RECUNOSTINTÃ Acum, când încã nu s-au stins ecourile festivalului “Hora din strãbuni”, care, cu prilejul acestei editii, realizate la un nivel artistic si organizatoric de-a dreptul exceptional, husenii vor sã le multumeascã artistilor ansamblului “Trandafir de la Moldova”, care i-au fãcut, încã o datã, sã fie mândri de orasul lor. Frumosi fãrã pereche, în pasi de dans desãvârsiti si îmbujorati de emotie si dãruire, “Trandafirii” husenilor au cucerit publicul festivalului “Hora din strãbuni”, care i-a aplaudat frenetic, strigându-le “bravo” si ridicându-se în picioare, de dragul lor. Succesul “Trandafirului de la Moldova” are la bazã pasiunea si talentul tuturor membrilor sãi, dar, mai ales, cele douã suflete uriase: maestrul dirijor, Valericã Petraru, si maestrul coregraf, Virginel Solomon!
Fãrã îndoialã, “Trandafir de la Moldova” este, în acest moment, una dintre cele mai importante cãrti de vizitã ale municipiului Husi. Este greu de imaginat cum ar fi “orasul dintre vii” fãrã artistii care înfrumuseteazã fiecare eveniment local, care impresioneazã orice oaspete si, oriunde ar merge, cu cântecul si dansul lor, se întorc cu premii, cu laude si cu foarte multã apreciere pentru Husul lor natal. Mândrul oras trebuie sã fie acela, care are asa tineri talentati, plini de viatã si iubitori de folclor, spun strãinii care îi vãd evoluând pe scenã. Momentul prezentat însã de “Trandafir de la Moldova”, pe scena festivalului “Hora din strãbuni”, a fost parcã mai frumos ca niciodatã, iar publicul a vibrat la mesajul lor artistic.
“Folclorul este comoara care dã mândrie, curãtenie sufleteascã si un sens”
Au dansat perfect, cu pasi siguri, au dãruit zâmbete, bucurie, iar publicul le-a simtit motivatia. I-a rãsplãtit cu aplauze si ovatii, pe mãsura srãdaniei. “Având un asemenea ansamblu la voi în oras, cu asemenea oameni frumosi, cu atâta dragoste pentru folclor, voi, husenii, chiar vã puteti considera bogati. Folclorul este comoara care dã mândrie, curãtenie sufleteascã si un sens. Voi, husenii, aveti, asadar, de toate. Sã le transmiteti celor doi uriasi ai acestei povesti numite “Trandafir de la Moldova”, dirijorul Valericã Petraru si coregraful Virginel Solomon, cã le multumesc pentru tot. Eu sunt un simplu privitor, cineva din multime, un fericit spectator, care s-a nãscut în Vaslui, dar care, de câte ori aude de “Trandafir de la Moldova” de la Husi, e foarte mândru”, a spus profesorul de geografie Constantin Samoilã, stabilit în Craiova, dar revenit acasã, anume pentru a se bucura de festivalul “Hora din strãbuni”.