DEZINTERS…”Ai carte, n-ai parte” este deviza elevilor vasluieni care nu dau doi bani pe diploma de bacalaureat si nu depun niciun efort pentru obtinerea acesteia. Cadrele didactice de la liceele din municipiu s-au arãtat dispuse sã vinã la scoalã în perioada vacantei pentru a-i pregãti pe corigenti si, în acelasi timp, pe elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat, sesiunea din varã. Dacã profesorii au rãspuns prezent, elevii nu s-au sinchisit sã batã drumul pânã la scoalã si, în cele mai bune cazuri, dascãlii au avut în clase putin peste zece cursanti, asta desi procentul de promovare la examenul maturitãtii a fost slab. Strãinãtate este mai atrãgãtoare pentru majoritatea absolventilor pentru care diplomele nu mai reprezintã mare lucru, mai ales cã nu le oferã nicio certitudine cu privire la ziua de mâine.
Diploma de bacalaureat, atât de râvnitã si apreciatã în trecut de elevii români, a devenit pentru tinerii din ziua de azi cantitate neglijabilã. De la an la an, din ce în ce mai multi absolventi ajung sã o considere inutilã. Teribilismul si dezinteresul sunt doar douã dintre cauzele care stau la baza acestui fapt, dar, în acelasi timp, numãrul mare de someri, nu doar cu diplomã de bacalaureat, ci chiar cu licentã, si personajele promovate de televiziuni care, desi nu au la bazã prea multe studii, îsi afiseazã ostentativ avutia, bani obtinuti prin metode îndoielnice, reprezintã alti factori care îi influenteazã pe tineri. Practic, pe de o parte elevilor li se induce ideea cã nu au nevoie de carte pentru a reusi în viatã, pe de altã parte sunt descurajati de numãrul mare de someri, de locurile de muncã putine existente pe piatã si de salariile mizere. Nu este de mirare cã vasluienii care nu au promovat examenul de bacalaureat în vara acestui an, nu sunt interesati de orele de pregãtire. La fiecare liceu din municipiu se deruleazã programe sau urmeazã a fi dat startul orelor de pregãtire la disciplinele pe care nu le-au promovat tinerii. Directorii unitãtilor de învãtãmânt recunosc faptul cã initiativa cadrelor didactice nu a fost apreciatã de elevi care nu au mai trecut pragul scolii dupã încheierea probelor de la bacalaureat.
La “Stefan Procopiu” elevii sunt încã în vacantã
La Liceul “Stefan Procopiu” programul de pregãtire pentru examenul de bacalaureat, sesiunea august, a început încã de pe 27 iulie si va continua inclusiv sãptãmâna viitoare. Profesorii diriginti au fost cei care au informat elevii cu privire la realizarea orelor de pregãtire, iar elevii s-au anuntat, la rândul lor, între ei. Cu toate acestea, în zilele cele mai bune, ajung la liceu între 8 si 12 elevi, iar alteori doar 2, 3, asta desi procentul de promovare la acest liceu a fost doar putin peste 55%. “Desi profesorii manifestã interes pentru pregãtirea elevilor, acestia prezintã interes scãzut. Elevii care îsi vor clarifica situatia scolarã în perioada 3-7 august sunt asteptati sã-si sustinã, în perioada 10-11 august, examenul de certificare al calificãrii profesionale, nivel IV, si sã se înscrie pentru examenul de bacalaureat” a declarat Mariana Bacoscã-Bicã, director adjunct al Liceului “Stefan Procopiu”.
Cum stau lucrurile la Colegiul Economic “Anghel Ruginã”?
La Colegiul Economic “Anghel Ruginã”, pânã în acest moment, nu a fost organizat un program oficial pentru pregãtirea elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat. Cu toate acestea, având în vedere cã urmeazã corijãrile, unii profesori au ales sã îsi mediteze elevii, urmând ca dupã sustinerea corijãrilor sã fie stabilit un program de pregãtire în vederea sustinerii examenului de bacalaureat. “Eu personal, la matematicã, am fãcut ore, deoarece urmeazã perioada de corijare mâine si poimâine, la limba românã si apoi la matematicã. Dupã aceea domnii profesori vor face si ore de pregãtire pânã la probele scrise de la examenul de bacalaureat” a declarat Diana Monica Garabet, director adjunct al Colegiului Economic “Anghel Ruginã”. Mentionãm cã la aceastã unitate de învãtãmânt procentul de promovare a fost de 82%.
