la “cald”. Sã nu fi stiut viceprimarul de la Bârlad cã institutia pe care o conduce nu are niciun fel de relatii comerciale directe cu SC Safir SRL Vaslui? Nu stia onorabilul vice cã produsele au fost vândute de Berlin SRL, deci nu era nicio relatie comercialã directã cu Safir, iar cele 185 kg carne tocatã au fost livrate cãtre 122 de beneficiari, dupã ce plata s-a fãcut cãtre firma de distributie din oras? Greu de crezut. Iatã ce spune acum vicele de la Bârlad: “A fost distorsionatã informatia. Eu am spus în felul urmãtor: pânã la definitivarea anchetei de cãtre organele abilitate sã desluseascã incidentul, se va întrerupe orice aprovizionare de la firma Safir, cã asa scrie si la lege. Este vorba despre produsul respectiv. Aprovizionarea nu era zilnicã, ci ocazionalã. Am aflat si eu ulterior, de la cei care fac aprovizionarea la Cantina de Ajutor Social cã a fost cumpãratã de la Berlin. Era vorba cã eticheta era de Safir, era un produs Safir. Eu n-am nimic cu nicio firmã. Nu aveam informatia cã existã un contract cu Safir, eu m-am referit la produs!”, explicã Dorin Apostu.
Firma Berlin este deja implicatã într-un dosar al Politiei Economice Mures
Mai multe societãti comerciale din Bârlad, care au ca obiect de activitate distributia de carne si produse alimentare, au fost în vizorul politistilor, în ultimele luni. În decembrie 2014, câtiva patroni bârlãdeni au fost luati de acasã de mascati, pentru cã au luat marfã (în special pui) de la niste tigani din Iasi, despre care DIICOT sustine cã fãceau o groazã de ilegalitãti, pãgubind statul cu peste 27 de milioane de Euro. Au fost chemati la DIICOT Iulian Bularda, de la Cleopatra, Octavian Bâgu, de la Odelim, Corina si Toni Mãrgãrint, de la Aruba, acestia având depozitele în zona Confectii, la iesirea din Bârlad, pe strada Tecuciului. În august a.c., trei firme din Bârlad, printre Berlin SRL, Odelim SRL si Aruba SRL, au fost vizitate de politisti, într-un dosar de evaziune fiscalã initiat de politistii de la Serviciul de Investigare a Criminalitãtii Economice Mures. Cele trei societãti au cumpãrat marfã de la firme fantomã din Ardeal, care fie trãgeau tepe, fie nu-si înregistrau operatiunile comerciale. “Eu cred cã este cineva de la concurentã, care vrea sã scoatã firma Safir de pe piatã. Tare as fi curios sã aflu cine se ocupã cu astfel de treburi, sã se descopere cine apeleazã la astfel de mijloace”, ne-a spus unul dintre sefii judetului, la adãpostul anonimatului.
DSVSA Vaslui a pus sub sechestru lotul din care provenea punga cu carne tocatã
În urma scandalului mult mediatizat, DSVSA Vaslui a luat mãsurile care se impun: a identificat cu aproximatie tot lotul de carne tocatã de pui ambalatã de firma Safir Vaslui, a pus-o sub sechestru si asteaptã rezultatul anchetei fãcute de politisti si ITM. “Eu sunt în concediu, însã stiu ce s-a întâmplat acolo. Am coordonat toatã activitatea de readucere a întregului lot de carne, atât cât s-a mai gãsit, si punerea lui sub sechestru, cã atâta este treaba noastrã. Eu nu stiu ce s-a vizionat de cãtre politie sau ITM. Asa, dacã vreti o pãrere, oamenii ãia de la Safir au toate degetele, dar nu tine de mine, repet, tine de ancheta altor institutii abilitate. Din punctul de vedere al Sigurantei Alimentelor, din fluxul tehnologic autorizat, avizat si analizat, nu este posibil asa ceva, pentru cã pe unde intrã carnea, nu intrã si omul. Dar, oficial, eu atât am avut de îndeplinit. Dupã notificarea politiei, eu mi-am fãcut datoria în dreptul meu, am mers la producãtor, am reunificat lotul si s-a pus sechestru pânã când politia va definitiva ancheta”, a spus Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui.
Halal, asistati social la Bârlad!
Am încercat sã aflãm mai multe detalii despre familia Epure, cea de la care a pornit totul, dupã ce au afirmat cã a fost gãsit degetul de om în punga cu carne tocatã de pui. Ne-a socat aspectul lor, de oameni sãnãtosi si buni de muncã, dar care stau cu mâna întinsã la bugetul Bârladului, fiind inclusi în programul de masã zilnic de la Cantina de Ajutor Social. Am aflat de la Daniela Tilici, sefa Pietelor din Bârlad, care are si Cantina de Ajutor Social în administrare si aprovizionare, cã doar copiii familiei respective, în numãr de sase, figureazã ca benefiari a unei mese calde zilnice. “Sunt sase copii ai acestei familii, dar vine tatãl lor si ia mâncarea mereu, cã este multã. Pe zi, un asistat social înscris la Cantina de Ajutor Social primeste hranã de 12 lei. Sã fie clar, pãrintii nu primesc hranã, doar copii”, a spus Daniela Tilici. La un simplu calcul, familia lui Ion Epure primeste hranã zilnic de 72 de lei, iar lunar de peste 2100 de lei! Este cazul sã ne întrebãm, cum Dumnezeu este posibil, ce legi existã în România sau ce “protectie” au cei din familia respectivã, de primesc hranã din banii bârlãdenilor cât pentru toatã familia? Spre surprinderea noastrã, am mai aflat si cã la Directia de Asistentã Socialã a municipiului Bârlad sunt înregistrate în luna iulie un numãr de 387 de dosare cu un numãr de 752 de beneficiari. Suma alocatã pentru plata venitului minim garantat a beneficiarilor înregistrati în luna iulie este de 64.745 lei! Sã ne mai întrebãm de unde provine bazinul votantilor din PSD?