spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Lipsa elevilor, bãtaie de cap pentru profesorii titulari

- Advertisement -

SEMNAL…Numãrul din ce în ce mai mic de elevi din scolile vasluiene reprezintã o problemã majorã pentru cadrele didactice care s-au titularizat în urmã cu câtiva ani. Dacã în trecut titularii aveau normã întreagã la aceeasi scoalã, odatã cu scãderea demograficã unii profesorii s-au vãzut nevoiti sã predea o a doua disciplinã, în cazul în care aveau dublã specializare si dacã în unitatea de învãtãmânt în care îsi desfãsurau activitatea existau ore disponibile pentru acea disciplinã, sau sã îsi caute ore în completare la alte unitãti de învãtãmânt. La nivelul judetului Vaslui sunt 58 de astfel de dascãli care, desi au avut initial 18 ore sau chiar mai multe în cadrul aceleasi scoli, în prezent predau la douã sau trei scoli. Unul dintre profesorii care se aflã în aceastã situatie este chiar inspectorul de personal din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, Dorina Nemtanu. Cu cele mai mari probleme se confruntã însã suplinitorii si necalificatii – cei din urmã înlocuiesc profesorii bine pregãtiti atunci când acestia nu considerã ofertante orele care le-au fost repartizate. Acestia sunt nevoiti sã facã naveta si la câte patru scoli din localitãti diferite.

Criza demograficã majoră în care se află România, despre care s-a vorbit în nenumãrate rânduri, începe sã-si arate coltii dupã 25 de ani de scãdere a natalitãtii si emigrare masivã. Procesul de îmbãtrânire demograficã a avut ca efect scãderea constantã a numãrului de elevi si studenti, iar tendinta va continua, cel putin asta sustin specialistii. O consecintã a scãderii vertiginoase a numãrului de copii este aceea cã profesorii titulari, care au reusit în urmã cu multi ani sã obtinã un post pe perioadã nedeterminatã în cadrul unei scoli, s-au trezit cã nu mai au auditoriu cãruia sã îi predea la clasã si s-au vãzut nevoiti sã îsi ia ore la alte scoli pentru a-si completa norma. La nivelul judetului Vaslui sunt 58 de cadre didactice în situatia prezentatã mai sus, cele mai mari probleme fiind la disciplinele istorie, geografie, englezã si religie. Astfel, sase profesori de geografie, cinci de istorie, patru de religie, doi de fizicã, doi de culturã civicã etc. predau la douã, trei scoli. În aceastã situatie este si Dorina Nemtanu, inspector de personal în cadrul ISJ Vaslui, profesor de chimie si fizicã. Disciplina pe care o predã este chimia. Dacã în urmã cu câtiva ani avea normã întreagã la Scoala Gimnazialã “Constantin Parfene” din Vaslui, în prezent mai predã doar 12 ore la aceastã unitate de învãtãmânt. Deoarece pentru a doua specializare, fizica, existã deja profesor titular în scoalã – chiar directorul, Daniela Nane, Dorina Nemtanu are completarea de normã la Colegiul Economic “Anghel Ruginã.” Surprinzãtor, foarte multe cadre didactice titulare care nu mai au normã întreagã într-o singurã unitate de învãtãmânt, nu fac naveta în mediul rural, ci în mediul urban. Spre deosebire de suplinitori, profesorii titulari, cel putin cei din judetul Vaslui, cu mici exceptii, au ore la cel mult douã scoli. Trebuie mentionat cã, în cazul în care, dacã dupã trei ani consecutivi de predare la cea de-a doua unitate de învãtãmânt, postul de acolo este în continuare viabil, profesorul rãmâne cu decizie în acea scoalã.

Suplinitorii, navetisti la trei-patru scoli

În perioada 24-26 august urmeazã sã aibã loc repartizarea cadrelor didactice pe posturi pe perioadã determinatã. Anual, dupã aceastã sedintã, zeci de profesori se trezesc cã trebuie sã facã naveta si la câte patru scoli din localitãti diferite, o altã problemã cu care se confruntã fiind refuzul primarilor de a le deconta banii de navetã. Multi dintre profesorii pusi în astfel de situatii sunt bine pregãtiti si au obtinut note bune la titularizare, dar pentru cã posturile pe perioadã nedeterminatã sunt putine spre deloc, sunt nevoiti sã alerge dintr-un sat în altul pentru a ajunge la diferitele unitãti de învãtãmânt unde au fost repartizati ca sã aibã normã întreagã.

Necalificatii, printre putinii care acceptã naveta în patru-cinci localitãti

Nu de mult v-am prezentat câteva cazuri concrete de profesori necalificati, din judetul Vaslui, care au predat în anul scolar care tocmai s-a încheiat si în câte cinci scoli, cele mai diverse materii. Profesorii cu diplome de licentã au luat note de doi sau trei la examenul de titularizare sau au obtinut note mai mari, dar au fost repartizati la scoli de la tarã, în sate izolate sau aflate la distantã foarte mare de domiciliul lor, si au refuzat orele respective. Astfel cã, în fata copiilor s-au prezentat oameni slab pregãtiti, care de multe ori i-au instruit pe elevi nu doar la o materie, ci la cinci, sase discipline care nu au cea mai micã legãturã una cu cealaltã. Au fost însã singurii care au acceptat aceastã situatie, de a merge în fiecare zi în altã localitate. Mioara Obreja a predat la patru scoli: Scoala Gimnazialã nr.1, sat Gara Banca, Scoala Gimnazialã din satul Tifu, Scoala Gimnazialã din satul Sârbi si Scoala Primarã, sat Miclesti. Norma didacticã era împãrtitã astfel: opt ore de Biologie, douã de Limba Francezã, douã de Educatie Tehnologicã, douã de Chimie, douã de Educatie Muzicalã, o orã de TIC si una de Educatie Plasticã. La Scoala Gimnazialã “Ionel Miron”, sat Ivãnesti, Scoala Primarã din satul Brosteni si Scoala Primarã, sat Hârsoveni, Chiriac Simona-Denisa a predat Educatie Muzicalã, Limba Francezã, Limba Englezã si Religie Ortodoxã. Exemplele de acest fel pot continua.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.