Cursantii se lasã asteptati la “Emil Racovitã”
Cu toate cã la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” profesorii au vrut sã îsi mediteze elevii, acestia din urmã s-au cam lãsat asteptati. “Am fãcut un program pentru fiecare disciplinã în parte cu profesorii respectivi si a fost afisat la avizierul unitãtii de învãtãmânt. Cei mai multi dintre elevii pe care noi îi avem picati sunt cei care au terminat în trecut la fãrã frecventã. Au venit în perioada respectivã pentru cã foarte multi lucreazã în Italia, au dat examenul a zecea oarã si tot a zecea oarã nu l-au luat, au plecat mai departe cu promisiunea cã vor reveni la anul. Personal am fãcut sedintã cu profesorii de la disciplinele de bacalaureat, acestia sunt în scoalã între orele 11:00-13:00 si îsi asteaptã cursantii. În primele trei zile nu a venit nimeni. În fiecare an am fãcut pregãtire, drept dovadã în fiecare an de la sesiunea din varã la cea din toamnã procentul a crescut cu douã, trei unitãti. Si anul acesta sperãm sã ajungem, ca si anul trecut, undeva la 94%” a declarat Daniel Hulubei, director la Liceul Teoretic “Emil Racovitã”.
La Liceul cu Program Sportiv urmeazã perioada de pregãtire
Elevii de la Liceul cu Program Sportiv, unde procentul de promovare a fost foarte scãzut – aproape 38%-, vor putea participa la orele de pregãtire în vederea sustinerii examenului maturitãtii în perioada 5-17 august. “Am stabilit la scoalã cu profesorii care predau discipline de bacalaureat cã dupã perioada de corijare vor fi organizate ore de pregãtire privind bacul. Noi sperãm sã se prezinte elevii, pentru cã majoritatea sunt din mediul rural. Pe data de 5 august s-au stabilit corijãrile la limba românã si atunci doamna profesoarã va stabili exact cu elevii orele si intervalul de zile de pregãtire. Pânã acum nu s-a fãcut pregãtire deoarece a fost dorinta elevilor de a începe dupã corijãri” a declarat Luminita Vîrlan, directorul Liceului cu Program Sportiv.
Liceul Tehnologic “Ion Mincu” se laudã cu o prezentã de 70%
Desi la celelalte unitãti de învãtãmânt din municipiul Vaslui, cadrele didactice au recunoscut faptul cã demersul lor nu a avut rezultatul scontat si cã prin scoli “bate vântul”, la Liceul Tehnologic “Ion Mincu” lucrurile par sã stea diferit, cel putin asta sustin reprezentantii scolii. Pregãtirea elevilor a început în urmã cu douã sãptãmâni, când fiecare profesor si-a stabilit programul de douã-trei ore, în functie de posibilitãtile copiilor care sunt, în cea mai mare parte, navetisti. Nu s-a fãcut pregãtire în fiecare zi, întrucât elevii au fãcut oricum un efort financiar pentru cã nu li se deconteazã naveta. “Elevii s-au prezentat în procent de 70-75%, asta pentru cã unii copii locuiesc în sate mai îndepãrtate si nu au posibilitatea sã facã naveta în fiecare zi si la ore fixe. Urmeazã o nouã etapã de pregãtire pentru corijãrile care vor avea loc în toamnã pentru elevii din clasele IX-XI. Nu este o noutate, în fiecare an scolar elevii sunt pregãtiti si nu doar la pe timpul vacantei, inclusiv în cursul anului facem pregãtire suplimentarã” a declarat Elena Musteatã, consilier educativ la Liceul Tehnologic “Ion Mincu”. Procentul de promovare din varã de la “Ion Mincu” a fost putin peste 50%.
La LMK nu se face pregãtire
La Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” a fost înregistrat cel mai mare procent de promovare din municipiul Vaslui – 95,77%. Din numãrul total al elevilor înscrisi, doar sapte copii au picat: la trei nu le-a iesit media necesarã, trei dintre elevi nu au obtinut notã de trecere la limba românã si unul la logicã. Deocamdatã, cadrele didactice nu au fãcut nicio orã de pregãtire. “Copiii nu au solicitat ore de pregãtire, dar cu sigurantã am fi fãcut dacã îsi exprimau dorinta” a declarat Cãtãlin Ignat, directorul Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”.