MERITE…”Hora Vasluiului” s-a întors cu premiul I de la Festivalul de folclor “Pestisorul de Aur” de la Tulcea. Dupã sase ani de muncã asiduã, dansatorii vasluieni, condusi de coregraful Verginel Solomon, au cules roadele. Cele nouã perechi si 16 intrumentisti au fost primiti cu aplauze de directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. Conducãtorul ansamblului “Hora Vasluiului” s-a arãtat mândru de rezultatul obtinut si a dorit ca dansatorii lui sã fie bine primiti si la ei acasã, la Vaslui, asa cum au fost bine primiti si apreciati si la Tulcea.
Folclorul vasluian si-a arãtat valoarea la Tulcea, acolo unde a câstigat premiul I la Festivalul de folclor “Pestisorul de Aur”. Cele nouã perechi de dansatori, membri ai grupului “Hora Vasluiului”, acompaniati de 16 instrumentisti, membrii ansamblului “Trandafir de la Moldova”, au impresionat juriul condus de Teodor Vasilescu, coniderat cel mai mare coregraf al României. “Am participat la o competitie acerbã si am avut emotii mari. Din fericire au fost constructive, ne-au ajutat sã ne concentrãm si am reusit sã ne impunem”, a povestit Vlad Macarie, unul din veteranii “Horei Vasluiului”. Obositi dupã un drum de câteva ore si dupã o noapte agitatã, tinerii au avut puterea sã se bucure alãturi de cei care îi sprijinã si îi indrumã. Unii dintre ei au terminat, anul acesta, liceul, dar spun cã nu vor sã renunte la tot ceea ce au fãcut pânã acum si, oricât de greu la va fi, vor face tot ce este posibil sã rãmânã alãturi de colegii lor mai mici. “Au luptat împotriva a 12 judete cu traditie în astfel de concursuri si cu ansambluri de renume. Cu toate acestea, am devenit repede o trupã bine primitã acolo si apreciatã si de public, dar si de membrii juriului. Am avut parte de o competitie strânsã. Priveam evolutiile celorlalte ansambluri si încercam sã facem noi un clasament. La final, marele premiu a fost câstigat de judetul Sibiu, iar locul I de cãtre noi, cei de la Vaslui. Acum vrem sã le recunoastem aceste merite si sã se simtã bine si la ei acasã. La Tulcea s-au simtit apreciati”, a spus Verginel Solomon, coregraful ansamblului “Hora Vasluiului”.
Un proiect care începe sã dea roade
În urmã cu sase ani, Lucian Onciu si Verginel Solomon au pus bazele primului ansamblu folcloric care se adresa elevilor din judetul Vaslui. Dupã ani de muncã, au început sã aparã rezultate promitãtoare. Ultimele dintre ele au fost evolutiile ansamblului “Hora Vasluiului” la Festivalul International de Folclor “Hora din Strãbuni”, iar acum, premiul I la Festivalul concurs “Pestisorul de Aur” de la Tulcea. “La prima selectia, cea din 2009, am avut peste 100 de copii care au vrut sã se înscrie în acest proiect. Odatã cu trecerea timpului, tot mai putini s-au arãtat interesati. Ceea ce se vede acum nu e toatã realitatea. În spatele acestor premii stau ore întregi de muncã asiduã si, nu de putine ori, discutii încordate între elevi si coregraf. Pe viitor, mizãm la o salã mai mare si dotatã cu toate cele necesare pentru repetitii. Dar nu numai. Mizãm si pe faptul cã vom stârni interesul la cât mai multi elevi care sã se apropie de folclor”, a spus Lucian Onciu. De asemenea, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui s-a arãtat încântat de premiul obtinut la Tulcea si a fost cel care i-a primit cu aplauze pe dansatori, la coborârea din autocar.